Waarom ik de team battle zo leuk vind! (verslag 1 november)

Ik ben als herintredende 50+-er weer gaan schaken, en ik ben bij Paul Keres gekomen omdat ik meer tegenstand wilde dan bij mijn lokale club Houten. En dat is meteen de kern waarom ik de zondagse team battle zo gaaf vind. Onze “kanonnen” zorgen ervoor dat we goed mee kunnen komen in de hoogste klasse, en daardoor krijgen de wat mindere goden de kans om zich te meten met hele sterke tegenstand. In ieder geval veel sterkere tegenstand dan in de zaterdagse KNSB competitie. Ik vind het gewone fysieke schaken veel leuker dan het online gebeuren, maar hier ga ik er goed voor zitten. Dit is leuk en leerzaam, maar vooral competitief. In prestatiemodus! (aldus Arend, die kreet heeft ondertussen aardige eeuwigheidswaarde). Ik verschans me met wat drinken en chocola op mijn zolderkamer. En ja, die Zoom staat wel aan, maar vooral tussen de partijen door. Glorierijke verhalen over wat er daar allemaal langskomt gaan aan mij dus voorbij. Tijdens het spelen gaat het geluid uit (prestatiemodus hè), al bedacht ik me later dat ik niet ge-mute sta en mijn uitroepen na domme zetten dus voor iedereen te volgen zijn.

Ondertussen ben ik aardig op dreef. Na de vorige keer (25 okt) een tegenstand van net boven de 2200, ging het deze keer (1 nov) nog beter: gemiddelde tegenstand van 2267 en dito TPR. Met een goede start krijg je meteen sterke tegenstand, en als je daar goed doorheen hakt sta je ook even in aansprekend gezelschap op het leaderboard (sorry, toch even trots).

Eindstand teambattle 1-9-2020

Ik probeer achteraf altijd wel te achterhalen tegen wie ik heb gespeeld, en ik trof deze keer onder andere 3 IM’s, 2 FM’s en iemand met al een tijd een fide rating boven de 2400. Ik dacht dat je boven de 2300 automatisch FM werd. Mij lijkt dat een eer, dus waarom iemand die titel dan niet aanvraagt…. Maar goed, behoorlijke tegenstand dus en dan moet je ook mazzel hebben: zo plantte IM Michiel Bosman een ongedekte loper op d5 die ik gewoon kon pakken. IM Thibaut Maenhout ging er rap af. 7. …f5 is een rare zet die eigenlijk in de opzet thuishoort als wit met de dame op d4 terugneemt (Dxd4 Pc6 Lb5 Ld7 Lxc6 Lxc6 c4 f5). Maar het brengt wel mogelijkheden in de stelling en als wit de routine zet 15. b3 speelt, kan hij een stuk inleveren.

Ook aardig is de volgende. Jochem Snuverink zet het rustig op met g3 en Lg2. Daar zet ik een “caveman approach” tegenover. En met succes.

En die derde IM? Ach, door Nico Zwirs werd ik moeiteloos gekielhaald. Maar dat mocht de pret niet drukken: ik had een top-avond!
En hoe verging het de andere PK-ers? We hadden best een goede opkomst (20 man), maar we hadden het wat lastiger dan andere keren, en moesten met de 6e plek genoegen nemen. Meer deelnemers natuurlijk altijd welkom!

Ons eigen kanon Hugo pakte zoals gewoonlijk de meeste punten al scoorde hij wat minder dan anders. Al is die puntentelling wel wat raar. Het beest van de avond was AlphaKing22, die 2x zoveel punten scoorde als Hugo, maar Hugo had een hogere TPR! Bij het napraten in de Zoom werd gesuggereerd dat het Hing Ting Lai was, maar een Purmerenter teamgenoot zegt in de chat dat het Loek van Wely is. Reden te meer om te laten zien dat Hugo hem deze avond ook een keer mooi te pakken nam. Na enig gemanoeuvreer waarbij Hugo een kwaliteit heeft geofferd, verzuimt wit om de vaart er in te houden met 23. f5, waarna Hugo genadeloos toeslaat.

Niels was ook aardig op dreef. Tegen IM Maenhout nam onze liefhebber afscheid van zijn laatste paard voor een kwaliteit, om vervolgens te bewijzen dat hij ook met andere stukken prima mat kan zetten.

John laat ons in een klassieke Pirc zien met welke standaardmotief (dame, loper en paard) je op jacht gaat naar de zwarte koning.

Gerben had een leuke pot tegen FM Thomas Thiel. Ook met weinig materiaal op het bord moet je oppassen voor zijn aanvalskunst. Ziet U hem al aankomen in onderstaande stelling?

Eugene had een leuke pot tegen Simon Provoost (?). Wit heeft zojuist het lef gehad om de pion op b5 te pakken waar hij nog lang spijt van zal hebben.

De mij onbekende speler Trauma verloor van Jan Jaap zonder een zet gezet te hebben. What’s in a name 🙂 Jan Jaap had redelijk wat remises, en wat te denken van onderstaande? Ik meld hem hierbij aan voor de symmetrieprijs!

Peter L neemt in onderstaande partij al snel de overhand (10. d4 is te vroeg, beter is 10. h3) en laat zien hoe je een tochtige koningsstelling tot mat brengt.

Dirk walste over BinkyAndthePain heen. In onderstaande stelling heeft hij net een paard op d4 gezet (Niels zou er jaloers op zijn), om wit vervolgens van het bord te duwen.

Jan Willem staat moeilijk tegen IM Zeveraar-Glen. Die gooit er in onderstaande stelling met 21. Txf7 een volle toren tegenaan. Maar Jan Willem komt met een hele mooie tegencombinatie (plaatsingsoffer).

Tom heeft zojuist 26. …Tc8 gespeeld en krijgt een dame tegen T+L. Dat staat een tijd lang gelijk totdat hij een paard weg blundert. Maar kijk eens hoe hij zich studie-achtig loepzuiver pat weet te laten zetten!

Jan weet het berserken door IM Michiel Bosman af te straffen door hem door zijn vlag te jagen; jammer dat je met een koning alleen niet meer kunt winnen 🙂
Daarnaast heeft hij een leuke aanvalspartij tegen Bart Romijn die wordt ingezet met 18. …Ph5

Jeroen heeft een prachtige pot tegen BinkyAndThePain. Met 16. …Ph6 wordt een heerlijke combinatie voorbereid die de witte koning het hele bord over stuurt.

Harry demonstreert tegen Frans Janssen de werking van een batterij. Zwart gaat met 14. …a6 op jacht naar kwaliteitswinst, maar…..

Eddy straft tegen Ranco84 het snoepen van (teveel) pionnetjes genadeloos af

Bij de partijen van Arend verloor opvallend vaak een van de spelers op tijd. Hij kwam GM Casper Schoppen tegen, en hield het hoofd koel tegen de sterke TheSchout.Met 26. …Db7 geeft hij het startschot voor geniepigheid over de lange diagonaal waarna hij het witte centrum verorbert.

Bert speelde deze avond weinig partijen. Tegen Christian Scho maakt hij met 26. h4 een luchtgaatje om ook zijn toren bij de aanval te kunnen betrekken. Zwart verzuimt …Pf6 te spelen en Bert maakt het mooi af (sadistisch ook dat pionnetje op h6 pakken, of gewoon niet gezien dat direct Df7 al mat was?)

Adrian komt tegen het kanon amberserker wat minder uit de opening, en zwart wint de zwakke pion op c3. Maar hij weet het 4-tegen-3 toreneindspel fraai remise te houden! Zwart heeft diverse mogelijkheden om sterker te spelen (als laatste 66. …Tg1 ipv …Kb2), maar je moet het in tijdnood maar allemaal zien te vinden.

Ritsaert tikt 19 partijen weg met een gemiddelde tegenstand van 2110. Keurig! Hij komt af en toe minder te staan en vecht dan goed terug. Zo ook in zijn partij tegen Ad Goes waar hij een pion achter komt. Maar kijk eens naar de slotstelling! (Niels zou zeggen: zie je wel!)

Onze Heemstedenaar Bart speelt vaak mee, maar doorgaans niet de hele avond. Hier had hij een leuke partij tegen marloes. Hij gooit de lijnen open richting de witte koning, en een bulderend beest op g7 ondersteunt de aanval waar de witte koning onder bezwijkt.

Al met al een hoop schaakgeweld met veel leuke partijen. En ook hier geldt: hoe meer zielen hoe meer vreugd. Pak je kans op 8 november!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.