John’s eindspelrubriek 2: dominantie

Reminder: je hebt nog tot vrijdag 20 november om je oplossingen in te sturen! Kom je er niet uit, dan vind je hier een paar hints: http://paulkeres.nl/?p=19840

Een tijdje voordat ik mijn vorige eindspelrubriek op de website plaatste, zette iemand onderstaand diagram in de PK1-app:

Het duurde even voordat de leden van de PK1-app de goede oplossing hadden. Behalve de plaatser van deze stelling (naam bekend bij de redactie). Die biechtte op: “Zal eerlijk met jullie zijn: ik zag m niet. Tegen mijn principes in gespiekt omdat ik na lunch weer verder moest met werk. Kon mijzelf niet dwingen om geduld te betrachten tot aan de theepauze.”

Wit staat twee stukken voor, maar de loper op g1 hangt en er dreigt 1…Tc4+. En het eindspel toren plus licht stuk tegen toren is in theorie remise. In de praktijk, echter …

Toch zit er een winst in voor wit. (De zetten kan je uitvoeren in het diagram hierboven). Na 1.Ld4! Tc4 2.Pd5!! kan zwart de loper wel slaan met 2…Txd4 3.Ke5, maar wat overblijft is een typisch gevalletje dominantie. Dominantie is wanneer een stuk, in dit geval de toren op de d4, nog wel een ruime keuze qua zetten heeft, maar welke hij ook kiest, de toren kan daarna geslagen worden. Laten we alle mogelijkheden eens bekijken:
3…Txd5 4.Kxd5
3…Ta4
of 3..Tc4 4.Pb6+
3…Tb4 4.Pxb4
3…Te4 4.Kxe4
3…Tf4 4.Pxf4
3…Tg4 4.Pf6+
3…Th4 4.Txh4
3…Td1 (
of Td2 of Td3) 4.Td6+ gevolgd door een aftrekschaak.

Deze stelling deed me meteen denken aan een studie van Afek met hetzelfde motief, vooraf gegaan door een korte inleiding. Deze studie was een van de opgaven. Hieronder vind je daarvan de antwoorden.

De antwoorden

Maar eerst nog een korte opmerking. Er is veel gepuzzeld door iedereen, maar niet zo veel mensen hebben hun oplossingen ingestuurd. Dat is jammer. Voor de goede orde, je hoeft niet alle opgaven op te lossen voordat je de antwoorden instuurt. Je krijgt voor elke opgave afzonderlijk punten. En ook als je de oplossing niet 100% goed hebt, kan je toch een deel van de punten. Aan het eind van het seizoen krijgt degene met de meeste punten een klein prijsje. Dat is toch zonde om te laten lopen. Ik hoop dit keer dus op meer oplossingen.

De tussenstand

1. Peter L. 20 punten (100% score!)
2. Gerben 19,9
3. Jeroen en Jan B. 15

Nieuwe opgaven

Wederom een kwartet nieuwe opgaven. We beginnen met deze tweeling van D. Joseph uit 1922.

De oplossing van de linker studie is vrij recht toe, recht aan. Een kwestie van goed tellen. In de rechter stelling zal je eerst af moeten vragen wat er veranderd is aan de stelling. En dan heb ik het niet over de witte koning, die een veldje naar rechts is opgeschoven. Dat spreekt vanzelf. De vraag is wat dat voor gevolgen heeft voor de stelling en hoe wit alsnog kan winnen. Om het wat lastiger te maken voor de PK1-spelers, jullie moeten deze opgave uit het hoofd proberen op te lossen. Alle anderen zijn vrij om bord en stukken er bij te pakken.

Voor de andere drie opgaven geldt dat iedereen bord en stukken er bij mag pakken. Het zijn uitdagende opgaven. Lukt het niet? Wees niet getreurd, over twee weken zal ik een of meer hints plaatsen.

Stuur je antwoorden voor 20 november a.s. op naar eindspelrubriekPK@gmail.com. Een week later worden de oplossingen op de website gepubliceerd en ontvang je weer nieuwe opgaven.
Gebruik je Chessbase of een andere pgn-editor, dan kan (maar is niet verplicht) je deze pgn-file gebruiken voor de antwoorden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.