Primeur Paul Keres met prolongatie Teambattle

De GC Zondag Teambattles kent ondertussen een behoorlijk aantal uitvoeringen. Opvallenderwijs was er nooit een team dat zijn fraaie virtuele beker de volgende editie geprolongeerd heeft. Het was dan ook met weinig ambitie dat we ditmaal aantraden. Het grote doel van dit seizoen om, na een aantal maal de winst in de laatste minuten uit handen gegeven te hebben, kampioen te worden was tenslotte al bereikt.

Misschien dat het deze ontspanning was die ervoor zorgde dat het deze dag als een TGV liep. Was het voorheen altijd zo dat als er één speler in vorm was, er twee anderen waren die zich uitgebreid verexcuseerden voor hun waardeloze spel; 11 oktober 2020 ging het anders. We stimuleerden elkaar en er werd op schouders van teamleden geklommen tot er na twee uur een menselijke toren bereikt was die op het moment van het hoorngeschal liefst 64 punten boven de tweede uitstak.

Een aantal partijen om de totstandkoming te illustreren:

“Mijn partijen moet je maar zo snel mogelijk vergeten. Al maakte het snelle punt tegen Twaburov een hoop goed.” Aldus John Cornelisse die in de laatste ronde zwart had tegen Twan Burg.

Jan Jaap schakelde later in. Met een strakke rij kwam hij nog op 22 punten. Het meest trots was hij op zijn treffen tegen een ons onbekende speler van Caïssa. Een positioneel gevecht met afwikkeling naar een gewonnen eindspel.

Lukas Boutens’ laatste club is Paul Keres en net als Bart Karstens speelt hij nog graag zo’n teamwedstrijd mee. De overwinning op Eelco Kuipers van LSG was solide. Bij LSG moet het teambattlegevoel nog op gang komen in breedte en top in “de tweede golf”.

Joris Kokje had een lekkere pot tegen DaniellaQueen van HWP Sas van Gent. Wie gaat er schuil achter die intrigerende naam, zo vroegen wij ons af. Wel, het ligt voor de hand. Wellicht is er een link met Paul Motwani: met Daniel King heeft een andere Schot verbanden met België en Zeeuws-Vlaanderen. ‘Daniella, Queen of the Scots’; het zou een filmtitel kunnen zijn. In connectie met de naam is het grappig/verwarrend dat een vrouwenteam genaamd ChessQueensNL meedeed.
In de partij kwamen de pionnen op de koningsvleugel als duveltjes uit een doosje naar voren.

Bij het doorspelen valt het op dat er vele Kurzpartien tussen zitten. Serve and volley-spel. Zo niet bij Jan-Willem van de Griendt, bij hem voelen de schaakvelden aan of er een laag gravel gestrooid is. En heerst Jan-Willem er als de onverslijtbare Nadal. Tegenstander is een onbekende vermoedelijk Vlaamse ridder die de Sas van Gentse troepen bij staat.
(Geheel terzijde: Het fenomeen van de onbekende ridders is ontstaan in de Bourgondische tijd doordat lichtere maliënkolders het mogelijk maakten de ruiter geheel beschermend te kleden. Waarmee ze ook onherkenbaar werden: het is sindsdien dat familiewapens zijn ontstaan. Een redelijk onnutte kennis opgedaan door het beluisteren van de podcast ‘De Bourgondiërs’ van Vlaming Bart Van Loo. Dit dus terzijde, maar het verklaart misschien de naam TheUnkownOnex. En misschien ook niet. De podcast met zijn zijstapjes en middeleeuwse muziek is hoe dan ook een aanrader.)

Ik meen dat Niels Ondersteijn zijn mooie reeks nog vanuit Italië neerlei. Dat blijft een aardig aspect, dat een internetverbinding en een laptop voldoende zijn voor deelname. Jan Breukelman zoomt en zet zittend in Haagse contreien. Met zwart tegen Miguoel Admiraal van de Amsterdamse berserkers kwam op het scherm wat Niels als “een vrolijke pot met overal stukken” omschreef.

Het is een genot om de partijen van Wesley Vermeulen na te spelen. Alles draait om activiteit, pionnen worden niet verdedigd en de waardering schiet heen en weer. We kiezen exemplarisch de partij tegen Rosa Ratsma uit.

En dan blijven de twee absolute topscorers over. Jan Breukelman en Hugo ten Hertog waren in topvorm. Tijdens de wedstrijd kan je natuurlijk generaal chatten op Lichess (“Wees a.u.b. vriendelijk in de chat!”). Verder hebben we een app-groep, waar het heel rustig is. Levendige interactie is er wel via de Zoom, en dat is toch echt een aanrader. Er zaten zondag circa 12 mensen op, waarbij tijdens de partijen rustig doorgekeuveld wordt. Hoewel dit zou moeten afleiden, lijden de resultaten er niet onder. Bij het populaire banterchess zie je ook dat het gepraat niet ten koste gaat van het denkproces in dat o zo kleine clustertje neuronen dat schaakzetten in zijn takenpakket heeft. De overwinning was na een dik uur wel in de pocket en de twee matadoren jutten elkaar op in een zucht naar de hoogste score. Hugo won deze wedkamp met 50-48 en een fantastische 15 uit 16.

Een fraaie overwinning van Jan met wit op Stefan Kuijpers van de Schaakstad Apeldoorn. “Wat een feest toen hij met de dame op c3 pakte”.

De grappigste partij van Hugo was met wit tegen Caïssaan Paperbackwriter (Caïssa houdt er aparte nicknames op na). Koning staat mat op d5 in 19 zetjes…

Een ruime overwinning dus, maar om eventuele ontmoediging van onze waarde opponentes te voorkomen: het liep deze dag wel heel voorspoedig voor Paul Keres. Alle koppies stonden de goede kant op, et cetera. Ook zal de tegenstand beter worden. Apeldoorn was een beetje halfslachtig bezig, van LSG hebben we meer en beter gezien, en waar zijn de Kennemers? Wanneer stijgt organisator Groninger Combinatie, de organisator weer een klasse? Er spelen nu drie Amsterdamse teams in de hoogste klasse. Dat moet anders 😉 Met de strengere coronaregels voor de boeg en real life schaken vermoedelijk uit zicht zal de animo voor de battle overigens vanzelf weer toenemen ;-(

Het is traditie dat het winnende team een verslag schrijft voor Schaaksite en daar is natuurlijk makkelijker een vrijwilliger voor aan te wijzen als het een bijzondere gebeurtenis is. De vorige keer was dat nog zo, en nu was de overmacht nog apart, maar de volgende keer zijn we blasé en wordt het zoeken naar een auteur. Ook daarom goed als de volgende keer (na harde strijd!) de hoorn voor een ander team schalt. Overigens was een technisch schaakverslag nog nooit zo makkelijk als met Lichess. Onder de partij is de code te vinden om hem te embedden op je website. Zelfs Jan Jaap kon het zonder nadere aanwijzingen.

Afsluitend dat dit het verslag is van de winnaar en daarom nogal resultaatgericht. Ook zonder winst is het een gezellig gebeuren en brengt het veel van het clubgevoel naar boven. Bij elke battle doen er meer dan 20 mensen mee, wat natuurlijk niet per se gunstig is voor de score: maar die is ook ondergeschikt. Rest een dank aan Govert Pellikaan voor het idee en het faciliteren, en een tot de volgende keer.

toernooipagina.

Teambattle-winst 1e keer succesvol verdedigd

Link naar het teambattle toernooi van zondag 11 oktober op lichess.org

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *