Impressie van de proefavond

Voor de afgelopen donderdagavond had het bestuur een ‘proefavond’ ingelast. Het doel was om te kijken hoe het coronaprotocol voor de clubavond in de praktijk werkt, wat dingen uit te proberen en te evalueren hoe het een en ander de leden bevalt. (Vermoed ik, het doel stond er niet expliciet bij.) Het was sowieso een goede aanleiding na een half jaar clubleden weer ’s in levende lijve te zien en spreken.

Het begin was een beetje onwennig. De bevolking staat er heel verschillend in, variërend van mensen die hun huis niet uit gaan en de boodschappen laten bezorgen tot de expres handenschuddende viruswaanzin-aanhangers. Ook bij de club hebben de leden ongetwijfeld diverse meningen over wat wel of niet van belang is en moet je een gezamenlijkheid zien te vinden. Waarbij de ‘behoedzamere’ leden live schaken sowieso een te riskante/onverstandige bezigheid zullen vinden. Net na mij kwam Pascal binnen en houd je dan de deur open of wordt dat juist als bedreigend ervaren? Bij dat soort dingen was het even aftasten.

Bij binnenkomst trad punt 4 van het protocol in werking, het desinfecteren van de handen: we zijn er bij terrassen, restaurants et cetera al aan gewoon geworden en er heerste een relaxte sfeer. Er was éénrichtingsverkeer om de 8 borden die in de hal stonden, en op de grond waren pijltjes geplakt om de looprichting aan te geven. Het hield in dat je om vijf meter terug te lopen het hele rondje diende af te leggen. Schakers houden van spelletjes en het ging na even oefenen perfect.

In de aanvang van de avond leek het af en toe een stoelendans als er iemand langzaam liep en er een rij ontstond. Toen de partijen begonnen waren werd het rustiger op het looppad. De bar, bemand door Ger, stond als vaker voor het keukentje. Al met al maak je op een avond best wel wat rondjes: Tip 1: wandelschoenen

De tafels stonden keurig op meer dan anderhalve meter uit elkaar. Afstand tot de tegenstander werd geschapen door of twee schooltafeltjes tegen elkaar te zetten of door de kopse kanten van een schoolbank te gebruiken. Bij de laatste optie die Anton en ik hadden is de afstand groter. De pionnen verdwenen meer achter de stukken dan ik gewoon was en ik ging daardoor rechter op dan anders zitten en had de neiging voorover te gaan hangen (in strijd met punt 9). Afstand is als je langere tijd tegen dezelfde persoon zit zeker belangrijk. Daarom: Tip 2: kussentje en Tip 3: verafbril. Met de bril hoop ik ook de partijen van anderen te kunnen zien met behoud van een veilige afstand.

We hebben het geluk dat onze vleugel veel ruimte beslaat. In één van de drie lokalen vond een aantal partijen plaats. Naast het analyselokaal is er nog een derde die dit keer als bestuurskamer gebruikt werd, maar waar ook een aantal partijen terecht kunnen. Met inachtneming van de afstandsregels moeten 20 partijen mogelijk zijn.

Een van de sleutelwoorden in deze crisis is circulatie van schone lucht. Er waren daartoe veel ramen opengezet. In de loop van de avond werd het echter wel koeler en heb ik zelfs (vrij gevoelig voor tocht bij stil zitten) mijn jas aangetrokken. Tip 4: neem warme kleren mee. Zie ook punt 16. Gisteren sprak ik overigens iemand die tegenover de ingang van de school woont, en die vertelde dat er niet lang geleden nieuwe ventilatie is geïnstalleerd. (Let op bij het verlaten van de school dat er huizen vlakbij staan [aan het zicht onttrokken door bomen]. Vroeger hing er blowende hangjeugd rond en ze zien ons natuurlijk liever, maar toch.)

 

Dit als impressie. De foto’s van Niels geven hopelijk een aardig beeld van hoe het ingericht was. Ik kan me voorstellen dat sommige leden zich wat hebben laten afschrikken door het protocol, maar in de praktijk viel het mee. Als je niet aan zet bent kan je bij een muur observeren of je kan een praatje maken in de analyseruimte (smoezen is niet van deze tijd). Het was eigenlijk verrassend als vanouds. Er werd geanalyseerd en daar werd een biertje of frisje bij gedronken, er werd gekletst en gelachen, en dit alles op een respectvolle wijze die mij niet als riskant overkwam.

En er werd ook geschaakt. Partijen met het gewone speeltempo, niet meetellend voor de interne, gelijkwaardige ratings. Met twee nieuwe leden: Eddy die bij Loenen speelt en Marlinde, eerste jaarsstudente die het spel bij Hardenberg geleerd heeft.

Een interessante partij vond op het mij belendende bord plaats tussen Jeroen en Thomas. Jeroen voorziet de partij van commentaar en titel.

De koning als meewerkend voorman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.