Schaakfilm(pje): The Bishop From Brooklyn

Zoals misschien bekend is er een actieve appgroep voor ‘PK1 and friends’. Leuke partijen, melige ongein en moeilijke stellingen wisselen elkaar daar af. Bert postte pas de volgende stelling, speciaal voor paardenliefhebber Niels:

Wie goed kijkt ziet een mat in drie, en genoeg paarden om Niels blij te maken. Ik dacht dit te relativeren door één van de meest beroemde stellingen uit de PK-historie te plaatsen, waar er ook veel paarden zijn maar de bezitter niet blij is:

Deze stelling kent iedereen. Zeker sinds de lancering van het jubileumboek is dat namelijk verplichte kost voor iedereen die een respectabel plekje in een PK-team wil hebben. Tot mijn stomme verbazing ontstond de volgende conversatie met onze extern wedstrijdleider:

– Wie heeft deze ook alweer gecomponeerd?
– Oei. Iets voor de ALV. Hier staat een royement op.
– Ik weet dat ik een mooi boek heb waar het in staat. Maar ja, die millennials he, die lezen niks.

Ik werd een beetje triest. Zet je een mooi boek in elkaar, en dan blijkt dat voor een fors deel van de club een compleet achterhaald medium te zijn. De nieuwe tijd, net wat u zegt.

Enfin. De boekenlezers verwijs ik naar pagina 125, de millennials naar onderstaand filmpje, met vrolijk commentaar erbij. Het advies om hier kennis van te nemen vóór de ALV is niet vrijblijvend. Verder zeg ik niets.

2 thoughts on “Schaakfilm(pje): The Bishop From Brooklyn

  1. en daarisieweer ,het onverwoestbare probleem van Gijs,waar veel indianenverhalen over bestaan.De meeste zijn in de wereld gebracht door wijlen Jules Welling die het bestond de studie toe te kennen aan een Oekraiense boer,die hij op zijn vele reizen had ontmoet.Het werd derhalve het “tractorprobleem”gedoopt.Toen de bescheiden Gijs zachtjes protesteerde werd hij zelfs in onverdachte bron voor leugenaar versleten.Veel parallellen met nowadays.Dat grootmeesters van wereldklasse hier hun tanden op hebben stukgebeten heb ik nog nooit gehoord.Gijs?Overigens is als je het idee te pakken hebt zeker oplosbaar(en juist iets voor Tal).De (overigens prettige) commentator wordt aanbevolen zijn tid beter in te delen zodat het einde niet afgeraffeld wordt.Laatste raadsel:waarom “the Plaskettproblem”?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *