Schaakfilmpje: de keuze van Xander

Geboren in 1974 ben ik opgegroeid met de prachtige matches tussen Anatoli Karpov en Gary Kasparov. Zonder de hulp van de engine kon je alleen maar vaststellen dat deze twee grootheden schaak speelden van een andere planeet. Die romantische blik ga ik mij zeer zeker niet laten ontnemen door een engine-driven analyse op te zoeken. Liever laat ik een filmpje zien uit 1990 waarin beide K’s hun gedachten over de match geven.

Het filmpje laat ik starten op een moment dat de koningsstelling van Karpov kapot wordt geofferd en Kasparov een punt scoort dat uiteindelijk beslissend blijkt te zin voor de hele match. Het filmpje duurt in totaal anderhalf uur, voel je vrij om het ook in zijn geheel te bekijken. Je hoort hoe beide spelers vanuit hun eigen visie de match becommentarieren.

Wat mij opviel aan dit specifieke fragment is de opmerking van Kasparov wanneer hij een stuk offert: “I didn’t calculate!”. Waarna hij na enige aarzeling toch nog even wat prachtige varianten uit zijn mouw schudt; enige demonische grijnzen niet achterwege latend. “I have six pieces in the attack! It is too much for one kink.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.