Schaakfilm(pje): de keuze van Harm-Theo

Ondertussen zijn de keuzefilmpjes opgedroogd en is het ook zomer. Maar, natuurlijk zijn leuke filmpjes nog steeds welkom! Op ad hoc-basis gaan we door: mail naar redactie@paulkeres.nl. Alle schaakfilmpjes vind je via deze link.

Explicatie van Harm-Theo

De dolende koning

Dit is een NOS-documentaire over het leven van Bobby Fischer uit 2003. Uiteraard gedateerd, want Fischer overleed in januari 2008 en informatie over zijn laatste jaren ontbreekt. Toch bevat de film unieke beelden van Fischer ’s jeugd, toernooien en de tweekampen in Reykjavik en Sveti Stefan. Veel interviews met bekende schakers en sfeerbeelden maken dit een voor Nederlandse begrippen uitzonderlijk document over een (uiteindelijk) zeer getroebleerd mens.

Ik vraag mij af of de NOS heden ten dage nog een dergelijke documentaire over schaken en schakers zou kunnen (en willen) maken.

De dolende koning

One thought on “Schaakfilm(pje): de keuze van Harm-Theo

  1. Kende hem niet. Goed opgebouwd, bijzondere beelden. Korchnoi, Karpov, Benkö, Timman, Ree, Torre, Schmid, S. Polgar, Böhm natuurlijk, Spasski, Seirawan: nee dat zou nu niet meer kunnen, alleen al omdat het geld ontbreekt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.