Floor schaakt Door #10: Het loperpaard van Anand


In de PK-quiz was een van de vragen over welk onderwerp er nog geen aflevering van deze rubriek verscheen. Het loperpaard dus. Ik herinner mij het gesprekje met Evert nog wel. De leergierige vroeg belangstellend of ik alvast een mogelijk onderwerp zou kunnen noemen. En dit kwam als eerste in me op. De waarde van het loperpaar wordt in vele schaakboeken bezongen maar het loperpaard is opmerkelijk onderbelicht. Krijgen wij schakers er niet allen mee te maken?

Het is dan wel geen goed Nederlands maar het mag duidelijk zijn wat er mee bedoeld wordt . De partij die in het bezit is van loper en paard heeft het loperpaard in handen. Voor het eerste hoorde ik deze term in het Ledig Erf. “Ik sta beter want ik heb het loperpaard!“ Het was wijlen Micha Leuw die dit nogal eens opmerkte als hij aan het snelschaken was. Het duurde even voordat ik doorhad waar hij op doelde. Mijn oren waren nog doof voor de “d” aan het einde van dit ongewone woord. Vanwege zijn schertsende toon zou je vermoeden dat hij het niet ernstig meende, maar die ene keer dat ik er eens serieus op inging en vroeg of hij dit werkelijk meende zal hij zeker gesteld hebben dat het hem ernst was ..!

Voormalig wereldkampioen Anand is het zeker ernst als hij voor dit duo kiest. Hij staat erom bekend er graag mee te spelen. Het lijkt me aangewezen om juist zijn partijen nader te bestuderen om er wat meer over te leren.

Ik stuitte reeds op twee partijen die samen een aardig tweeluik vormen.

De eerste is een rapidpartij tegen Radjabov, de tweede zijn enige verliespartij tegen Kramnik in hun match voor het wereldkampioenschap die hij zo overtuigend won. In beide partijen is een belangrijk onderdeel de verovering van veld c4 als voorpost. Loper en paard bundelen dienaangaande de krachten. En passant komen ook nog partijen Bacrot vs Anand en Kasparov vs Anand langs. Laten we kijken.

Hier reeds wat stellingen om de gedachten over te laten gaan. De volledige partijen staan zoals altijd in de viewer onderaan.

Uit Radjabov vs Anand

 

 

 

Uit Bacrot vs Anand
sla je op e3 of haal je de kwaliteit op met ..Pa5.. ?

Uit Kramnik vs Anand

Analyses

One thought on “Floor schaakt Door #10: Het loperpaard van Anand

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *