Schaakfilm(pje): de keuze van Niels

Op Youtube staan tienduizenden schaakgerelateerde schaakfilmpjes of -fragmenten. Teveel om allemaal zelf uit te zoeken. In deze rubriek lichten leden bij een filmpje dat zij interessant vinden toe wat er voor hen grappig, leerzaam, bijzonder, etc. aan is. Zoals een explicateur bij een bioscoopfilm. Het mag van alles zijn, geen restricties behalve dat het met schaken te doen heeft. Zolang de voorraad strekt zetten we ze (vanaf nu) elke zondag op de site. Een rubriek voor en door de leden! Als je iets weet, mail naar redactie@paulkeres.nl. Alle schaakfilmpjes vind je via deze link.

Explicatie van Niels

 
Deze documentaire is wat langer dan de andere filmpjes op onze site en gaat niet eens over schaken. Toch denk ik dat veel leden het net als ik erg interessant zullen vinden.

In deze documentaire word je meegenomen in de wereld van Go waarin de strijd tussen mens en machine centraal staat. Uit de keuken van Google ontstond een aantal jaar geleden het schaakprogramma AlphaZero dat zichzelf met behulp van Artificial Intelligence het schaakspel aanleerde en Stockfish, de sterkste schaakcomputer, versloeg.

Deze documentaire laat de eerdere ontwikkeling van AlphaGo zien in een match met Lee Sedol, veruit de sterkste Go-speler. Doordat Go een veel groter (oneindig?) aantal mogelijkheden heeft tov schaken en de kundigheid veel meer op menselijke intuïtie gebaseerd is, werd verwacht dat het nog 10 jaar zou duren om Go te kraken.

Ik vond het erg boeiend om te zien, vooral de onmenselijke druk die op Lee Sedol rustte om de menselijke kunde tegen de ‘machine’ hoog te houden.
Aanbevolen!

One thought on “Schaakfilm(pje): de keuze van Niels

  1. De reactie op 34:30 is briljant en zelf vind ik die van 49:50 veelzeggend: ik zag destijds live via internet hoe de commentator moeite had het juiste veld te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.