Uit de archieven: artikelen van Johan Hut

Op 15 mei is, heel onverwacht, Johan Hut overleden. Eén van de bekendste schaakjournalisten van Nederland, geboren en getogen in Baarn, die met een vlotte pen over schaken schreef in diverse regionale dagbladen, in Schaakmagazine en op Schaaksite. En natuurlijk onbezoldigd op Utrechtschaak. Het gebeuren rondom het Gooi (HSG, En Passant, BSG) had zijn speciale interesse, en in Utrecht zagen we hem niet veel. Wel schreef hij graag over Paul Keres, het OKU en diverse dingen in het Utrechtse.

Op USF heeft Lukas het mooi beschreven:
Ik sprak gisteravond Frans Konings op Lichess en daar hoorde ik van hem dat Johan zomaar opeens was overleden.
Wat een verdrietig nieuws. Overigens deed de manier van overlijden mij denken aan een vergelijkbaar geval van enige maanden geleden; toen nam een collega enkele dagen geen contact op, ben ik met behulp van de politie daar naar binnen gegaan en de rest doet zich raden.

Mijn eerste contacten met Johan Hut dateren denk ik van de 2e helft van de jaren 90; via Willem Bor heb ik in die periode kennis mogen maken met Johan Hut. Inderdaad een fles bier in de ene hand en een opschrijfboekje in de andere hand. Ofschoon wij het redelijk met elkaar konden vinden waren we het zelden met elkaar eens.
Ik kan me nog een beslissende partij herinneren uit het Soester toernooi van ik denk een jaar of 7 geleden waarbij ik vond dat ik geweldig stond tegen Richard Vedder, Richard dit uiteraard niet vond, en Johan er vervolgens een nog fraaiere draai in Bunschoter voordeel aan gaf, in zijn wekelijkse column.

Johan was gemakkelijk in de omgang, een man met een enorme schaakkennis, een soort van lopende schaakencyclopedie, en daarnaast een zeer aimabel mens. Op het afscheid van Willem Bor, nu ook alweer bijna 10 of 11 jaar geleden, volgde tijdens de na-borrel een stortvloed aan fraaie anekdotes. En zo was het eigenlijk altijd; of het nu een ontmoeting in Soest, bij het OKU of elders was, het was altijd steevast gezellig en geen gebrek aan schaakonderwerpen.

Het schaakleven en in het bijzonder het Utregse schaakleven zal met het wegvallen van Johan een stuk schraler en saaier zijn.

Verder zijn er mooie stukken te vinden op Schaaksite, de KNSB-site en in de Gooi- en Eemlander.

Bij het samenstellen van het jubileumboek heeft Johan erg geholpen door zijn archief ondersteboven te keren en alle artikelen over SV Paul Keres aan te leveren. Een paar daarvan hebben het boek gehaald. Ter nagedachtenis aan Johan geven we hieronder alle stukken die hij ons heeft gestuurd (even op de artikelen klikken om ze goed leesbaar te maken). Er is meer, veel meer, maar onderstaande geeft hopelijk een goed beeld van schrijver, schaker en liefhebber Johan Hut.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.