Kampioenenmiddag: een gezellige boel, Hugo verovert ‘missende’ titel & John wint Quiz!

Afgelopen zaterdag was de PK Kampioenenmiddag. Hieronder is de flyer met het programma en daaronder per onderdeel een verslagje.

KAMPIOENENPRAAT

We begonnen met de ‘kampioenenpraat’, leuke anecdotes uit het seizoen waarbij we officeus kampioen zijn geworden in vele klasses! Bekijk de video hieronder om de stukjes vanuit verschillende teams terug te zien.

Ter impressie een screenshot van het diagram en de zoom van toen Peter van Wijk liet zien hoe iemand hem een remise had afgesnoept:

RAPID KAMPIOENSCHAP

Daarna stond het rapidkampioenschap op het programma. Een PK-titel die Hugo nog niet had veroverd. Hij versloeg achtereenvolgens Leo, Xander, Menno, Marijn en Niels en nam met 5/5 beslag op het rapidkampioenschap van dit seizoen! Op plek 2 en 3 vinden we knap John en Bert (TPR is veel lager dan de echte performance omdat veel mensen geen realistische rapid rating hebben op LiChess en bvb. op 1500 begonnen of daar nog een rating in de buurt hebben of hadden). Volledige stand, uitslagen en partijen kunnen hier gevonden worden. Hieronder een screenshot van het podium en enkele interessante momenten uit de partijen.

In een complexe stelling gaat John er voor met Pc3!? Zwart kan de kwaliteit behouden met Ta3! en staat dan zelfs ietsje beter. Uiteindelijk wist John het door de kwaliteitswinst verkregen voordeel knap om te zetten en van de Oude Meester te winnen. Een belangrijke overwinning in de weg naar de 2e plek!

Bij Xander tegen Hugo werd er op zet 14 een stuk geofferd door Xander. Let even op de ironische koning schijnbeweging door eerst van g8 naar f7 te lopen en even later weer terug naar g8!

In tijdnood vat de vlam in de pan bij Raymond tegen Bert. Bert speelde een strakke pot en stond eigenlijk de hele partij goed tot gewonnen. In tijdnood leek het nog even spannend te gaan worden toen Raymond een stuk had kunnen winnen. Uiteindelijk kreeg Bert de vis op het droge en pakt met 4/5 de 3e plek!

Afgelopen donderdag gaf Menno een masterclass in dubbele toreneindspelen. Tegen mij maakte hij zijn faam waar door vakkundig een minder toreneindspel om te zetten naar eentje met goede winstkansen voor wit. Door de gegenereerde complexiteit en dreigingen ging ik uiteindelijk door de vlag in een stelling die al lastig is voor zwart.

Peter L. staat hier al erg goed en wint nu met een mooi offer. Waarna zwart overblijft met een loper op h6, een paard op c8 dat nergens heen kan ivm. de pion op c5 en het feit dat de koning op e7 staat en het paard dus daar niet heen kan. En de torens opgesloten door het paard dat geen velden heeft. Wit heeft daar 2 sterke lopers, een paard op e5 en toren op d5 voor. Bekijk de stelling na de 27e zet van wit even. Prachtig gespeeld van Peter.

PK QUIZ 

Daarna was de PK Quiz. Heb je hem gemist? Kun je hem hieronder zelf naspelen! (1 antwoord krijg je al kado!)

John bleek bijzonder goed in de fijne details te zitten en won met afstand! 😀

1. John Cornelisse 36/41
2/3. Gerben Veltkamp & Xander Wemmers 33/41

AFTERPARTY

Aan het eind bleef nog een enkeling in de zoom en werden er wat van de andere schaakvarianten gespeeld. LiChess heeft meer bekende opties zoals Chess960 (Fischer Random) en weggeefschaak. Zie hieronder twee potjes. De 1e is horde waarbij wit 36 pionnen heeft en zwart mat moet zetten. Het doel van zwart is alle pionnen slaan. In gierende tijdnood zette Peter L. mij per ongeluk pat. De tweede is racing kings, het doel is om de overkant te bereiken met de koning. Bij deze schaakvorm mag je elkaar niet actief schaak zetten. Maar je mag zelf ook niet in schaakjes gaan lopen. Peter die schermde eerst zijn koning af met de dame om vervolgens de overkant te halen. Aanstaande donderdag is het Fischer Random kampioenschap van PK. Lijkt het jou leuk een van de andere schaakvarianten eens te proberen? Meld het dan bij de redactie!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.