Utrechtse Meesters, verslag ronde 3

23 maart sprak Rutte het volk toe: ‘Alle samenkomsten en evenementen worden tot 1 juni verboden’. De kogel was door de kerk (geen diensten meer). Geen paas- en suikerfeest,  pinkpop, voetbal, enzovoort. En als collateral damage, geen Utrechtse Meesters. De mooie plannetjes, het bijprogramma op het Koningsweekend met een VIP-match: binnen een minuut was het definitief de nek omgedraaid.

De derde ronde begon in nog onbestemde tijden met een vooruitgespeelde partij tussen Tim en koploper Lars. Lars zette Tim onder druk, maar kwam er niet door tot… lees en maak het mee in het commentaar waarmee Lars ons verblijdde! Vlot en leuk, leerzaam en uitgebreid. En dat laatste kunnen wij in deze tijden van verveling goed gebruiken! Zo kunnen wij al naspelende als betere schakers uit de crisis tevoorschijn komen. Wat ons niet kapot krijgt, maakt ons sterker. Lars legt uit waarom hij vooruitspeelde, en waarom hij ampele tijd had voor het maken van de aantekeningen.

Een week later was de officiële speeldatum. Demre had nog steeds teveel last van het H1N1-virus dat hem voor de KNSB-competitie al zo kwelde, waardoor zijn partij tegen Xander uitgesteld(?) werd. Over bleven drie partijen, waarvoor de twee ondertussen welbekende arbiters present waren.

Het wakend oog van deputy Marc

Twan was er vanaf het begin, onopvallend, evenals seconderende Eric. René was aanwezig om de fotovoorraad aan te vullen: toppie! De foto’s behalve de eerste zijn weer van hem. Dank! Marc, Arno en René waren voorzien van een laptop, Twan las de nieuwste New In Chess en Eric speelde de interne mee.

In het lokaal was voldoende ruimte. Het verslag is best laat, de ronde was al van 12 maart. Enerzijds is de maatschappij onthaast en maken wij daar een onlosmakelijk deel van uit, en anderzijds leven we in keiharde oorlogstijd en rantsoeneren wij het leesvoer. Er wordt niet meer actief geschaakt, ook de Candidates zullen stopgezet worden, en we zijn zuinig op wat we nog aan verslagen kunnen bieden (er zijn plannen om oude verslagen te gaan herhalen). Ook op 12 maart was de 1½ meter afstand echter al een item. De drie partijen kwamen daarom goed uit.

De ruime opzet bezien vanuit het oogpunt van de achterbank

Door de winstpartij van Lars was er een streak van 11 beslissingen tussen toch aan elkaar gewaagde spelers bereikt. Hoe zou dat zich gaan ontwikkelen? Hugo (2x) en Dirk doen er op hun gedegen en niets- en niemandontziende wijze weer gewag van. We beginnen met het treffen Joris-Rosa. Hugo begeleidt en licht de belangen toe.

 

Peter staat met veel NI-partijen in de database en wordt er daarom waarschijnlijk vaak mee uitgedaagd. Het NI kent veel mutaties en Peter past ze om de beurt toe. Nargiz had haar afweersysteem tegen deze variant nog niet voldoende getest: daar gaat zeker een jaar overheen. Hugo laat zien hoe ze van de aanslag herstelde en waar Peter kansen had laten liggen.

Aanvang partij

Een tijdje later

Misschien had vanwege onze trage berichtgeving Kees van Oirschot van HMC zich ook over de partij ontfermd.

De langste pot was tussen Reynir en Mykhailo. Mykhailo bevond zich met een punt weer tussen de mensen en Reynir wilde in ieder geval van de hatelijke nul af. Na een aarzelende opening werd dat nog een heel karwei en Reynir was na afloop gesloopt. Maar ook wel tevreden met het zwaarbevochten halfje. Dirk legt accenten bij de cruciale momenten.

Raymond denkt mee met Mykhailo

En ook deze partij kwam niet tot een ‘beslissing’. Het remisevirus waarde rond. Niemand heeft nog nul punten en Lars gaat met 3/3 alleen op kop. Hoeveel punten daar nog bij zullen komen?

Natuurlijk zagen we het verbod al een tijdje aankomen, nochtans blijft het een hard gelag. Het toernooi liep lekker en soepel, het paste naadloos in de donderdagavond, de spelers hadden het naar hun zin, er waren mooie partijen, er werd gestreden. Het Koningsweekend beloofde een mooie afsluiting te worden.
De toernooileiding beraadt zich op een verder verloop en hoopt dat er nog een doorstart gefixt kan worden. Voorlopig is echter alles onzeker, is er überhaupt geen idee hoe de wereld er over een paar maanden uit zal zien. In het bredere perspectief is het een nietige kwestie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *