PK1 verslaat ook Philidor

Het is nog maar twee weken geleden dat de wedstrijd tegen Philidor Leeuwarden werd gespeeld maar toch lijkt het een ander tijdperk. Destijds konden mensen elkaar probleemloos tot schaakbordafstand naderen, was de bar de hele dag open en werden handen nog rijkelijk geschud.

Je zou zeggen dat iedereen graag verslag van deze gebeurtenissen zou willen doen maar niets blijkt minder waar. Na de wedstrijd werd ik door onze voorzitter gebeld met de mededeling dat de pool met potentiële schrijvers was opgedroogd en dat men naarstig op zoek was naar een vrijwilliger.

Nu moet ik bekennen dat ik het schaakspel zo ingewikkeld vind dat een groot deel van mijn aandacht opgaat aan mijn eigen partij. De andere borden volg ik vooral functioneel om een indruk te houden van de wedstrijdsituatie. Noodgedwongen beperk ik me dus tot een rondje langs de borden voor zover ik het heb gezien, vernomen of elders heb gelezen. De gaten zal ik vullen met onvervalste scorebordjournalistiek.

Peter (bord 1) kwam met zwart prima uit de opening maar verloor de controle door Pa4 te spelen. Het paard kwam vervolgens in de problemen waardoor Peter een paar concessies moest doen die zijn tegenstander een beslissende vrije a-pion opleverde.

Bij Hugo (bord 2) is het de laatste tijd altijd spannend. Hij verbruikt vaak een groot deel van zijn tijd voor de eerste 20 zetten en vluggert daarna naar de tijdcontrole. Zo ook dit keer. Zijn tegenstander bood overigens prima tegenstand en wikkelde met een kwaliteitsoffer af naar een eindspel dat ik op het eerste gezicht graag met zwart zou spelen. Maar misschien was dat optisch bedrog want in de partij ging Hugo vlak voor de tijdcontrole zetherhaling uit de weg en won daarna op techniek.

Van de partij van Evert (bord 3) heb ik helaas weinig gezien en mijn telefoon weigert de toegestuurde PGN file te openen. De scorebordjournalist in mij zegt dat hij hard heeft gevochten maar dat hij de dreigingen van de tegenstander op een gegeven moment niet meer kon pareren.

Jan (bord 4) is ook dit seizoen weer goed op dreef (6 uit 6!). Voor het verslag is het ook handig om Jan in het team te hebben. Hij stuurt namelijk altijd zijn partij in een leesbaar formaat op, tevens voorzien van onderhoudend commentaar. Hieronder dus de partij met commentaar van Jan.

David (bord 5) speelde met zwart een vrij snelle remise. Van zijn partij heb ik niet meer dan een glimp meegekregen maar de volgende keer zal ik zijn partij op de voet volgen.

Het treffen op bord 6 leverde bij aanvang de nodige hilariteit op omdat de heren Wemmers en Scholl voor de derde achtereenvolgende keer tegen elkaar mochten aantreden. Bij de vorige twee edities werd de vrede uiteindelijk getekend waarbij ik me kan herinneren dat Xander de laatste keer flink aan de bak moest. Ook dit keer ging het bord weer snel in de fik en toen de rook was opgetrokken had Xander een stuk minder maar wel een berg vrijpionnen tegen de achterlijn van zijn tegenstander gepositioneerd. Daar had zijn tegenstander, die precies een halve eeuw (!) geleden Nederlands Kampioen werd, geen passend antwoord op.

Van de partij van Joris (bord 7) heb ik helaas ook weinig meegekregen. Noch heb ik een file van zijn partij gekregen al zou ik die waarschijnlijk toch niet geopend kunnen hebben. Mijn gevoel zegt in ieder geval dat hij zijn kansen gepakt heeft en dat zijn tegenstander de dreigingen op een gegeven moment niet meer kon pareren.

Niels (bord 8) offerde vlak na de opening een kwaliteit en won overtuigend. Dirk Floor analyseert de partij:

Op bord 9 speelde ik een partij met wisselende kansen maar na de tijdnoodfase had ik een pion meer in een gunstig eindspel. Ik had daarin echter een remisewending van mijn tegenstander gemist die bestond uit het activeren van zijn koning onder opoffering van zijn ver opgerukte a-pion. Het resulterende paard eindspel met (tijdelijk) twee pionnen meer was door de actieve koning niet te winnen. In het zich van de haven maakte mijn tegenstander echter een fout waarna ik het punt fortuinlijk in de schoot geworpen kreeg.

Op bord 10 speelde Wesley zijn bekende service-volley schaak.

Aldus verscheen een 7,5-2,5 overwinning op het scorebord. PK1 heeft na zes ronden nog een 100% score en zal de volgende ronde Max Euwe uit Enschede treffen. Voorlopig zijn echter alle KNSB wedstrijden afgelast en met de huidige situatie is het gissen wanneer daar verandering in zal komen.

Paul Keres 1

Philidor 1847 1

Lombaers, P.J. (Peter) 2368 Jong de, M. (Migchiel) 2343 z-w 0 – 1
Hertog ten, H.M. (Hugo) 2517 Sparenberg, E. (Erik) 2115 w-z 1 – 0
Rademakers, E.L. (Evert) 2276 Lont, A.H. (Addy) 2203 z-w 0 – 1
Breukelman, H.J. (Jan) 2380 Hilwerda, J.V. (Jonas) 2197 w-z 1 – 0
Kerkhof van, D. (David) 2374 Nicolai, A.M. (Amir) 2186 z-w ½ – ½
Wemmers, X.A. (Xander) 2387 Scholl, E.C. (Eddie) 2216 w-z 1 – 0
Kokje, J.J.I. (Joris) 2276 Lijn van der, B.J. (Bas) 2224 z-w 1 – 0
Ondersteijn, N. (Niels) 2368 Weggen, J.V. (Jeroen) 2175 w-z 1 – 0
Hommerson, P. (Paul) 2262 Hania, J. (Jan) 2179 z-w 1 – 0
Vermeulen, W. (Wesley) 2262 Algra, J.M. (Jouke) 2152 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2347 Gemiddelde Rating: 2199 7½-2½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.