Floor schaakt Door #3: Tegen de grootmeesters (deel 1)

In een aflevering Andere Tijden Sport gaan we terug naar de vorige eeuw en wel het jaar ’98.
Die schaakzomer, ik verkeerde in mijn 28e levensjaar, kreeg ik het zomaar op mijn heupen en won tweemaal van een grootmeester. Als vanzelfsprekend bond ik hen aan mijn zegekar. Ik wist toen nog zeker dat er velen zouden volgen..

Ik analyseerde deze partijen nog niet eerder. Wel publiceerde ik een verliespartij in ons clubblad. Ik herinner me dat Bart Karstens mij hierop aansprak. Hij vond het ongehoord dat ik er niet mee voor de dag kwam maar in het PKB wel een verliespartij liet publiceren.

Best merkwaardig ja. Laat ik het verder niet psychologisch proberen te duiden. Ik was er wel degelijk mee ingenomen. En dacht ook wel; ach, dat doe ik nog wel een keer. Intussen is mijn partij tegen Miezis reeds gepubliceerd in het jubileumnummer naar aanleiding van ons 25 jarig bestaan. Hetgeen ik als eervol ervaar. Maar nog zonder analyse.

Het lijkt me hoog tijd mijn nalatigheid goed te maken. En hoe mooi is het niet dat ik dat in mijn eigen rubriek kan doen!

De Letse GM Normunds Miezis,is nog steeds een geziene gast op ons eigen OKU. In 2002 was hij winnaar van ons toernooi .Ik dacht dat hij destijds een rating had van ruim in de 2500 maar het lag dus aanmerkelijk lager. Kort tevoren, in 1997 was had hij de titel verkregen en kennelijk was er inzinking gevolgd, iets wat wel vaker voorkomt. We ontmoetten elkaar in de 3e ronde als ik het wel heb. Overigens zou ik later nog remiseren met GM Wojtkiewicz om vervolgens op de zondag twee keer te verliezen.

De uitgebreide analyse van beide partijen, is onderaan na te spelen. Alvast wat plaatjes uitgelicht:

De Chileense GM Cifuentes leefde destijds in Nederland en speelde hier veel. In 1992 won hij ons toernooi en in 1998 was hij gedeeld winnaar.

De analyses

Alle analyses van Floor schaakt door zijn te vinden via deze link.

2 thoughts on “Floor schaakt Door #3: Tegen de grootmeesters (deel 1)

  1. Leuk stuk, Dirk! In de partij tegen Miezis vind ik het mooi om de stelling van na de 22e zet met die van na de 32 zet te vergelijken. Mooi daadkrachtig gespeeld van wit.

  2. Hardhandige partijen. Leuk inderdaad dat het bij Cifuentes thematisch met het slaan van d6 eindigt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *