Bekerteam sneuvelt

Aan de dis bij Rhodos kwam de vraag hoe lang de PK-teams al ongeslagen zijn. Alleen PK3 en de beide SOS-teams hebben een veer moeten laten, maar dat was aan het begin van het seizoen. Ergens vanaf november (ik was op zoek naar iets als “sinds de b in de maand zit”, maar er is geen criterium dat september en oktober uitsluit en de rest niet) wordt er alleen maar gewonnen, en met de dreigende Corona-aflastingen zou die ongeslagen periode wel eens lang kunnen duren. Dat is natuurlijk niet goed voor de scherpte. Afgelopen zaterdag waren de overwinningen al moeizaam, en woensdag was het zover. Het KNSB-bekerteam heeft verloren.

Woensdag? Ja, woensdag. Het viel niet mee een geschikte datum te vinden waarop zowel PK als En Passant (want die waren het) met een mooi team konden komen. Toen de donderdagen niet lukten werd er creatief aan de woensdag gedacht. We konden terecht bij onze vrienden van UCS de Rode Loper, en dus was het duel live te zien. Eigenlijk stonden die liveborden er vanwege een SOS-duel van een DRL-team, dat echter door Corona niet doorging. Mooi van Henk van Lingen dat hij de live-uitzending toch door liet gaan. De partijen, inclusief het nodige uit de DRL-interne, zijn nog hier te bewonderen.

PK en En Passant hebben overigens al vaker tegen elkaar gebekerd. Zo zal vrijwel elke Keresiaan weten dat we in 2014 de cup met de grote oren hebben gewonnen. Om zover te komen moesten we En Passant voorbij, op de woensdag! Een fraai verslag van Richard Vedder staat hier. En op een andere woensdag in 2008 wonnen we ook al. Een winst waar ik mezelf een beetje voor op de schouders klop, want ik had de vroeggearriveerde kopman iets te drinken gegeven, en toen hij voor iets alcoholisch koos maar meteen nog eentje. Vervolgens ging ie er hard vanaf…

Genoeg gekletst! Eerst een plaatje, dan de partijen:

op het podium

Beide teams waren op zeer respectabele sterkte. Door de liveborden konden de partijen goed worden gevolgd. De thuisgeblevenen maakten zich het meest druk om de partij David van Kerkhof vs. Henk Vedder. Erg spannend, maar ook openingstechnisch interessant. We ontvingen een uitgebreide analyse van René Olthof, die het naspelen waard is!

Een halfje, dat viel niet tegen! Tot hier had ik de wedstrijd met een half oog gevolgd, maar toen de schoonfamilie vertrokken was kon ik de overgebleven nootjes inpikken en de rest gaan volgen. De PK1-app hield zich ondertussen bezig met het duel tussen de GM-elect en de GM. De stellingsoordelen wisselden sterk, wat mij het meest opviel was dat Nijboer meer tijd had. Er zat dus iets zeldzaams aan te komen: een nederlaag van Hugo!

Er kan gediscussieerd worden over de kracht van het pionoffer (heeft iedereen de reactieknop al ontdekt?). Met 18…f5! en 19…e5! lijkt zwart uit de nesten te komen, en het schijnkwaliteitsoffer speelde slechts zwart in de kaart.

0,5-1,5 achter, met Peter en Xander nog in de race. De PK1-app dacht aan 2-2, en de wens is de vader van de gedachte. Toevallig had henk in het bekerdraadje van Utrechtschaak een heel verhaal gehouden over penalty’s, en dat leek ons ook wel wat. Peter had het echter moeilijk tegen mede-Keresiaan Jan Willem, die goed is in het betere duwwerk. Peter zocht begrijpelijkerwijs naar een bevrijdingsactie, die echter niet slaagde. Een mooie pot van Jan Willem.

De partij van Xander was dus alleen nog voor de eer. Hij trof De Kaaieman, de oer-Spakenburger met een fraaie aanvalsstijl. De Caro-Kann leek een probate manier om hem uit de tent te lokken, maar wit speelde zeldzaam kalm en Xander moest hard werken om er iets uit te peuren. Net toen dat gelukt was ging wit vervelend doen met 38. Td1 en 39. Pd4 (was ergens …e5 handig geweest, X?), maar gelukkig hield zwart genoeg kleine rakkers over. Een eretreffer.

Geen beker dit jaar, en dus de eerste nederlaag! Hopelijk staat iedereen nu weer op scherp. Dat mag ook nog wel even duren, want terwijl ik zit te tikken komt het bericht voorbij dat we op 28 maart niet spelen. En En Passant, winnen die beker!

Paul Keres2412En Passant23061½-2½
Hertog ten, H.M. (Hugo)2517Nijboer, F.Z. (Friso)24610 - 1
Lombaers, P.J. (Peter)2368Griendt van de, J.W.J. (Jan Willem)23600 - 1
Kerkhof van, D. (David)2374Vedder, H.R. (Henk)2346½ - ½
Wemmers, X.A. (Xander)2387Graaf de, D. (Dick)20571 - 0

2 thoughts on “Bekerteam sneuvelt

  1. ‘(ik was op zoek naar iets als “sinds de b in de maand zit”, maar er is geen criterium dat september en oktober uitsluit en de rest niet)’

    Als je de eerste letters van de maanden omzet in cijfers, dus a=1, b=2, etc.. Dan beginnen september en oktober met een oneven letter en de daaropvolgende maanden niet, jullie volgen het patroon dus mooi door pas in maart weer te verliezen. Misschien een geluk voor jullie dat de competities nu stil liggen met april en mei voor de deur…

  2. Leuk, Thomas! Sommige deskundigen denken dat in juni alles weer normaal is, dus ik stel voor om dan onze resterende wedstrijden af te werken (met uitloop naar juli, daar doen we niet moeilijk over).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.