Ook het derde recht net op tijd zijn rug

We hervatten de geschiedschrijving van de avonturen van het derde bij de 6e ronde. Een thuiswedstrijd, waarvan we er met dank aan de KNSB nog twee krijgen. Dit schrijvende, zo’n gebeuren in De Noteboom is gezellig, maar brengt tevens de nodige rompslomp met zich mee. De herinrichting van de hal en klassen tot schaakzalen en kantine verliep vlot en was in een half uur gepiept. Het 5e heeft een iets ander speelschema (ze hebben ook maar zeven rondes) en speelde uit, waardoor er een tafelcluster in het midden van de hal geparkeerd kon worden.

Problemen waren er wel van personele aard. Demre moest afmelden vanwege een verkoudheidje (in Turkije zijn op het moment van schrijven nog geen Corona-gevallen bekend), waardoor Evert R. meespeelde en niet als deputy arbiter kon acteren. Gelukkig kon Kees door een zeer vlotte remise met Chris Lutz al snel deze honneurs waarnemen. Het tweede personele probleem was lastiger: barman Pablo had de datum niet (meer) in zijn planning staan. Bij ons negental viel Anton uit, maar was vanwege logistieke bezigheden wel aanwezig, waardoor de noodoplossing Simon achter de bar en Anton meedoen bedacht werd. En zo werd Simon gestraft voor zijn allround zijn.

Tegenstander ZSC-Saende was een gelijkwaardig team en we stonden ongeveer op dezelfde hoogte. Vroeger speelde PK1 tegen HWP Zaandam in de 1e klasse en dat kwam toen uit de Hoofdklasse. Ik vroeg me af hoe het zat, en vond een link waar het Zaanse schaak uitgelegd wordt. HWP Zaandijk (het was toch Zaandam?) bestaat nog en speelt lager dan ZSC-Saende dat ouder is en over vier jaar een eeuw bestaat. Bij ZSC speelt al enige tijd ons oud-lid Jan-Bart Abcouwer mee, leuk om hem weer ’s te zien. En aardig te merken dat hij nog dezelfde opening speelt.

Bij alle PK-teams was er sprake van een valse start, die het ergste deed vermoeden voor de rest van de middag. Adrian offerde een stuk, maar had er veel te weinig voor en was al snel in de analyseruimte te vinden. Rijk ontglipte op de vijfde zet een vingerfout waarbij het een schrale troost zal zijn dat grootmeesters hem voor gingen. Eric Bark speelde het krachtig, doch moeilijk was het eigenlijk niet meer. Zonde van Rijks schone externe reeks. Ondertussen ontkwam Max na een pionnenroof met Dxb2 door eeuwig dameschaak niet aan zijn zesde remise. Zo stond het feitelijk (Rijk ploeterde nog verbeten door) ½-2½.

De stelling van Elmer tegen hun beste speler beloofde ook niet veel goeds. Na a4-a5 moest een paard naar c8. De koning stond in het midden. Een loper op h7 keek tegen een pion op g6 aan. Van die dingen, terwijl wit normaal ontwikkeld was. De lichtpuntjes die wij daar tegenover konden stellen bevatten minder lumen, zodat de vraag van Erik of hij het remiseaanbod van zijn tegenstander aan mocht nemen met ‘eigenlijk niet’ beantwoord moest worden. Hij stond onduidelijk, maar of het door forceren kwam: ook Erik verloor.

En toen werden geleidelijk, zoals bij alle PK-teams deze dag, de lichtpuntjes schijnwerpers die goed nieuws verkondigden. ‘Invaller’ Anton maakte indruk met een mooie positionele aanvalspartij. We komen erin op het moment dat Anton toeslaat.

Jan-Bart had tegen Daan alles onder controle tot hij een paard aan de verdediging onttrok. Daan maakte hier alert gebruik van. Hij licht zelf toe hoe dat ging.

Ik had zelf een solide plusje tegen Pieter Baltus tegen wie ik lang geleden tegen Zeist een keer gespeeld had. Geen beslissend voordeel, maar het bleek (te) lastig voor wit om een afdoende verdediging te vinden.

Het zou niet voldoende voor de winst horen te zijn, maar onverwacht bleek Elmer gewonnen te hebben! Het zou zo in de masterclass van John kunnen. Hein Middelhoven zocht naar de krachtigste kraak van de zwarte puinhoop, vond die niet, kwam in tijdnood. De stukken van Elmer begonnen te werken. Elmer gaf me met enige disclaimers zijn notatie, maar ik kon deze niet meer vinden… Edit: toch gevonden. We stappen erin vanaf een moment dat die loper werkt en het paard op b5 staat, maar dat daarmee het positieve nieuws op is.

Door deze benauwde overwinning doen we bovenin nog steeds mee. OZU ligt een half bordpuntje voor en Veenendaal staat precies gelijk. Beide teams krijgen we nog in de laatste twee rondes; eerst komt over drie weken Max Euwe 3 op bezoek, Coronae volente. En dan zal Simon er zeker bij zijn.

 

T Paul Keres 3 2049 ZSC-Saende 1 2067
1. Erik Oosterom 2044 Yuri Eijk 1986 0 1
2. Rijk Schipper 2111 Eric Bark 2007 0 1
3. Bert Both 2098 Pieter Baltus 2120 1 0
4. Daan Schönberger 2074 Jan-Bart Abcouwer 2112 1 0
5. Elmer van Veenendaal 2061 Hein Middelhoven 2189 1 0
6. Anton Rosmuller 2055 Joris Moes 2026 1 0
7. Max Viergever 2004 Hans Galje 2055 ½ ½
8. Adrian Schoeneshoefer 1942 Edwin Woudt 2040 0 1

 

 

 

 

One thought on “Ook het derde recht net op tijd zijn rug

  1. Hoi! Mooie verslaggeving en nogmaals gefeliciteerd.
    Heb per abuis het notatieformulier van Daan meegenomen, ik dacht dat het van Jan-Bart was. Excuus.
    Mocht er behoefte zijn aan een foto van het notatieformulier whatsapp me dan even op 06-20627399.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *