SGS Beker-team wint van Barneveld en bereikt halve finale

Het team van Paul Keres in de SGS Beker heeft zich voor de halve finale weten te plaatsen in de SGS Beker door (geflatteerd) met 3.5-0.5 van Barneveld te winnen.

Het was een uitwedstrijd, dus er werd keurig om 18:15 verzameld door Leo, Jelmer en Colijn om samen gezellig wat kipshoarma en kipschnitzel te gaan eten alvorens in de auto te stappen op weg naar het pluimvee-museum (echt een experience) in Barneveld! Ik was zelf in een hagelbui verzeild geraakt en ging nog even langs huis. Maar gelukkig, als de kippen schuilen duurt de regen niet lang. Droge kleding aan en ik was weer fris als een hoentje. Zo druk als een kip met pasen, kwam ik uiteindelijk wat te laat aan. Dat leverde wat gemor op, maar gelukkig was even later alles weer koek en ei. Eenmaal aangekomen in Barneveld was er eerst geen kip te bekennen maar uiteindelijk stroomde het vol bij de interne en aan de bar.

Ik speelde zelf tegen Kevin van Brummelen, uit het bestuur van Barneveld, en ook bekend van het winnen van het 1e FishPartners Open. Er kwam een opening op het bord die we beiden recentelijk nog gespeeld hadden en dus vlogen de eerste 15 zetten redelijk vlug over het bord. Vliegensvlug werd de volgende stelling bereikt:

Zwart heeft zojuist g7-g5 gespeeld en stelt daarmee het witte paard een vraag. Ik was er natuurlijk als de kippen bij om met Pe6!? de stelling op scherp te zetten. Nu is een beetje de vraag, wat doe je nu met zwart? Tf7 kan niet ivm. Pxc7 Txc7 f4 en wit wint een stuk ivm. de penning van het paard op e5. Zwart ging verder met Pxe6? Een voor de hand liggende zet, die echter tactisch faalt. dxe6 Lxe6? f4 Pg4 Txe6 Ld4+ Dxd4 (niet Kf1?? Dxe6 Ld5 pent wel de dame, maar na Pe3+ is een aftrekschaakje van het paard, op de a7-g1 diagonaal of e-lijn, niet te voorkomen waardoor de witte stelling wordt kaalgeplukt en zwart zijn dame op e6 kan behouden) cxd4 Txe8 Taxe8 Pd5 en zwart gaf enkele zetten later op. Wit heeft twee stukken tegen een toren, wat qua puntentelling nog wel mee valt, maar de activiteit van de witte stukken leggen geen windeieren.

Intrigerend is dat de engine in de diagramstelling Pe6 niet zo’n goede zet vindt ivm. Lxe6 dxe6 Pxe6. Ik was daar Pd5 van plan wat ik taxeerde op voordeel voor wit, ivm. o.a. de line: Pxf3+ Lxf3 Lxb2 Pc7, echter is de stelling ruwweg in evenwicht na Pxc7! Txe8 Taxe8 Tb1 Ld4+ Kh1 b6.

De engine geeft echter een andere zet in de stelling die wordt getaxeerd op goed voordeel voor wit. Pd3 Dg6 Pxe5 Lxe5 Txe5! dxe5 en daarna een rustige zet als Dd2, De2, De1 of a5 en de engine geeft wit groot voordeel, nadat hij bij klaarlichte dag een kwal heeft geofferd en nu zonder blikken of blozen het positioneel verder speelt 🙂 De witte stukken kunnen hun eieren simpelweg beter kwijt dan de zwarte stukken in die stelling vindt de engine; wie zegt dat computers niet leuk kan schaken!?

Jelmer bouwt een partijtje schaak vaak rustig op en bewaart het vuurwerk voor het laatst. Deze keer was geen uitzondering, een haan kraait het hardste op zijn eigen mesthoop, kun je wel zeggen:

Jelmer stond redelijk aangekrant, maar waar het precies van kwaad tot erger ging is een beetje een kip-ei verhaal. Enfin, Bruun komt steeds beter te staan en wil er hier (terecht) doorheen met fxe5 Txe5 maar in tijdnood werd met Txe5? het ei van de kip gegrepen en wordt het ei van de gans (Dc8!+ Ke7 Txe5+ fxe5 Tf1! en zwart kan zich niet verdedigen tegen alle dreigingen) laten liggen. Er volgde: Dxe5 Dc8+? (een zet te laat, andere damezetten zoals Df3 gaven wit nog goed voordeel) De8 en zwart houdt alles bij elkaar. De d-pion loopt nog niet door, de g-pion gaat vallen. Wit staat hier nog steeds een tikkeltje beter maar vanaf hier nam zwart het over en won Jelmer enkele zetten later door een binnenval op e2 en g2. Flinke stennis overleegd, maargoed, hij die eieren rapen wil moet soms het kakelen der kippen getroosten.

Leo speelde een partij met wisselende kansen en koos uiteindelijk in betere stelling eieren voor zijn geld door met een remise de overwinning veilig te stellen, hulde! Een leerzaam moment uit de partij:

Leo ging hier voor Pxh5? en zag zijn voordeel als sneeuw voor de zon (kip voor de vos?) verdwijnen. Het prachtige Pd1! geeft wit voordeel. Het plan is simpel, via e3 moet f5 of d5 bereikt worden. Prachtig!

Als laatste was Colijn nog bezig. Die stond min of meer de hele partij gelijk of beter en leek zijn voordeel steeds verder uit te breiden. Een leuk stukje uit de partij:

Td6! (Lxd6 e1=D+ 0-1) Txc7 Txd4! Lc3 Kg5 (en Lxd4 is geen schaak meer en dus volgt weer e1=D+ op een offensieve loperzet) Tc5+ Kf4! (als je eenmaal hebt berekend dat het niet mat gaat, realiseer je je snel dat de koning echt kiplekker staat op f4) Le1 Td3 en zwart kon snel eieren gaan rapen met Txf3 en Txb3. Erg stijlvol gedaan van de teamleider!

Rond een uurtje of 00:30 in Utrecht, konden we niet echt met de kippen op stok maar het was het waard:

Barneveld

Paul Keres

Brummelen van, K.B. (Kevin) 2095 Rademakers, E.L. (Evert) 2276 z-w 0 – 1
Laar van de, B.P. (Bruun) 1777 Sminia, J.D. (Jelmer) 2160 w-z 0 – 1
Rijken, J. (Jasper) 1838 Houwelingen van, C.L. (Leo) 1974 z-w ½ – ½
Winkoop van, J. (Jeroen) 1835 Wakkee, J.C. (Colijn) 1938 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1886 Gemiddelde Rating: 2087 ½-3½

In de halve finale komt Woerden op bezoek in de Noteboom. Een sterk team met zo’n 2100 gemiddeld over 4 borden. Vorig jaar versloegen zij ons in de kwartfinale, dus we staan natuurlijk te popelen om revanche te nemen!

One thought on “SGS Beker-team wint van Barneveld en bereikt halve finale

  1. Pe6 !? getuigt van psychologisch inzicht; Te Barneveld loont het om de knuppel in het hoenderhok te gooien. ( Die miste ik nog, haha).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *