Gemiste kansen in Cannes

Afgelopen week hebben Evert R., Niels en bovengetekende, aangevuld met Bob Jansen (die u kunt kennen van 750 potjes bulletschaak tegen Niels), een toernooi in Cannes gespeeld.

De site staat dit seizoen vol met allerlei overwinningen, titels en monsterscores. Leuk, maar enigszins vermoeiend om achter elkaar te lezen en met het risico van zelfgenoegzaamheid. Daar hielden we kennelijk rekening mee, want de scores waren matig tot slecht. Daarom is dit geen verslag met allerlei knallende combinaties, maar met gemiste kansen. Daar leer je tenslotte het meeste van.

De speelzaal

Laten we beginnen bij de voorzitter. Die startte met strakke overwinningen, en trof toen live een IM met GM-potentie. En dat ging eigenlijk best goed:

IM Harutyun Barseghyan – Niels Ondersteijn. Na een paar uur eruit kruipen dacht Niels de gelijkmaker te hebben met 32…b6?. In wits laatste seconden kwam 33. c6! en wit won een kwaliteit na 33… Pxc6 34. Txd5 Pxa5.

Niels Ondersteijn – Enzo Mazzella. Op het moment dat Niels dacht winnend voordeel te halen, miste hij een tegenkans van zwart: 23.Lxd8? (hopende op 23…Txd8 24.Pd5 Dxc5 25.Dxc5 Lxc5 26.Txb7+-) Dxb6! en het werd snel daarna remise.

Hij bleef echter mooi bovenin meedraaien en trof, net naast de liveborden, meervoudig Italiaans kampioen Michele Godena. En dat zag er zo uit:

Niels Ondersteijn – GM Michele Godena. In de (structurele) tijdnood van Godena ging wit voor 30.Txe6!? Dc8 (de enige zet, 30…Dxb7? 31.Te8+ Txe8 32.Dxb7) 31.Dc4? Dxe6 32.Dxe6 Lxe6 33.Lxc6 Lc8! en zwart won uiteindelijk de partij. Op de 31e zet was Ld5 een aardige poging in tijdnood geweest! Er volgt 31…cxd5 32. Te7 en wit staat geen kwaliteit achter.

Een blik uit de speelzaal.

Dan onze CM. Dan toch een juichbericht: binnenkort is het FM Rademakers! Tenminste, als hij het papierwerk rond krijgt met de Nederlandse en Belgische Koos Stolk, want hij heeft virtueel boven de 2300 gestaan, maar wist dat niet vol te houden. Evert deed het prima met zwart (4 uit 5) en wat minder met wit. Al had hij in een zwartpartij eerder toe kunnen slaan:

Alex Moreta Quintana – Evert Rademakers. Vlak na de tijdnoodfase had Evert hier toe kunnen slaan met 41… Th3 42. Dg2 Txf3 en wit mag niet op f3 terug pakken ivm. 43. Txf3 Ta1+ 44. Tf1 Txf1+ 45. Dxf1 De4+ 46. Dg2 De1+ en wit gaat mat.

Ter afwisseling een geslaagde kans:

Tom Decuigniere – Evert Rademakers. Wit maakte in deze complexe stelling een blunder met 20. Pd5? Pd3+! 21. Lxd3 Dxd2+ 22. Kxd2 Txd3+ 23. Ke2 Lg4+ en wit gaf op.

Zowel Niels als Evert speelden tegen Savva Vetokhin. Die kent u nu nog niet, maar over een paar jaar wel. Wereld- en Europees kampioen tot en met 10 jaar, en met een stijl die aan Karpov doet denken. Niels ging er eigenlijk vrij kansloos vanaf, Evert had nog wel mogelijkheden:

Evert Rademakers – Savva Vetokhin. Het simpele 32. dxc7 was genoeg geweest voor goede kansen met wit, er volgde Pxf5? Tc5! en zwart kan eenvoudig winnen na Ph6+ Kh7 Pxf7 Txg5 Pxg5+ Kg6

Savva Vetokhin – Niels Ondersteijn

Het 10 jarig kind, al wereldkampioen in zijn leeftijd, heeft Niels strategisch weggeschoven. Behoren kinderen niet vooral te hakken? Na 34.g4 zag Niels het somber in en na 34…Pf8? 35.Ke3 Ph7 36.gxh5 gxh5 37.f4 won Savva erg overtuigend. Jammer, maar er was nog een gemiste kans: 34…hxg4 (geeft wit een verre vrijpion) 35.fxg4 Pe5! Het paard dekt veld c6 zodat de witte koning niet op de damevleugel kan binnenkomen. De zwarte koning verdedigt op de koningsvleugel wat eenvoudig remise zou moeten zijn.

Toekomstig wereldkampioen

De leukste voor het laatst. Evert werd FM door IM Giulio Borgo te verslaan. Dat is een wat oudere IM met een leuke Mark Smits-achtige stijl, categorie stukken offeren tot je er niets meer te offeren valt. En dan krijg je deze kandidaat voor de Mega-Madness-Masterclass, part III:

IM Giulio Borgo – Evert Rademakers: 14. e5 c6 15. h3 Pxf2 16. e6 Pxh1 17. exd7+ Kxd7 18. Pe3 e6 19. Lxh1 La6 20. Pg3? Dh4! 21. Kf2 Df4+ 22. Lf3 Tg8! 0-1 i.v.m. 23. Dxh7 Th8 24. Dg7 Tag8 en de witte dame is ingesloten.

Bij mij lukte er erg weinig. De verklaring was simpel: in het strakke regime met computerboys Niels en Evert werden mijn openingen een stuk beter dan ooit, waardoor ik telkens goed uit de opening kwam. En daar kan ik zoals bekend niets mee. Mijn drie punten kwamen uit straalverloren stellingen, mijn nullen uit prachtige opzetten. Frustrerend. De keuze is reuze qua gemiste kansen, maar laat ik in elk geval ronde 1 geven:

IM Lucas di Nicolantonio – Jan Jaap Janse. Het gevecht is al een uur of vijf bezig en ik heb afwisselend goed, slecht en gelijk gestaan. Nu wordt het spannend, en met 55… Lb4?? geef ik de remise weg, die haalbaar was via 55… Kf8! en keepen met de koning op a7 en de loper op d8. De pionnenrace loopt verkeerd af, al kostte het wat computerkracht om dat te kunnen vaststellen.

Uw scribent in camouflagekleding.

Emile Roubert – Jan Jaap Janse. Er is vanuit gewonnen stelling van alles misgegaan, maar de stelling was zo goed dat zelfs dit nog speelbaar is. Dan moet ik wel 36… Ld4! 37. b4 f5! vinden. De toren komt op de 2e rij binnen en het is nog remise.

Dmitry Minko – Jan Jaap Janse. Een geslaagde Leeuwenklauw tegen een Russische lookalike van de jonge Carlsen, en niets is logischer dan 28… Pg3+. Na pakken wordt wit matgezet over de h-lijn, na niet pakken met 29. Kg1 komt 29… Pe4! Waarom ik het niet speelde? Geen idee.

Over Bob’s toernooi kunnen we kort zijn. Zoals Bob het zelf verwoordde:

Ook een gifbeker is een beker!

Tenslotte nog iets leuks van een willekeurig ander bord. Zonder oplossing, deze kunt u zelf uitpuzzelen.

GM Glenn Flear dacht er hier al te zijn. Zwart staat praktisch pat en verliest de b-pion. Hoe redde zwart zich?

Blitzen op de boulevard.

We kunnen het toernooi aan iedereen aanraden, ondanks het merkwaardige fenomeen dat elke speler door een beveiligingspoortje moest en dat met de Franse slag gaat, zodat we de eerste de beste ronde 35 minuten stonden te wachten. Dat had vast iets te maken met het gamefestival dat tegelijk plaatsvond en een massa mensen trok (schakers zijn eigenlijk best normaal vergeleken met gamers, zo was de conclusie). Ook is het aan te raden om op tijd weg te gaan en de tijd voor de reis te nemen, want heen moesten we een enorme sprint trekken na een file bij de beveiliging, en terug wist storm Dennis ons verblijf nog even te verlengen. Wat geen straf was, want Cannes is een mooie stad. Wellicht blijft het niet bij één keer.

[dit verslag wordt mogelijk nog aangevuld]

One thought on “Gemiste kansen in Cannes

  1. Mooi artikel. Oplossing bij partij GM is wel leuk: … Te1! Txb2 Txe5! en fxe5 gaat niet, wegens g5 mat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.