Voorbeschouwing en start Utrechtse Meesters

Het aantal schaakclubs in Utrecht mag wat gedaald zijn, maar de keur aan schaakactiviteiten is juist sterk gestegen. Zo heeft elke club wel een toernooi of training aan het programma toegevoegd. Na diverse trainingen en interne toernooien organiseert SV Paul Keres nu een heus meestertoernooi. Een gesloten tienkamp met een aantal arrivés en een aantal aspirantmeesters, met als idee de mogelijkheid een IM-norm te halen. Het is er de tijd voor, want steeds meer Keresianen werken aan hun titulatuur, of die nu een academische of een schaaktechnische is. Het format is natuurlijk niet nieuw; de Haarlemse en Mokumse Meesters gingen ons voor en in Apeldoorn 2018 heeft Hugo zelfs een van zijn GM-normen gehaald.

Zes PK-spelers zijn aangevuld tot een tiental, waarbij slechts zijdelings gekeken is naar wat er nodig is om aan de norm-kwalificatie te voldoen. Een leuke samenstelling was het hoofddoel en dat is gelukt. Het is een divers en aantrekkelijk veld geworden, met een mooie mix van wijze ervaring en jeugdige gedrevenheid, van woeste aanvallers en nuchtere verdedigers, van studieuze wetenschappers en van intuïtieve practici! De krachtsverschillen zijn niet groot; een garantie voor spannende en onderhoudende gevechten.

Op wie je je geld moet zetten? Een aantal deelnemers neemt een goede vorm mee van een recent toernooi, terwijl anderen die recent minder gespeeld hebben juist zullen groeien. Daar leent het toernooi, met de eerste vijf rondes om de twee weken en de laatste vier in het Koningsweekend, zich prima voor. Oftewel, wij hebben geen idee; uitgesproken favorieten zijn er niet.

[De eerste vijf rondes zijn in De Noteboom, gelijktijdig met de interne van Paul Keres. Het slotweekend wordt verspeeld in Denksportcentrum Dijckzigt. Wijziging mei 2022De eerste drie rondes waren in De Noteboom. De laatste zes rondes worden eind mei 2022 verspeeld. Zie de website van de Utrechtse Meesters]

De eerste speelavond vindt a.s. donderdag 13 februari plaats, start om 19:00. Toegang is gratis, thee kost twee kwartjes, koffie en fris een piek en een biertje een daalder. Op de website van de Utrechtse Meesters staan het speelschema en andere zaken op een rijtje.

Om de deelnemers voor te stellen hebben we hun drie vragen gesteld. Zij gaven daar antwoord op (waarbij de verschillen best groot zijn) en wij schreven er een kort verhaaltje bij.

Click voor zo’n bio op de foto!

 

 

Utrechtse Meesters Poll

This poll is no longer accepting votes

Wie denk je dat de Utrechtse Meesters gaat winnen?
200 votes

Om 14:00 13-02-2020 is de Poll gestopt omdat het ronde getal van 200 stemmen bereikt was. Een ongedacht hoog aantal, het toernooi leeft al! Met meerdere IP-adressen zoals wisselende Wifi’s bij een mobiel zal er wel dubbel gestemd zijn; is geen probleem.

Het is een mooi gespreide einduitslag geworden. Aanvankelijk leken de stemmers zins om van Reynir een cultheld te maken. Met een eindsprint heeft Demre toch de popular vote gewonnen met Peter als tweede. De verschillen zijn klein wat overeenkomt met onze verwachting van een spannend toernooi!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.