PK1 dichtbij historische promotie in het Jaar van de Rat

Hier beoordeelde ik mijn stelling als zeer impotent en het enige wat wit kan doen is: staan. En loeren naar rattenkansen uiteraard, het is tenslotte ons jaar!

Aldus onze topscoorder Jan Breukelman die, gewapend met zijn rattenshirt, weer won en op 5 uit 5 kwam.

Volgens de Chinese astrologie is op 25 januari 2020 het Jaar van de Rat begonnen. Het jaar van de Rat kenmerkt zich door vernieuwing.

“Volgens de legende was de Rat de eerste die verscheen toen Boeddha alle dieren bij zich riep. De Rat is altijd enthousiast en nieuwsgierig en enorm opportunistisch. Het jaar van de Rat is niet alleen het eerste jaar van een nieuwe cyclus, het is ook de start van vernieuwing en vooruitgang. Ratjaren zijn pioniersjaren, op allerlei vlak kunnen we vernieuwing verwachten die allerlei aspecten van ons leven zullen beïnvloeden.”

Vernieuwing in 2020 dus! Dat kan geen toeval zijn omdat PK1 al jarenlang (langer dan sommige PK1-spelers oud zijn) in de eerste klasse speelt. In het Jaar van de Rat begon Paul Keres 1 fier bovenaan met 4 uit 4 en op papier alle lastige concurrenten al achter de rug. We kunnen alleen nog van onszelf verliezen. Dé uitgelezen kans om voor het eerst in de historie van onze club te gaan promoveren naar de Meesterklasse.

Op 1 februari stond de eerste wedstrijd van het ratjaar op het programma tegen Kennemer Combinatie 2. Een horde die op papier te doen moest zijn, maar met vele talentvolle jeugdspelers was het zeker opletten geblazen. Teamleider Evert wilde vooraf alle spelers nog behouden voor gemakzucht, maar deed dat niet. Hij wist dat het goed zou komen.

We speelden in een gemoedelijk buurthuis waar KC1,2 en 3 in één zaal speelden en de bar door verschillende schakers werd beheerd. KC1 speelde tegelijk in de Meesterklasse tegen Sas van Gent. We speelden zeker niet op ons sterkte opstelling doordat kopman en kersverse grootmeester, Hugo, in Portugal bezig was zijn beslissende punt binnen te halen. Met Menno die zaterdag jarig was (gefeliciteerd!) hadden we gelukkig een waardige invaller.

De wedstrijd zelf bleek nooit echt spannend, hoewel er op een gegeven moment zoals vaker veel borden totaal onduidelijk of verdacht stonden. Volgens een oude meester hadden we vorige seizoenen altijd ook veel onduidelijke stellingen, maar het verschil met dit seizoen is dat het nu vaak voor de onduidelijkheid al 3-0 staat.

Paul opende snel de score. Het mooie aan Paul is dat hij erg bescheiden was over zijn snelle overwinning. Omdat zijn tegenstander later nog achter de bar drankjes serveerde, ging Paul uit van een laag-gerate tegenstander. Deze barman bleek nog bijna 2100 te hebben! Vooraf gaf Paul nog te kennen dat hij altijd een half uurtje nodig heeft om weer aan het schaken te wennen. In dit halfuurtje kwam een Dame-Indisch op het bord en zonder het te weten volgden de spelers een theoretische variant. Paul: “Mijn tegenstander koos daarna voor een mindere voortzetting waardoor hij tijd verloor en ik een ontwikkelingsvoorsprong kon houden. Dit resulteerde in pionwinst en daarna stortte de zwarte stelling in.”

De eindstelling spreekt boekdelen:

Paul haalde hiermee 4 uit 4!

Peter en Xander waren de avond ervoor teruggekomen uit Gibraltar en mochten weer achter het schaakbord verschijnen deze zaterdag. Peter, die niet helemaal fit was, hield zijn goede vorm van de laatste tijd vast en won ook snel:
“De partij van zaterdag had niet echt een interessant fragment. Mijn tegenstander speelde in een Rossolimo met dxc6 eerst de zet a4, zodat hij geen spel kon krijgen met a3-b4. Vervolgens kreeg hij ook geen tijd meer voor f4 vanwege Lh6 en met een penning van f4 en Le3. Dus toen had hij geen tegenspel meer, en kon ik in alle rust f5 voorbereiden met een mooie stelling. Vlak nadat ik f5 deed gaf hij een stuk weg.”

Xander speelde een interessant partij met wisselende kansen. Xander aan het woord:

Wesley kwam naar eigen zeggen goed uit de opening en slecht uit het vervolg: “Op zet 11 had ik in een Grünfeld een kans op voordeel voor zwart, maar die pakte ik niet. Daarna kwam ik slecht tot verloren te staan waar ik continu op mijn increment speelde en een eindspel keepte waarbij ik denk dat wit het nog had kunnen winnen.” Het werd remise.

Jarige invaller Menno kreeg een onverwacht kwaliteitsoffer tegen Marcel Canoy. We komen erin op zet 20 met Menno aan het woord:

20…cxd4! [Die had ik niet zien aankomen ..]
21.exd5 dxc3 [Wit gaat de pion op d5 ook verliezen.]
22.d6! c6 23.Tab1 Pd5 24.Tb3 Te8 25.Kf2 Te6 26.Td1 Kd7 27.Ta3 Txd6

[Ik was er nog steeds niet echt gerust op, maar de computer zegt dat het gelijk staat. Het ziet er vervelend uit met die pion op c3 en dat paard dat nooit verjaagd kan worden. Ik was dan ook blij dat Marcel hier remise aanbood.]
28.Txa6 Pb4 29.Ta7+ Kc8 30.Txd6 c2 31.Tdd7 c1D 32.Tac7+ [met eeuwig schaak.]
½–½

Joris ging er lange tijd voor, ging nog bijna te ver en speelde remise. Joris over zijn partij: “Er kwam een Alapin op het bord die ik redelijk snel ge-equalized had. Er bleef echter niet veel potentie meer in de stelling over en toen ik toch probeerde er wat van te maken overspeelde ik mijn hand en counterde hij sterk. Hij wist het behaalde voordeel echter niet om te zetten naar de winst en we kwamen in een remise eindspel.”

Evert, de succesvolle teamleider, speelde tegen de sterke Rob Duijn. Volgens Evert een interessant moment van de partij:

De paardenliefhebbers in de zaal verzamelden zich om het bord van Evert. Zwarspeler Rob koos er bewust voor om niet 20…Lxc5 21.Txc5 b6 22.Tc3 Ke6 in te gaan, maar hij speelde 20…Kf7 21.Pxf5 Lf8. Dit is goed voor wit, maar Evert blunderde met 22.f4 waar g4 de uitgelezen kans op voordeel was. Hoewel f4 er logisch uitziet, staat zwart al beter: de stelling wordt geopend en de lopers komen tot leven. Uiteindelijk kwam er een interessant eindspel op het bord, dat op sommige moment weer beter voor wit was. Helaas bleek het vechten tegen de lopers te moeilijk:

Demre speelde op het eerste bord tegen de jeugdige Gilian Honkoop. Met rustige middelen pakte Demre het deze middag aan. Voor de buitenstaanders leek er weinig spannends te gebeuren in de partij, maar volgens Demre was hij degene in de partij die verschillende ideeën had.

Demre vond het achteraf vooral geinig dat hij hier 17.Pf1 (dreigt Txd7+) mocht spelen. In de partij kwam Demre steeds beter te staan, waarna zwart in een verloren stelling per ongeluk zijn pion aanraakte en daardoor een toren verloor.

Ondergetekende (Niels) haalde tegen de jeugdige Esper van Baar weer zijn jeugdliefde, de versnelde draak, van stal. Esper kwam met een zijvariant die ik in minstens 1000 versnelde draken niet eerder op het bord had gehad. Ik miste een tactisch, verdedigend idee in de opening en stond snel totaal aangekrant

Wit heeft alle troeven in handen. Er volgde 17…Td7 18.Tad1 a5 19.a4 Td5 20.b3 Tb8 21.Le7 Kd7 22.Ld6 Ta8 23.c4 Td4 24.Lc5

Na het ruilen van de torens op d1, komen de witte stukken overal binnen. En belangrijker: zwart heeft absoluut geen tegenspel. Dat is wel nodig in slechte of verloren stellingen. Met de eerste masterclass van Hugo over kwaliteitsoffers in mijn achterhoofd, ging ik voor: 24…Kc7!? (de zetten kunnen meegespeeld worden op het bordje).
25.Pd6 Tg4+ 26.Kh1 Ld7 27.Tg1 Th4 28.Txg6 Tah8! (eindelijk mag deze toren ook meedoen in het spel) 29.Tg2 Lf8 30.f3 Tf4 31.Td3 Th5 (een tricky zetje in de tijdnood van Esper. Zwart dreigt 32…e4. Zouden er nog winstkansen voor zwart komen?) 32.Tgd2  (helaas, een goede voortzetting voor wit) 32…Th7 33.Pb7 e4 34.fxe4 Kxb7 35.Lxf8 Kc8 36.Lc5 Txe4 37.Tg3 e5 38.Te3 Txe3 39.Lxe3 Th3 40.Te2 Lg4 41.Te1 Kd7 42.Kg2 Kd6 43.Lb6 Txb3 44.Lxa5 e4 45.Ld8 Lf3+ 46.Kf2 Tb2+ 47.Ke3 Txh2 48.Tc1 met remiseaanbod.

Last maar zeker niet least, Jan, won met zijn rattenshirt aan en stuurde zondagochtend een uitgebreide analyse:

De 22e zet was een kritiek moment in de partij:
“Mijn tegenstander speelde snel en goed en heeft hier een kwartier tegen 1 minuut. Maar in plaats van 10 minuten stevig na te denken en mij dan in een 3 zetten diepe variant het vuur aan de schenen te leggen (of simpelweg gestaag de druk op te blijven voeren met goede zetten), werd hij door zijn teamcaptain naar de zijlijn gefloten! Volgens mij is dat niet helemaal de bedoeling, maar het hielp mij alleszins. Wat bleek: hij wilde remise aanbieden, maar dat mocht van zijn tc niet gezien de wedstrijdsituatie en mijn uurwerk. Alle extra tijd werd zo niet aan constructieve zetten aan het bord besteed, maar aan randzaken. Het vervolg maakt dat pijnlijk duidelijk.”

Voor al het instructieve commentaar, zie hieronder Jan’s partij:

Dat resulteerde in de van einduitslag KC2 – PK1 3,5-6,5. Dat Hugo daarna zijn laatste GM-overwinning binnenhaalde en PK2, 3, 4 en 5 ook wonnen, maakte het een uiterst succesvolle schaakzaterdag voor SV Paul Keres!

En hoe nu verder? De platte kar is nog niet besteld want we kunnen nog van onszelf verliezen, maar de Meesterklasse lonkt. 2020 is het Jaar van Paul Keres, het Jaar van de Rat!

Kennemer Combinatie 2

Paul Keres 1

Honkoop, G. (Gilian) 2164 Kerigan, D. (Demre) 2358 z-w 0 – 1
Baar van, E. (Esper) 2183 Ondersteijn, N. (Niels) 2368 w-z ½ – ½
Mesman, E.J.D. (Edwyn) 2185 Breukelman, H.J. (Jan) 2380 z-w 0 – 1
Duijn, R.R.M. (Richard) 2224 Wemmers, X.A. (Xander) 2387 w-z ½ – ½
Canoy, M. (Marcel) 2146 Okkes, M.R. (Menno) 2325 z-w ½ – ½
Quattordio, J. (Juan) 2167 Lombaers, P.J. (Peter) 2368 w-z 0 – 1
Duijn, R. (Rob) 2217 Rademakers, E.L. (Evert) 2276 z-w 1 – 0
Veld in ‘t, D. (Daan) 2144 Kokje, J.J.I. (Joris) 2276 w-z ½ – ½
Boulahfa, H. (Hicham) 2078 Hommerson, P. (Paul) 2262 z-w 0 – 1
Bakker, J. (Jan) 2181 Vermeulen, W. (Wesley) 2262 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2169 Gemiddelde Rating: 2326 3½-6½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.