Synchroonschaak bij het derde en vierde

Na de winterstop werd de competitie op 1 februari pas met de 5e ronde hervat. Die wil wel ’s vroeger vallen. Onverwacht voor dit jaar hadden we deze ronde toch nog een licht personeel probleem: misschien dat door de overdaad aan potentieel de drempel om verhinderd te zijn enigszins verlaagd is 😉 Heel legitiem waren wegens een optreden, studie en bezoek aan andere continent Rijk, Daan en Elmer afwezig. Het lukte gelukkig snel om Paul en good old Erik Verlinde te strikken. Toen Leo vrijdagavond aan Arend meldde dat hij echt te ziek was om in PK4 te spelen, moest er echter nog vlug iets geregeld worden. Uiteindelijk belde Mark ’s ochtends om 11:50 dat hij de mail gelezen had en dat hij kon. Meteen legde hij contact met Max, die net met de auto op weg was vanuit Rossem en met een kleine omweg bij Kuilenburg Mark oppikte om daarna koers Putten te zetten.

Want het derde speelde uit tegen PSV/DoDo, voluit de Puttense Schaakvereniging Door Diepte Omhoog. En het vierde speelde tegen PSV/DoDO-Barneveld 2, een combinatieteam. Mark, de revelatie van de interne, kwam in het derde en Erik nam plaats op het tweede bord van het vierde. Voor Erik was het weer even kennismaken met de stukken en hun loop: zijn vorige partij was van een jaar geleden. Qua logistiek nog: Het 4e kwam in zijn geheel met auto’s, bij het derde waren er drie mensen die niet spoorden. De OV’ers hadden een gunstige dienstregeling met een bus in Putten die één keer per uur vertrekt, in het algemeen zal de auto de handigere optie zijn. Nu waren ze in een uur vanaf Centraal bij de speelplek. Ook de auto’s arriveerden tijdig, zodat 16 PK’ers om 13:05 op hun post waren om een zet uit te voeren dan wel te beantwoorden.

Over de speellocatie valt weer ’s wat te zeggen. Het gebouw was van origine een grote gymzaal voor middelbare scholieren. Het is hoog, met ramen tegen het plafond aan. De ruimte werd gesplitst door een schuifwand tot twee gelijkvormige zalen. Toen het gebouw nog een gymzaal was, zullen de jongens erdoor van de meisjes gescheiden zijn, terwijl de wand openging als er gekorfbald werd. Waarom anders een zo hoog plafond, en zo’n dorp is het ook. Een aantal jaar geleden werd de gymzaal omgeschoold tot zowel Denksportcentrum als Pinkstergemeente. De dammers en schakers houden zich rustig, maar bij de Pinksteraars heerst een evangelisatiedrang die zich openbaarde in posters, blaadjes, affiches en in opgehangen kleurige papiertjes met voor de leek warrige levenswijsheden, In een zaal (opgeluisterd met kruizen) waren twee rijen met schaaktafels opgesteld: een rij voor het derde en een rij voor het vierde. Een forse blower hield de schaakgemeente warm, maar door de record-buitentemperatuur hoefde deze gelukkig niet op volle kracht te blazen. De andere zaal had de analyse-  en kantinefunctie. Het was een geschikte plek voor denksport, en het lijkt me dat de voorkeur van het gebouw (nu het als gymzaal niet gelukt was) daar ook wel naar uitgaat. Zijn muren zijn niet gemaakt om lofliederen te weerkaatsen.

In God’s Gym wilde het bij beide matches qua spanning niet vlotten deze zaterdag. PK3 startte met twee remises van reisgenoten Max en Mark. Max had een klein voordeeltje, weigerde een puntendeling, maar toen zijn toren niet op de 7e rij kon blijven werd de vrede getekend. Bij Mark hoopte ik dat de torens achter zijn h-pion de aanzet tot een opmars waren, maar ze waren slechts ter verdediging. Paul kende een makkelijke middag.

Zwart ging wat te voortvarend te werk. (De zetten zijn na te spelen op het diagram.) 13…g5 14. Pe1! De8 15.f3 Zo moet je dat tegenspelen. Wit heeft een duidelijke plus. ..Pef6 16. Lb1 Dh5 Dit plan stuit nu op beton. 17. d5 exd5 18. Lxf5 d4 19. Le6+ Kg7  20. exd , en de winst niet lang op zich wachten.

Bij mij was er nog twijfel over de totaaluitslag omdat ik de stelling van Adrian niet goed inschatte. Hij kreeg een inval over zich heen en in een stelling als deze zag ik het somber in.

Ten onrechte. 23. Pe5 (Klieren met Th4 en Tf4 is iig beter) werd koeltjes met .. f6 beantwoord. 24. Pxg6 (Pef7 Dd7) Pxg6 25. Dxg6 fxg en wit heeft te weinig compensatie. 26. Dxb6 Dxb6 staat als het curieuze, abrupte einde van Adrian’s pgn, maar Adrian heeft problemen met zijn ChessBase (wie helpt hem?).
Adrian was gechauffeerd door zijn vader, die een dagje Putten/Nederland deed. Er zijn Adrian 130 KNSB-ELO-punten ontnomen doordat zijn FIDE-rating niet gekoppeld was, dus er is op dat front werk aan de winkel. Gaat lukken, de eerste stap is gezet.

Mijn pessimistische inschatting had als voordeel dat ik voor de winst ging. Wat overigens risicoloos kon. Na een tamme opening van Rogier Dijk (1.c4 Pf6 e3) en nog een aantal erg rustige zetten had ik comfortabel spel. Een daarna volgende wilde zet was de inleiding tot kwaliteitsverlies en wat restte voor een punt was consolidatie. Bij Anton ging het fout toen hij (dat vonden wij althans bij de Chinees, met alleen eetborden) voor te rokeren eerst wat zaken op de damevleugel wilde regelen. Van 0-0 kwam het niet meer, wel van een 0 door de strategisch knappe aanpak van tegenstander Robin van Ee.

Waarmee het 4-2 was voor ons met nog twee partijen te gaan, waarvan er één gewonnen en één dubieus stond. Bij het vierde bleek op dat moment de stand hetzelfde te zijn en ook de verwachting van de overige twee. De hele middag ging het eigenlijk gelijk op.

Erik O legde het solide aan met een superieur paard wat resulteerde in het rustig snoepen van eerst een pion en later meer. Bij het vierde won ongeveer tegelijkertijd ook onze man (weet niet wie). Zwoegend bleven daarmee over Simon aan bord 1 bij het derde en Erik V, even hard zwoegend aan bord 2 bij het vierde. Simon had een zware middag tegen Kevin van Brummelen die goed uit de opening kwam en constant druk bleef zetten. Het kostte Simon een pion, maar hij bleef volharden. Of het de hele tijd binnen de grenzen was betwijfel ik, maar hij sleepte op zijn tandvlees een welverdiend halfje binnen.

Blijven noteren

En toen was alleen Erik V nog bezig in zijn eerste partij sinds lang. Hij stond al snel minder, maar beet zich vast ondanks een pion achterstand. De stelling uit de foto ziet er nog steeds dubieus uit.

Paul, Peter en Erik O kijken toe bij Erik V

Wit heeft al een aantal pionnen op wit gezet zoals het hoort tegen een zwartveldige loper. Hij zette nu ook zijn laatste pion op die kleur 1.f3 (Misschien was Pg4, Ph2, Pf3 kansrijker. Kost f2, maar dan valt er wel een pion.)  ..Kc5 2.Pd5 Ld8 3.Kc3 Lg5 4.Pc7 Le3 5.Pe6+ Kd6 6.Pg7 Kc5 7.Pe6+ Kd6 . Wit komt niet verder, had ook nog maar een paar minuten en er werd tot remise besloten. Ondanks de voordeeltjes lijkt er geen winstplan in te zitten.

En daarmee eindigden beide wedstrijden in een 5½-winst voor de Keresianen. Voor PK3 betekent het dat we tweede staan op een half bordpuntje van OZU1. We zitten in een sterke klasse en krijgen de toppers OZU en Veenendaal nog in de laatste rondes. Volgende wedstrijd tegen ZSC-Saende is al een zware.
PK4 stond op kop en blijft dat hiermee natuurlijk. Amersfoort 2 houdt op matchpunten gelijke tred. De op papier grootste concurrent in hun klasse waren onze vrienden van Moira. Die onderlinge wedstrijd is al verspeeld en met winst had het vierde een grote stap richting kampioenschap gezet. Een aardig fragment uit deze wedstrijd komt van Peter van Wijk, die met 5 uit 5 de perfecte score heeft. Commentaar is van Peter.

“We hebben allebei nog een paar minuten op de klok voor de laatste 6 zetten. Plotseling krijg ik het op m’n heupen en zie een prachtig matnet waar ik in een opwelling voor ga:
35. Tb8!    De4 (enige veld)
36. Dc5    g5
37. Df8+    Kg6
38. Dh8    Td1+
39. Kh2    Pg7
40. Tg8    Df4+
41. g3    Dxf3
42. Txg7+    Kh5
43. g4+
en zwart gaf zich gewonnen want hij gaat inderdaad mat.

In de analyse achteraf is iedereen lyrisch over de pracht van deze aanval die net een zet sneller is dan de zwarte. Om bij thuiskomst geconfronteerd te worden met het silicon monster dat gespeend van enige emotie aangeeft dat de aanval niet correct is, en ik gewoon 35. c5 had moeten spelen. Ziet U ook hoe zwart de partij naar zich toe had kunnen trekken?”
(Antwoord onder de tabellen)

De vijf OV’ers werden bij het station Putten afgezet door Erik V (moe, maar redelijk voldaan) en Peter, zodat we ons vrij vroeg aan konden dienen bij de Chinees in HC. Die anders op een zaterdag goed bevolkt is, maar het Corona-virus heerst in de hoofden. Ongestoord door andere geluiden konden we tussen en tijdens de gangen een discussie opzetten over het belang van verhalen en de vergeten 3e paus in de Netflix-serie The Two Popes. Dank nog aan invallers Paul, Mark en Erik.

 

T PSV/DoDO 1 1936 Paul Keres 3 2014
1. Kevin van Brummelen 2095 Simon Kronemeijer 2046 ½ ½
2. Rogier Dijk 2022 Bert Both 2098 0 1
3. Robin van Ee 2073 Anton Rosmuller 2055 1 0
4. Olger van Donk 1910 Erik Oosterom 2044 0 1
5. Olger van Dijk 1879 Max Viergever 2004 ½ ½
6. Ron Flohr 1895 Mark Uildriks 1951 ½ ½
7. Erik van Breukelen 1709 Paul van der Kooij 1969 0 1
8. Dirk Veldhuizen 1904 Adrian Schoeneshoefer 1942 0 1

 

T PSV DoDO/Barneveld 2 1786 Paul Keres 4 1898
1. Jasper Rijken 1838 Arend van de Lagemaat 1936 0 1
2. Jacco Heij 1852 Erik Verlinde 1897 ½ ½
3. Kasper Dokter 1892 Jan Prins 1980 0 1
4. Jeroen van Winkoop 1835 Jaap van Oosten 1901 1 0
5. Paul van der Hammen 1659 Peter van Wijk 1907 0 1
6. Marcel Janssen 1751 Victor de Vries 1952 ½ ½
7. Willem Verheij 1684 Kees Vreeken 1814 0 1
8. Bruun van de Laar 1777 Klaas Veldhuijsen 1796 ½ ½

 

Antwoord: in plaats van 38. …Txd1+ moet zwart 38. …Txf3! spelen. Zonder paard is er geen matnet meer na 39. Tg8+, en 39. gxf3 De1+ gaat mat! Je moet het maar net zien in tijdnood vlak voor de beruchte 40e zet.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.