Onze jongens op Gibraltar (update 31 januari)

Jaarlijks spelen er Keresianen in Gibraltar. Zo ook dit jaar. Dat levert vaak mooie affiches op, zoals deze van Peter Lombaers-Short uit 2017. En door een krankzinnig aantal liveborden is alles goed te volgen voor de thuisblijvers.

Het thuispubliek (of in elk geval ikzelf) had het meeste aandacht voor Peter die overtuigend op jacht ging naar een volgende IM-norm. Dit jaar begon Peter in de eerste ronde met wit tegen Alekseenko (die in maart één van de acht van de kandidatenmatches is) en kreeg Xander met zwart het bord ernaast Ivanchuk tegenover zich. Beide partijen waren live te volgen, waarbij het commentaarduo David Howell & Fiona Steil-Antoni aandacht had voor beide clubgenoten.

De stelling van Peter wordt behandeld, Xander kijkt rustig toe.

Peter miste goede kansen en verloor, wist daarna 4 uit 5 te scoren met o.a. winst op GM Moroni en kwam daarmee vlak bij een IM-norm. De benodigde remise in ronde 9 werd echter niet gescoord. Uiteindelijk conform Professor Elo gescoord, maar met onderhoudend en goed spel! Die norm komt er nog wel.

Zoals hierboven te zien was, kwam ook Xander geregeld in beeld. Die draaide lekker bovenin mee, kwam op 5 uit 8 maar toen was het kaarsje uit. Ook hier een score die in de buurt kwam van de verwachting. Relatief nog iets beter ging Eric die met overtuigend spel tot 50% kwam. Gerben, toch al in de lift, sprokkelde in dit sterke veld ook weer wat punten erbij. En zie hier zijn winst op een GM in ronde 1!

De eindstelling bij Gerben. Ondekbaar mat!

Om de goed-nieuwsshow af te maken: ook slapend lid Andy ging lekker en scoorde aardig boven par. Kennelijk is sterk spel besmettelijk. Verder was nog aardig dat de match om het clubkampioenschap in 2012 in ronde 3 dunnetjes werd overgedaan (dit keer met de omgekeerde uitslag). En last but not least: onze jongens wonnen de jaarlijkse schaakquiz! Zie hier voor een filmpje. Het resultaat was een dikke envelop met ponden, met de spannende vraag wat deze na de Brexit waard zullen zijn.

Live-partijen zijn nog hier te bekijken, hier staan de resultaten van de Nederlanders (druk op ‘BEL’ om Andy te zien). Maar ongetwijfeld zal e.e.a. op de clubavond met meer sfeertekening worden verteld.

Overigens is ook Hugo in een zonnig oord bezig: hij speelt in het Portugal Open en staat inmiddels op 5,5 uit 7, wat hem in de buurt brengt van zijn laatste GM-norm. De laatste partij werd donderdag druk gevolgd in de Noteboom. Pak de nootjes erbij en kijk vanavond live of we binnenkort onze eerste grootmeester hebben!

2 thoughts on “Onze jongens op Gibraltar (update 31 januari)

  1. Een beetje grasduinend op Gibraltar-site kom ik in challengers A Jaap Verhoef tegen! En Robert Fischer!! En geschrokken van de masters waar oud-wereldtopper Alexander Belyavsky ergens op de 50e plaats in de anonimiteit speelt; sic transit gloria mundi zuchten we dan.

  2. Een oud-clubkampioen. Geen bijzonder toernooi, maar in de 4 ronde wist Jaap Verhoef te winnen van Robert Fischer, en dat maakt zo’n toernooi altijd geslaagd. .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.