PK1 (SOS) wint topper tegen Amersfoort

PK1 (SOS) heeft de eerste wedstrijd van 2020 weten te winnen. Lange tijd was het erg spannend, uiteindelijk kwam er toch een redelijk ruime overwinning op het scorebord: 5.5-2.5 voor PK.

Door de misstap tegen Doorn-Driebergen begonnen we deze wedstrijd met een matchpunt achterstand (6/8 vs. 7/8). Een eventuele nederlaag zou een achterstand van 3MP opleveren, wat met nog maar 4 wedstrijden voor de boeg waarschijnlijk te veel zou zijn om nog te overbruggen.

6 spelers hadden van tevoren gewokt, een zevende speler had zich nog aangesloten voor de loop naar het denkstportcentrum van Amersfoort. De 8e spelers kwam zelfs met de fiets vanuit Bilthoven. We zijn begonnen:

Er is iets mis gegaan bij zwart in de opening. In plaats van een onaangename stelling met een gelijke materiele balans, heeft zwart er voor gekozen een kwaliteit te offeren. Wit kan hier natuurlijk Lxf5 spelen met een goede stelling. Echter heeft zwart wel wat spel. Aangezien die toren toch voorlopig nergens heen gaat kan wit de druk verder opvoeren. Pg2 is hier gespeeld (met als plan Ph4) en het duurde niet lang meer voordat het punt binnen was: 1-0.

Niet veel later had Paul remise overeengekomen tegen Jeroen Schuil. Paul leek met wit steeds net iets beter te staan, maar het bleek allemaal  net wat dunnetjes. 1.5-0.5.

Victor speelde een overtuigende pot met zwart en stond na de opening al goed en dat voordeel leek werd steeds meer:

Dit is een belangrijk moment in de partij. Om niet in een echt mindere stelling terecht te komen moet wit hier a3 doen, waarna zowel b4 als c4 geen aantrekkelijke zetten zijn voor zwart en zodoende de expansie op de damevleugel een halt toe geroepen is. In sommige gevallen kan wit ooit nog eens b4 spelen. Zwart staat alsnog aangenaam na a3. Pc1? (nu krijgt zwart groot voordeel, wat Victor geduldig uitbreidt) b4! Pb3 Dd8 Pe2 a5 a3 La6 axb4 axb4 Te1 Pe5 Lf2 Lb5 Txa8 Dxa8 Pec1 Pfd7 f4? Pc4 kreeg zwart groot voordeel en staat het zo:

Een prachtige stelling, b2 gaat vallen en zwart staat prachtig actief. Wit probeerde nog e5 Pxb2 Dc2 Pc4 e6 Pf6 exf7+ Kxf7 en gaf niet veel later op. 2.5-1.5

Jan Jaap speelde tegen de jeugdige Tim Grutter. Er werd al vrij snel een eindspel bereikt:

Beide spelers hadden op deze afwikkeling aangestuurd in de veronderstelling beter te staan. De waarheid ligt waarschijnlijk in het midden. Wit ging hier verder met c3, waarna Jan Jaap het initiatief had kunnen nemen met Td3! De toren wordt actief en de progressie van wit met b3 op de damevleugel wordt tegen gegaan.  Jan Jaap ging verder met het tevens aangename e5 fxe5 fxe5. Een tijdje later staat het zo:

Beide partijen, maar met name zwart, moet(en) hier heel nauwkeurig spelen. Kf6! (of Kf4) Kc4 (c6 Tc5 en Txe4 Txc5 zijn ook ongeveer gelijk) Te5 Txe5 Kxe5 Kb5 e3 c6 Kd6! Kb6 e2 c7 e2=D c8=D De3+! Ka6 (geen Kxa5 Dc5+ 0-1) De7 (g5) Kxa5 (even een vervelend moment, Dc7+ was het idee. Echter omdat in deze variant de zwarte koning op c7 komt te staan en niet op c5, kan wit het vierkant in sluipen met Kb4). Wit heeft een voordeeltje nu, uiteindelijk bleek het gezegde “één pion rent sneller dan twee” ook hier weer accuraat en door de snelle progressie van Jan Jaap’s g-pion moest Tim uiteindelijk eeuwig schaak geven. Een ingewikkeld eindspel. 3-1.

Laurens speelde een strakke pot en won al vroeg in de partij een pion, had de ene truuk na de andere en stond fantastisch. Het was geen fijne avond voor opponent Edwin:

Lh3! Pxd4 Lxg2 exd4 Txg2 en nu is deze stelling ontstaan:

Torens op g2 en a2 voor wit. Ik hoor Hugo al zeggen: “als dat nou eens lopers waren!” dus hier ook even de stelling met lopers in plaats van torens:

Dit ziet er toch een stuk fijner uit! Edwin had geen keus en Laurens speelde de partij overtuigend uit: 4-1

Een moeilijke stelling. zwart heeft allemaal losse pionnen, maar wel actieve stukken en een vrijpion op d4. Tim had natuurlijk niet toevallig de dame naar d3 gespeeld de zet hiervoor en ging verder met het sterke Txc5 Dxc5 Txe6! Dc1+ Lf1 fxe6 Dg6+ Kf8 Dxf6+ Ke8 Dxe6+ Kf8 met een erg aangename stelling. Uiteindelijk was het nog niet zo makkelijk progressie te maken, en met de stand van 4-1 op het bord en onheilspellende stellingen bij Guus en Thomas, besloot Tim eeuwig schaak te geven (een zet of 10 later). 4.5-1.5

Thomas‘ tegenstander speelde een mooie partij en kwam strategisch goed te staan. Om niet langzaam af te wachten besloot Thomas een kwaliteit te offeren voor een centrumpion. Tegenstander Wiebe bleef erg goed staan en Thomas werd ergens door een truuk nog meer materiaal afhandig gemaakt. In een eindspel met een toren minder voor Thomas, maar nog wel met enkele gevaarlijke vrijpionnen, ging Wiebe door zijn vlag. Elke schaker maakt dit wel eens mee en dit is vervelend. Balen voor Wiebe en een gelukje voor Thomas en het team: 5.5-1.5

Guus stond goed na de opening en slecht in het middenspel na een truuk van zijn tegenstander. Ook in de tijdnoodfase ging het op en neer. Uiteindelijk verloor Guus de match der Guussen. Geen schande, (onze) Guus heeft alsnog 4/5 extern, chapeau! 5.5-2.5

Een belangrijke overwinning. Nu staan we op bordpunten bovenaan. OZU heeft ook 8/10 MP, Woerden en Amersfoort volgen met 7/10.

De volgende wedstrijd is op 13 Februari in de Noteboom.

S.G. Amersfoort 1

S.V. Paul Keres 1

Porte, H. (Henrik) 2191 Lammens, T.J. (Tim) 2278 z-w ½ – ½
Grutter, T.J. (Tim) 2174 Janse, J.J. (Jan Jaap) 2230 w-z ½ – ½
Woestenburg, J. (Jochem) 2050 Rademakers, E.L. (Evert) 2295 z-w 0 – 1
Chatinier du, A.L. (Gunie) 1892 Vries de, V. (Victor) 1943 w-z 0 – 1
Schuil, J.J. (Jeroen) 1904 Kooij van der, P. (Paul) 1955 z-w ½ – ½
Schuit, E. (Edwin) 1765 Snuverink, L. (Laurens) 1897 w-z 0 – 1
Beltman, A.R.A. (Guus) 1867 Alberts, G. (Guus) 1727 z-w 1 – 0
Witte de, W. (Wiebe) 1855 Manschot, T. (Thomas) 1826 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1962 Gemiddelde Rating: 2019 2½-5½

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.