SGS bekerteam bereikt kwartfinale

(Aangevuld door Colijn Wakkee)

Het is het SGS bekerteam, na een spannende strijd, gelukt om zich te plaatsen voor de kwartfinale. Dit ging ten koste van onze bevriende buren, Moira-Domtoren.

Paul Keres en Moira-Domtoren spelen beide in de Hoofdklasse A van de SOS-competitie en afgelopen oktober was deze regionale confrontatie in een benauwde overwinning geëindigd. Hiermee werden de bezoekers door de thuisploeg geconfronteerd, samen met de tekst dat ze gebrand waren om dit deze avond recht te zetten. Het beloofde een spannende strijd te worden.

De strijdlustigheid van Moira was na ruim een uur spelen goed te zien. Erik Janse had meteen geprofiteerd van een onnauwkeurigheid van Ritsaert (4z). Onze heldhaftige invaller overzag dat zijn dame op e6 kon worden ingesloten. Alleen door een stuk te offeren en een brandhout-stelling over te houden had dat nog voorkomen kunnen worden, maar dat zag Ritsaert terecht niet zitten: 1-0 voor Moira.

Colijn (3w) ving niet veel daarna ook een dame, waarmee de stand weer in evenwicht kwam.

Mogelijk was de beste zet voor zwart ..Kg7, in de partij werden er twee belangrijke diagonalen geopend in 1 zet: 21…f4? 22. Dh3+ Kg7 (Kg6 23. Ld3+ gaat ook niet goed) 23. Td7 1-0.

Ik (1w) speelde zelf, net als afgelopen oktober, tegen clubgenoot Daan. De vorige keer was dat nog een partij met rustig geschuif waarbij pas bij een zet of 30 voor het eerst iets geslagen werd. Na een wat ongebruikelijke opening stond deze stelling op het bord:

Ik had hier vooral rekening gehouden met varianten als …Lxf5 Lg2 Lxe4 Pxe4 Lxa1 Dxa1, en …gxf5 Dxh5 fxe4 Tc1, wat me prima, zo niet goed, leek voor wit. Toen ik dit speelde begon me te dagen dat Pxg3 hier wel eens heel vervelend zou kunnen zijn voor wit. En dan begint het. Schakers kennen dit, stukken spannender dan ‘your average’ horror film is het wachten met of je tegenstander je blunder ziet. Na een minuut of 5 vijf werd het vonnis dan toch geveld en: …Pxg3!

Daar zit je dan. Mensen lopen langs. Emotie. Zucht, hoe gaan we hier nog wat van maken? fxg3 verliest min of meer dus ik ga maar voor Pxg3 Lxc3+ Ke2. Het ziet er redelijk belachelijk uit, en het is overduidelijk dat dit nooit de bedoeling kan zijn voor wit, maar wit staat nog. Nu komt natuurlijk de vraag of je als zwart zijnde hier op a1 wil pakken? Gezien de inactiviteit van de andere zwarte stukken (Pa6, Lc8), en het weggeven van controle over de a1-h8 diagonaal, is dat niet zo aantrekkelijk. Het is logisch om de dame erbij te halen. De computer vindt Dg5 de sterkste zet. Dit dreigt concreet Txe3+ met winst en het is lastig een vervolg bedenken met wit. Daan koos voor het tevens logische Dh4. Nu dreigt zwart wel op a1 te pakken (Lxa1 Dxa1 Dxc4+ en na bijvoorbeeld Kf3 gaat d5 er dan ook nog af met schaak). Tevens kan soms Dxc4+ direct ook vervelend zijn. Wit heeft echter een handig zetje hier en dat is Tc1. Nu verliest Dxc4+ op slag na Kf3. Het ging verder met Ld4 Tg1 Ld7 en nu staat het zo:

Ik was hier eerst Dd3 van plan, totdat ik bemerkte dat Txe3+ dan waarschijnlijk sterk is! Na fxe3 volgt Te8 en zwart staat goed. Je moet wat in zo’n stelling en dus koos ik voor Kd3. Ziet er weer redelijk ludiek uit, maar wit blijft staan en begint langzaam te dreigen een keer weg te lopen met de koning. Mogelijk had zwart hier het beste in kunnen gaan op Lxe3 fxe3 Lxf5+ Pxf5 De4+ Kd2 Dxf5 met onduidelijke stelling. Daan had dit wel gezien maar was ambitieuzer en koos voor Le5. Langzamerhand begint wit de zaakjes over te nemen en na fxg6 hxg6 Dd2 Kh7 Kc2 Lg7 Ld3 is het ineens de zwarte koning die op de tocht staat. Er volgde nog La4+ Kb1 Df6 Da2 Df3 Lc2 Ld7 h4 Txe3 fxe3 Ph5 en zwart gaf op.

Leo (2z) tenslotte speelde tegen Tjerk Hacquebord, die met Lxa7 een pion sloeg waarmee allerlei complicaties in de stelling kwamen. Deze zijn in de analyse nog uitgebreid aan bod gekomen. In de partij, waarin de paarden geruild werden, wilde Tjerk doorstomen met zijn pionnen op de damevleugel. Leo had juist tegenspel gericht op de witte kort gerokeerde koning, en inderdaad volgde in de tijdnoodfase een inslag op h3. Leo speelde vernuftig en won uiteindelijk een toren. Resterend eindspel (excl. pionnen): TTLL vs TLL. Toch was het nog geen uitgemaakte zaak, door de damevleugelpionnen, die ook nog eens onder begeleiding stonden van twee sterke lopers. Leo zocht naar mat maar vond het niet, waardoor zijn stukken coördinatie kwijtraakten en hij een kleine kwaliteit verloor. TT vs LL! Niet veel later moest Leo ook nog een toren geven voor een gepromoveerde pion. Met twee lopers als laatste witte stukken tegen Leo’s toren en enkele geblokeerde pionnen, de stand 2-1 voor en (dat had ik er nog niet bij verteld) al een zet of 30/40 gierende tijdnood, was er een stelling over die niet meer te winnen was: remise.

En daarmee zijn we – ondanks een lagere gemiddelde rating – door! In de kwartfinale mogen we het opnemen tegen Vegtlust of Barneveld.

Moira Domtoren

Paul Keres

Schönberger, D.H.B. (Daan) 2053 Rademakers, E.L. (Evert) 2295 z-w 0 – 1
Hacquebord, T. (Tjerk) 2000 Houwelingen van, C.L. (Leo) 2002 w-z ½ – ½
Hertog ten, A. (Albertus) 1973 Wakkee, J.C. (Colijn) 1964 z-w 0 – 1
Janse, E.W. (Erik) 1985 Pel, R.J. (Ritsaert) 1689 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2003 Gemiddelde Rating: 1988 1½-2½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *