KVKO: ouder dan gedacht! (update)

Update: mijn administratie was gebrekkig, het verslag van 1995 was wel degelijk vindbaar. Als je 1995 echter tussen 1984 en 1985 stopt, is dat echter wel een extra hindernis. Een ontdekking: getuige het verslag van Guido Jansen (PKB 19-5) is het KVKO niet van 1995 maar van 1994. Daar is nog geen verslag van gevonden, maar we zien wel wie de oudst bekende winnaar is: Erik Oosterom. Guido:

Was Jaap van der Tuuk nog kansloos bij het onlangs gehouden snelschaaktoernooi en was hij ook vorig jaar onzichtbaar bij het knock-out toernooi, dit jaar liet hij bij het knock-out torenooi weer eens zien dat hij gewoon de beste schaker van de vereniging is.
In het door Kees Vreeken voortreffelijk georganiseerde en geleide knock-out toernooi van 1995 hebben zich weinig verrassingen voorgedaan. Er werd gewerkt met geleide lotingen. De vier geplaatste spelers haalden allen de halve finales. Ook daar wonnen de twee hoogst geplaatsten. Dat Van der Tuuk met zijn hoogste rating het toernooi won was dan ook niet zo opmerkelijk.
Opvallend was wel de vroege uitschakeling van Karstens, door Veselin, en de nederlaag van Floor tegen Woning. In de tweede ronde vond de spannendste match van het toernooi plaats. Bettman won na verschillende barrages van Veselin.
De verliezers van de knock-out matches kwamen in het snelschaaktoernooi. Waar in de matches steeds minder deelnemers overblijven, komen er in het snelschaaktoernooi steeds meer schakers. Hoe later je bent uitgeschakeld in het knock-out toernooi, hoe meer punten je hebt aan het begin van het snelschaaktoernooi.
Vorig jaar werd de knock-out gewonnen door Oosterom en het snelschaaktoernooi door Sandbrink. Dit jaar waren Van der Tuuk en Jansen de winnaars die er met de meeste prijzen vandoor gingen.

Eindstand snelschaaktoernooi: 1/2 Jansen, Abcouwer 8 uit 10, 3/5 Van Heel, Poppelaars, Pruisen 7 uit 10.

Ronde 1
Van der TuukPoppelaars2-0
OosteromHendriks2-0
BothVan Hasselt2-0
JansenVerstraete2-0
KoningsPruisen2-0
KarstensVeselin0-2
Van HeelBettman1-1
FloorVan Oordt2-0
Van MeerwijkNoorderwier0,5-1,5
Van ReeVan Liempdt2-0
KronemeyerWoning1-1
AbcouwerVerhoef2-0
JacobsTen Hertog0-2
Ronde 2
Van der TuukVan Meerwijk2-0
OosteromAbcouwer1,5-0,5
BothKronemeyer2-0
JansenVan Ree1,5-0,5
KoningsNoorderwier2-0
VeselinBettman1-1
Van HeelTen Hertog0-2
FloorWoning0-2
Ronde 3
Van der TuukBettman2-0
OosteromKonings2-0
BothTen Hertog1,5-0,5
JansenWoning1,5-0,5
Ronde 4
Van der TuukBoth2-0
OosteromJansen2-0
Finale
Van der TuukOosterom1-1 (2-0)

Bij het afgelopen Kees Vreeken – Knock Out stelde de naamgever de vraag hoe oud zijn eigen toernooi eigenlijk was. Hij had inspiratie opgedaan bij de Knock Out – Hoogovenstoernooien van 1993-1995 en deze formule gekopieerd, maar de historie gaat niet verder terug dan het seizoen 2001-2002 (winnaar X. Wemmers). Daar zat dus een gat tussen, en de logische vraag was of er geen eerdere edities waren?

Sinds het jubileumboek heb ik veel oude clubbladen en dergelijke thuis staan, en daar komt alleen maar meer bij: ik ben kennelijk tot archivaris van de club uitgeroepen. Dat stelde mij in staat om eens een boekenonderzoek te doen. Helaas zijn juist de clubbladen uit de jaren ’90 niet helemaal compleet, maar er valt genoeg uit te vissen.

En ik zal de spanning wegnemen: het toernooi lijkt minimaal uit 1995 te stammen! Uit dat jaar kom ik geen verslag tegen, maar een verslag uit 1996 heeft het over ‘weer’. In dat geval hebben we minimaal 25 edities achter de rug. Voor wie ook aan oud papier doet (niet weggooien!): onderstaand verslag komt uit de 20e jaargang nummer 5, van mei 1996 (schrijver Thailo van Ree).

15 april j.l. was het weer tijd voor het jaarlijkse KO-snelschaaktoernooi, ter invulling van één van de alternatieve clubavonden.

De opzet was simpel: de aanwezige deelnemers speelden een KO-toernooi waarvan de afvallers zich plaatsten voor een “Zwitsers” snelschaaktoernooi. De wedstrijdleider intern had echter verzuimd zich gedegen voor te bereiden op het maken van de indeling, dus toen ik even later voorstelde deze taak over te nemen, werd van dat voorstel dankbaar gebruik gemaakt.

De opkomst was matig. Met slechts een handjevol spelers uit de eerste drie teams, maar dat mocht de pret niet drukken. Zeker niet toen in de loop van de avond nog meer “diehards” binnen kwamen druppelen aan de zeer gezellige sfeer. Er moesten die avond ook nog een aantal afgebroken partijen worden uitgespeeld, en zelfs niet-lid X. Wemmers is die avond nog gesignaleerd. Wanneer wordt die man nou eens een keer lid van PK?

Na twee ronden KO-toernooi waren er nog 8 spelers in de race: De Haan (1), Ten Hertog (12), Jacobs (11), Sandbrink (4), Abcouwer (2), Van Ree (7), Vreeken (10) en Floor (3). In de kwartfinale die toen volgde had de als eerste geplaatste De Haan weinig moeite met Ten Hertog en Sandbrink evenzo met Jacobs. Floor ontdeed zich in de andere helft van het speelschema van Vreeken, ook met de cijfers van 2-0, maar zelf had ik aanzienlijk meer problemen met Abcouwer die zich pas in de barrage mat liet zetten met een doosje stukken achter. Mijn vlag viel ook geen seconde te laat: precies na de matzet. Zo werd de stand dus 2-1 in mijn voordeel.

Toen De Haan ook zijn halve finale won van Sandbrink was het wachten op Floor – Van Ree. In de eerste partij gaf Dick een stuk weg in een vlaag van nonchelance, denk ik, zodat ik in de tweede pot geen kind meer had aan de van zichzelf balende Floor, 2-0 voor mij dus. Wel jammer dat Dick niet op zijn best speelde tegen mij. Maar zoals hij zelf later zei wou hij “te graag”. Misschien een geval van overconcentratie?

Intussen, want er was ook nog een snelschaaktoernooi, eindigden Abcouwer en Dijksterhuis (?) samen op een gedeelde eerste plaats (met 6,5 uit 8) van het snelschaaktoernooi. Vervolgens moest ik dus de eer van PK verdedigen in de finale van het KO-toernooi. Maar ondanks de steun van de vele Paul Keresianen, kon ik geen echte vuist maken tegen De Haan. Alhoewel het spannende potjes waren kon ik mijn kansen niet benutten, simpelweg omdat hij beter was. De Haan deed wat van hem verwacht werd (als nummer 1 geplaatst): winnen. Volgend jaar beter.

Eindstand snelschaken:
1/2 Dijksterhuis, Abcouwer 6,5
3/6 Jansen, Sandbrink, Van Heel, Ten Hertog 5,5
7 Verstraete 5
8/10 Vreeken, Van Oosten, Jacobs 4,5
11/12 Kiers, Van de Akker 4
13 Kronemeijer 3,5
14/16 Schepers, Van Oordt, Van Liempt 3
17 Van de Hagen 1,5
18 Spruyt 1

In de clubbladen ervoor en erna is er weinig te vinden. Nog een kortje uit juni 1999 (23e jaargang nummer 5), schrijver Bart Karstens:

WEMMERS SLAAT IEDEREEN K.O.
Op de alternatieve avond werd een knock-out toernooi georganiseerd.
De procedure lijkt op een tennistoernooi. Alleen moet je hier twee vluggertjes spelen en evt. een barrage om een tegenstander uit het toernooi te knikkeren. Ook moet je goed bier kunnen drinken. De verliezers konden plaats nemen in een schaduwtoernooi. Dit was een Zwitsers vluggertoernooi waar de verliezers in de k.o. met een aangepast puntenaantal konden deelnemen. Dirk de Bier paste hiervoor en legde zich voornamelijk op het bierdrinken toe. Xander Wemmers won in het hoofdtoernooi de finale van Willem v.d. Fliert terwijl Jan Willem Jansen het schaduwtoernooi won. Jan Poppelaars viel hier op door weer ouderwets mensen door de vlag te hengsten.
De prijzen waren fl. 15,- te besteden aan de bar. Jan Willem, bepaald geen alcoholist, bewees de spirit van het toernooi goed aan te voelen door voor dat hij naar huis ging de bar vol bier achter te laten. Al met al een leuke invulling van de alternatieve avond.

Tot zover het historisch onderzoek. Als iemand aanvullingen heeft, dan horen we die graag!

2 thoughts on “KVKO: ouder dan gedacht! (update)

 1. Hoi, leuk die oude stukjes. Moira-Domtoren had in die tijd ook een knockout-competitie, maar die heette bekercompetitie, naar het voorbeeld van de voetbalbeker, met per maand een ronde. De innovatie van Kees Vreeken was dat de verliezers meteen doorstroomden naar een neventoernooi.
  Grappig dat consequent gebruik van achternamen zonder voornaam. De jaren negentig waren denkelijk de overgangstijd wat dat betreft. Tegenwoordig in stukjes voor clubgenoten gewoon de voornaam, het zijn allemaal kennissen tenslotte, en in de uitslagen beide namen. Zelf zeg ik wel voor- plus achternaam bij Kees Vreeken, Pafort dan wel Verweij.
  Ten Hertog was natuurlijk Albertus, want Hugo was leefde pas net (en begon zijn schaakloopbaan bij Moira-Domtoren).
  Een kleine kritische noot bij de update: doordat deze boven het oorspronkelijke artikel is gezet, is de toegankelijker intro daarvan weggezakt.
  De zinsnede “weer tijd voor het jaarlijkse KO-snelschaaktoernooi” in het verslag van 1996 deed al vermoeden dat het niet de eerste reprise was. Naast de vraag of 1994 dan echt de eerste keer was, blijft nog een andere vraag over: wanneer heeft het de naam van Kees Vreeken gekregen?

 2. Hoi Bram, dank voor je reactie! Ik denk dat het gebruik van achternamen kwam door het A5-formaat van het clubblad. Wijdlopige namen als Albertus ten Hertog kan je dan niet kwijt ;).

  De speurtocht is voorlopig gestrand in 1994. Wie weet komt er nog iets tevoorschijn; ik denk dat veel Keresianen in de afgelopen anderhalf jaar hun zolder hebben uitgemest. Veel ouder zal het niet zijn, want in 1993 werd Wijk aan Zee voor het eerst in knockout-vorm gespeeld, en dat was de inspiratiebron voor Kees.

  Vermoedelijk is de naam zo rond de eeuwwisseling gekomen. Hopelijk kunnen we dit seizoen weer een normaal KVKO houden, al was de hybride editie van dit seizoen ook niet verkeerd: https://paulkeres.nl/?p=19695.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.