PK worstelt zich langs Kijk Uit in SGS beker

In de SGS beker is een ietwat geflatteerde 3-1 overwinning geboekt op Kijk Uit. We traden aan met Adrian, Leo, Colijn en ondergetekende. Na de pijnlijke nederlaag tegen Doorn-Driebergen van de week ervoor hoopte iedereen op goed spel en een mooie overwinning. Niets bleek aanvankelijk minder waar: wie halverwege de balans opmaakte had misschien wel een 3-1 voor Kijk Uit als waarschijnlijker geacht dan een 3-1 voor Paul Keres.

Bas Jansen – Evert Rademakers

In de onderstaande stelling, die nog vol strijd zou zijn na bvb. Tf3, speelde wit Pe6? en gaf op na Txe6. Het overkomt ons allemaal wel eens. Een zuur moment voor Bas.

Ondertussen had Leo een wat bloedeloze remise gespeeld tegen Henk Treur. Colijn had nog een spannende stelling en Adrian wou koste wat kost winnen en deed een risicovol kwaliteitsoffer. Gelukkig lukte het opponent Ed Oosterlaken niet om de goede zetten te vinden en won Adrian ook. Met de remise van Colijn kwam de 3-1 eindstand tot stand.

Colijn Wakkee – Sjaak Oosterlaken

Heel comfortabel kwam die remise niet tot stand. Beide partijen (Colijn wit) waren op jacht naar de vijandelijke koning, maar voorlopig staat alles nog stevig gedekt.

Er waren in de loop van de partij al diverse kansjes gemist aan beide kanten, en hier was 35. Ld6! een gevaarlijk idee: dreigt te onderbreken op e5. Winnend is het niet direct na 35…Te3 36. Le5 fxe5 37. f6 Lxf6 en het wordt geen mat; afwikkeling naar een toreneindspel met pluspion is het maximale. Wat volgde was 35. d5 Lh6 en hier overwoog Colijn aanvankelijk 36. Tf3; de dame blijft gebonden aan de toren. Met de wetenschap dat de score zojuist op 2½ is gebracht was de verleiding (te) groot om te kijken naar zo’n zet waar je net zo lang naar wilt kijken totdat ‘ie werkt (maar dat is lastig in tijdnood): 36. Tc4?. Het volgende 36…Df1+ 37. Kh4 Dxc4+ 38. Kxh5 De2+ 39. Kxh6 was gepland, maar hier ontdekte Colijn ineens dat er mat in 2 volgt na 39…De3+. Sjaak overzag dat en de vrede werd getekend na 39…Dxh2+? 40. Kg6 Dxg3+ 41. Kxf6.

Paul Keres                      Kijk Uit
Rademakers, E.L. (Evert) 2295 Jansen, B.J.H. (Bas) 2008 z-w 1 – 0
Schoeneshoefer, A. (Adrian) 2078 Oosterlaken, E. (Ed) 1984 w-z 1 – 0
Houwelingen van, C.L. (Leo) 2002 Treur, H. (Henk) 1862 z-w ½ – ½
Wakkee, J.C. (Colijn) 1964 Oosterlaken, S. (Sjaak) 1752 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2085 Gemiddelde Rating: 1902 3 – 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *