PK1SOS prikt zich aan Doorn

De voorbereiding van PK1SOS’ tweede wedstrijd van het seizoen begon zoals vanouds. Met 5 man testten we weer een restaurant uit aan de Adriaen van Ostadelaan. De spaghetti was goed bevallen en met een sterke opstelling waren we er klaar voor om Doorn-Driebergen te ontvangen. De Heuvelruggers hadden de eerste wedstrijd verloren van mede-promovendus Woerden, wat niet zo veel zegt omdat Woerden (dat ons vorig seizoen uit de beker knikkerde) erg sterk is.
De wedstrijd is inmiddels al anderhalve week geleden gespeeld, maar er moet ook tijd worden gereserveerd om partijen (en moed) te verzamelen voor het verslag. Nu dit zo ver is, volgt hier de uiteenzetting hoe PK1SOS zijn ongeslagen status kwijtraakte op 7 november 2019, thuis tegen Doorn-Driebergen.

Tim Lammens (2w) trof Keresiaan Erik Corneth tegenover zich.

Erik liet zich verleiden tot 15…Df5? en dat levert na een flinke afruil pionverlies op: 16. Lxf6 Txf6 17. fxe4 Dxf1+ 18. Dxf1 Txf1+ 19. Txf1 dxe4 20. Pxe4. Het paard domineerde vervolgens ook de loper, en na het ophalen van alle zwarte damevleugelpionnen kon Tim de felicitaties in ontvangst nemen. Een goede generale dus voor Tim richting de (inmiddels gespeelde) Europacup!
Adrian (4w) maakte zijn debuut in het team. Met colleges op donderdag tot 19 uur – wat is er toch gebeurd met het relaxte studentenleven, vraag ik me af – is het voor hem haastwerk om op tijd te komen, maar het is gelukt. Eenmaal achter het bord, tegen onze eigen Jeroen Bollaart, kwam er best een interessante stelling uit.

Maar toen. Adrian begrijpt echter nog steeds niet hoe het volgende heeft kunnen gebeuren: 27. Pxd4 Pe5 En dan even 28. Pf4 om allerlei redenen, maar vooral om d3 te dekken… Adrian vergiste zich echter met 28. Db1? Dxb2 en opgegeven… (Aanvankelijk stond er een andere stelling in dit verslag, maar gelukkig was het nog niet zó erg… met dank aan Eric Bies en Jeroen Bollaart)

Net als Tim pakte ook Paul (8w) zijn tweede punt van het seizoen.

Hier overzag zwart, en Paul zelf in eerste instantie ook, dat wit een handige tussenzet heeft na 32…Tg5, namelijk 33. Te7+!. Zwart heeft niet beter dan 33…Txe7 34. Txe7+ Kf8. Paul hoefde alleen nog even niet in 35. Dxd7? Dc5+ te trappen en deed dat ook niet: 35. Txd7. Even later gaf zwart op.
Victor (7z) was de enige invaller: hij nam de plaats in van Laurens. Door zijn hogere rating waren we dus zelfs iets sterker dan de basis-8. Nadat zijn partij lange tijd gelijkop ging, deed Victor op zet 27 een passievere torenzet en even later stond hij twee pionnen achter. Maar met sterk spel kwam hij terug tot deze interessante stelling:

Wit kan zijn koning in het spel betrekken met 43. Kh3, maar hij loert op een directe truc: 43. Lg8. Nu moet zwart even ruimte maken met 43…gxh4 44. gxh4 en dan kan rustig op a6 geslagen worden. Victor dacht helaas dat dat gelijk al kon: 43…Txa6? 44. Th7+ Kg6 45. h5#.

Colijn (5z) speelde tegen een tegenstander die hij al talloze malen in het zaterdagcircuit is tegengekomen bij toernooien in Driebergen, Wijk bij Duurstede en uiteraard het Nieuwegeinse Gambiettoernooi, waar onze oud-voorzitter nog kilo’s blik heeft verzameld. Een partij met normale bedenktijd konden we ons niet meer herinneren, al zal het me niet verbazen als ik ooit nog een half vervaagd notatieboekje ga tegenkomen met (waarschijnlijk in schoolschrift geschreven) de naam van Gert Legemaat erin.
In deze partij was de voornaamste vraag: hoe te profiteren van de druk over de a-lijn en de zwakte van b4?

Ik wilde mijn actieve stukken niet ruilen, maar had moeten taxeren dat de witte koningin het cement vormt van haar verdediging en dus weg moet: 23…Da3 24. Dxa3 Txa3 (dreigt …c3) 25. Tc1 en nu heeft zwart alle tijd om met de koning naar b5 te lopen. Ook 24. Dc2 g6 25. e4 h5 helpt wit niet, de tegenaanval is gepareerd en b4 gaat eraf. Ik meende tijd te hebben om zonder ruil b4 onder vuur te nemen, maar na het slappe 23…Da4 24. Tc1 Kf8 25. Lc3 Ke8 26. Dd2 Db5 27. Tc2 Ta4 28. Tb2 had wit alle gaatjes gedicht en ook 28…La6 (dreigt op b4 te slaan wegens …c3 en matdreiging op f1) werd beantwoord: 29. De1. Ineens stond stond alles stevig gedekt en de zwarte koning voelde zich op e8 ineens niet meer thuis. Vervolgens dwong wit torenruil af – vanuit mijn perspectief het verkeerde zware stuk. Hierdoor verschoof het initiatief naar wit, met aanvallen via e4, e5 en een opstomende f-pion. Uiteindelijk liet ik me, met inmiddels op breken staande stelling in tijdnood, pardoes mat zetten.
Niet veel later moest ook Leo (6w) zich gewonnen geven. Hij had niet echt een duidelijk plan, maar de zwarte druk noopte tot verdedigen, wat aanvankelijk zonder problemen verliep. In tijdnood ging het dan toch mis:

29. hxg4 hxg4 30. Lxg4. Hier (en later) had zwart 30…Th1+ met familieschaakje kunnen doen, maar het ging verder met 30…d5 31. Pxb6 cxb6 32. Tee3 Tdg8 33. Th3 Txh3 34. Lxh3. De storm is overleefd, maar de tijdnood nog niet, en even later raakt Leo Lh3 aan. Die moest het mat op g2 dekken, dus 0-1…

Daarmee kwam de stand op 2-4 achter, en Evert (1z) en Jelmer (3z) moesten proberen nog een matchpunt te redden. Jelmer stond echter onder zware druk:

Wit speelde sterk, maar 1. Dxh5 was niet het meest nauwkeurig omdat het tussenschaak 1. Dh8+! Kd7 2. Dxh5 met aanval op f3 èn f7 beslissend was geweest. Jelmer miste niet veel later zelf nog damewinst via een aftrekschaak over de lange diagonaal. Er kwam ook een remise-aanbod, wat Jelmer gezien de stand uiteraard (maar op dat moment tegen beter weten in) weigerde. Vanzelfsprekend gebeurde dit alles in acute wederzijdse tijdnood. Jelmer bleek daar uiteindelijk net iets handiger in, neutraliseerde de gevaarlijke e-pion en pakte het volle punt in een beter (maar remise-)toreneindspel.
Op dat moment hadden we de matchpunten echter al afgestaan. Evert kwam in zijn partij geleidelijk steeds minder te staan, omdat hij de degelijke maar wat tamme witte opening niet goed aanvloog. De slotfase was interessant, maar Evert kon niet profiteren van wits ondersterij-gevaar:

1. a7 Txc5 2. a8D Txb5 3. Td1 Tb2 4. d6 Lxd6 5. Dd5 Lc7 6. Txd3. Wat nu? 6…Lxd3 7. Dxd3 en b1 is gedekt. Omdat remise niet voldoende zou zijn voor het team, besloot Evert om geen 6…Tb1+ 7. Td1 Txd1 8. Dxd1 Le5 (met mogelijk een vesting) te spelen. Wat volgde (met dank aan Eric Bies voor de reconstructie) is 6…Le4? Dxf7+? (pakken was met schaak…) 7…Kh8 8. Df8+ Kh7 9. De7+ (mist 9. Td7+ en mat volgt) 9…Kg8 10. Dxc7 Tb1+ 11. Kh2 Lxd3 12. Dd8+ 1-0.

Dat alles resulteerde in een verrassende 5-3 nederlaag. Het ratingverschil van ruim 150 punten kwam op de borden niet tot uiting. Goede suggesties voor een straftraining zijn welkom (etentjes vooraf bij bepaalde typen hamburgerrestaurants zijn uitgesloten van deelname). De competitie belooft in elk geval spannend te worden; laat dat dan een pleister op de wonde zijn van deze stevige Doornenprik.

S.V. Paul Keres 1

S.V. Doorn-Driebergen 1

Rademakers, E.L. (Evert) 2295 Bies, E. (Eric) 2012 z-w 0 – 1
Lammens, T.J. (Tim) 2278 Corneth, E. (Erik) 1973 w-z 1 – 0
Sminia, J.D. (Jelmer) 2133 Groot de, J.A. (Johan) 2022 z-w 1 – 0
Schoeneshoefer, A. (Adrian) 2078 Bollaart, J.A.L. (Jeroen) 1919 w-z 0 – 1
Wakkee, J.C. (Colijn) 1964 Legemaat, G. (Gerrit) 1912 z-w 0 – 1
Houwelingen van, C.L. (Leo) 2002 Midde van, J.P. (Jon) 1885 w-z 0 – 1
Vries de, V. (Victor) 1943 Drie van, R. (Rik) 1875 z-w 0 – 1
Kooij van der, P. (Paul) 1955 Huibers, A.A.J.M. (Arnoud) 1806 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2081 Gemiddelde Rating: 1926 3-5

4 thoughts on “PK1SOS prikt zich aan Doorn

  1. Mooi verslag weer Colijn, en dat ondanks de tegenslagen. Het fragment met Adrian is zowel komisch als pijnlijk…

    De driedoornige stekelbaarsjes speelden gewoon onbevangen en goed, en leverden een topprestatie af.

  2. Evert speelde niet:. 6. Lxd3 maar de “truc” Le4. Wit had deze kunnen nemen met schaak maar zag dat niet en speelde direct 7.Dxf7+, Kh8;8. Df8+, Kg6;9. De7+ (mist compleet Td7+ en Kf7 mat), Kg8 en haalt Lc7 op Na Tb1+ en Lxd3 nu wel, wint wit de andere loper met Dd8+.

  3. Bedankt voor de correcties (ook die van Jeroen); ze zijn inmiddels verwerkt in het verslag. Volgende keer moeten we, naast beter schaken, misschien ook beter noteren 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.