PK3 te midden van clubgenoten gelijk tegen BSG2

Twee november 2019 was de dag dat vijf PK-teams tegelijk aantraden voor hun tweede wedstrijd. De noordelijke vleugel van De Noteboom had het er maar druk mee. Het kwam goed uit dat extern wedstrijdleider Evert R. reserve kon spelen om voor deze eerste keer het een en ander in goede banen te leiden. Om 12 uur werd begonnen met tafels en stoelen naar de goede lokalen te dirigeren, de 42 klokken op het goede increment te zetten en de 1344 stukken op het juiste vakje te plaatsen. Waarmee we reeds om half een klaar waren: vele handen maken licht werk.

Niet eerder hebben zoveel PK-spelers tegelijk hun externe potje gespeeld. Drie jaar geleden, toen PK4 naar de 3e klasse KNSB gepromoveerd was, telden we 34. Het is fijn dat Paul Keres dit jaar ruim in de was zit qua extra spelers en algemeen reserves, het moge duidelijk zijn dat met gelijktijdig spelen invallers moeilijk te vinden zijn. Een probleem waar PK1’s tegenstander Caïssa Eenhoorn bijvoorbeeld mee kampte. Met Paul van der Kooij hadden we zelfs een stand-bye voor het geval een van de 42 de Noteboom niet bereikte. Hij hoefde niet in te grijpen, het was geruststellend dat hij paraat stond.

Het derde was volledig. Alle negen konden en we hoefden nergens bij te springen. Elmer bood aan deze ronde ernaast te staan om zijn vorm in alle rust aan te scherpen. De dobbelsteen hoefde niet geworpen te worden. Tegenstanders waren na de Hilversummers nu de Bussumers. BSG1 timmert aan de weg, waar BSG2 niet zwakker door wordt. Verleden seizoen degradeerden zij ondanks een overwinning op PK2. Ze moesten ditmaal wel Henk van der Poel aan het 1e afstaan en hun invaller op 8 had een boel ratingpunten minder. Daarover later wat meer.

Evert nam ook kiekjes, waarvoor dank! Onderstaande foto stamt uit het begin. Simon en Bert zitten als enigen in het zonnetje dat speels door een dakraam naar binnen glundert. PK1 en PK2 zaten in lokalen en het 4e en 5e hadden een plek aan de twee uiteinden van de hal, terwijl ons een plek in het midden van de hal was toebedeeld. Rechts achter Simon was deze keer het lokaal ingericht voor de kantine. Op een gegeven moment werd het rumoerig, maar opvallend genoeg leek niemand daar last van te hebben. Wat concentratie al niet vermag, en de moderne mens kan veel meer lijen aan geluid dan in vroeger dagen. Toch handig om de volgende keer de wedstrijdleider met deze rij tafels te verwisselen. Dan kan de WL ook de deur van de kantine dicht gaan doen;-)

De volgende foto is van 2½ uur later. Bord 2 staat in de beginopstelling en Bert is in de kantine/analyseruimte om zijn niet oninteressante partij met Frans Borm te bespreken. 41 jaar geleden troffen zij elkaar voor het laatst bij een OKU dat door Frans gewonnen werd. Ook die partij won Frans, dit keer had Bert de overhand. Met een actieve verdediging wist Frans echter de dreigingen te neutraliseren waarna een doods toreneindspel overbleef. Om half 4 waren zij overigens nog de enige twee aldaar, wat aangeeft dat er flink gestreden werd.

Simon heeft het ondertussen lastig tegen Jesper de Groote in een zijvariantje van de Rossolimo. Voor mijn gevoel nogal veel zetten op de damevleugel terwijl wit in het midden voortging. Hoe het precies verliep weet ik niet (de tegenstanders wel) maar Simon kreeg problemen aan de koningszijde en moest het punt aan Jesper laten. Daan kijkt rustig voor zich uit, zich bewust van de fotograaf. Er gebeurden later wilde dingen aan zijn bord en het is goed dat de krachten gespaard werden. Rijk kijkt wat bedrukt, maar dat was toen al nergens voor nodig.

Een blik over de lengte, waarbij het jammer is dat de website een compressie verlangt die de scherpte van Everts foto vervaagt. Ger en Jelle beobachten de borden van Max en Adrian.

 

 

 

Anton is goed uit de opening gekomen die hij twee dagen daarvoor tegen Kees ook had verkozen. Kees speelde het toen beter of Anton deed dat nu, in het kader van de voortschrijdende inzichten. Anton won het OKU nog eerder dan Frans Borm, maar hij blijft zichzelf steeds opnieuw uitvinden. Scherder zou trots op hem zijn.
Erik had zich heel gezond opgesteld en kon bogen op een geïsoleerde pion bij zijn tegenstander. Deze had als compensatie een mooie loper waardoor het geheel aardig in evenwicht was. Rijk inspecteert de troepen van Adrian.

Een shot van Max’ kant. Hij speelde tegen de invaller voor Henk vd Poel en was zich er al te bewust van dat die een lage rating had. Bijgedachten die nergens toe dienen. Max kwam prima uit de opening, maar het voordeel slibde weg naar een toreneindspel. Wat de tegenstander prima bleek te beheersen. Bij Adrian, die tegen good old Coen van der Heijden (lid van Caïssa waar later Paul Keres uit fuseerde) speelde, was het andersom. Op zet 8 had Adrian een pion kwijtgespeeld, maar hij rechtte zijn schouders en wist af te ruilen tot een toreneindspel.

Toreneindspelen waren een themaatje vandaag. Ze zijn remise en dat gebeurde inderdaad bij Bert, Adrian, Max tot zijn leedwezen en Anton. Een verdienstelijk debuut voor Adrian in onze externe.
De leukere partijen waren verderop op het plaatje bij Daan en Rijk. Van Daan hoop ik eigenlijk nog een pgn te krijgen. Zijn tegenstander leek door de zwarte stelling heen te breken, maar Daan plaatste een scherpe counterattack die in een mataanval resulteerde. Prima pot!
Rijk was langer bezig, wat er vooral aan lag dat hij gecontroleerd manoeuvreerde. Een pion gewonnen, dame naar het centrum op een mooi veld, de koning bij de zaken betrekken. Misschien kon het harder, als teamleider was het in ieder geval rustgevend Rijk zo bezig te zien. Bij een eindspel nog een kleine misrekening met drie pionnen meer, een misrekening die de zaken juist versnelde.

En toen kwam het drama bij Erik. Er werden veel zetten herhaald, maar beide partijen hadden nog niet remise in het hoofd en volgden in afwachting van acties de ontwikkelingen op de andere borden. Bij Anton ging het niet best, zijn pion op a7 bleef daar steken en ondertussen werd een pion weggesnoept. Extrapolerend werd dit een 0. Met een 3½-2½-voorsprong en een tikje voordeel ging Erik onvervaard voor het hele ei. Er zat echter een gat in het idee en Erik bleef met de lege dop achter.

Alle ogen richten zich op Anton. Op onderstaand plaatje overigens nog niet, wel zou de stelling hier te zien zijn als WordPress een hogere resolutie zou toelaten. Beide partijen hebben twee torens, zwart heeft pionnen op g5 en f5 en wit heeft een pion op h7 (nadat die op a7 verdwenen is…)

 

Van PK-kant kijken Evert, Bert, Adrian, John, Erik, Kees en Simon toe hoe Anton de g-pion tegen de promoverende h-pion weet te ruilen en een soort van remiseclaim doet omdat f-pion met beide partijen een toren remise is. De tegenstander gaat lachend akkoord.

En daarmee eindigde een spannende strijd in 4-4. Natuurlijk hebben we onszelf niet voldoende beloond, hebben we kansen laten liggen. Maar er zijn genoeg aanknopingspunten te vinden vanwaaruit we stappen kunnen gaan zetten en verder bouwen. Voor echt bovenin meedraaien hebben we met 1 uit 2 niet de ideale start. We zullen zien hoe het gaat verlopen.

Een verrassende uitslag was OZU1 – Veenendaal 6½-1½. Veenendaal was favoriet, maar ze misten een mannetje en OZU1, dat zich teruggetrokken had uit nota bene de 1e klasse, heeft er veel zin in. We treffen deze twee ploegen in de laatste rondes. De volgende ronde is tegen Wageningen 2. Het wordt een minimassakamp: PK1 en PK4 reizen met ons mee.

En daarna volgden het opruimen en het lange wachten (Voorstel: een speler heeft het recht af te breken na 100 zetten) terwijl anderen al aan het Weissbier van restaurant Kartoffel zaten. En nog later vond er voor de diehards een splitsing plaats tussen een Stichtse en een Spring-groep, waar uw scribent echter niet meer van kan getuigen.

 

Paul Keres 3

BSG 2

Kronemeijer, S. (Simon) 2065 Groote de, J. (Jesper) 2219 z-w 0 – 1
Both, A. (Bert) 2089 Borm, F.W.M. (Frans) 2119 w-z ½ – ½
Schönberger, D.H.B. (Daan) 2053 Brouwer, R. (Rein) 2054 z-w 1 – 0
Schipper, H.G. (Rijk) 2096 Brouwer, T. (Timon) 2052 w-z 1 – 0
Oosterom, E. (Erik) 2036 Hilhorst, R. (Ruben) 2008 z-w 0 – 1
Rosmuller, A.J. (Anton) 2041 Arensman, J. (Joan) 2080 w-z ½ – ½
Schoeneshoefer, A. (Adrian) 2078 Heijden van der, C.J. (Coen) 2030 z-w ½ – ½
Viergever, M.A. (Max) 2054 Berkelmans, T. (Tom) 1690 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2064 Gemiddelde Rating: 2032 4-4

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.