PK1 wint enigszins geflatteerd met 7½-2½ van Caïssa-Eenhoorn

De 2e speelronde stond de ontmoeting met Caïssa-Eenhoorn op de planning. Geen onbekend team: in het voorjaar waren ze nog op bezoek  gekomen. Al snel bleek dat zij niet op volle oorlogssterkte naar Utrecht af zouden reizen. Peter Doggers was bij het WK Fischer Random en een andere speler verbleef in Barcelona. WIM Arlette van Weersel (waar ondergetekende in het voorjaar nog van verloor) was ziek en eveneens verhinderd. Zodoende kreeg ik een belletje van de altijd sympathieke Tom Balla dat bord 4 leeg zou blijven. Wesley was toch al van plan er een kort schaakmiddagje van te maken, want er stond ook nog RKC – Heracles op het programma om 18:30, diep in Brabant. Als teamleider vond ik het geen uitgemaakte zaak dat je om 18:30 klaar bent, laat staan als je dan in een andere provincie moet zijn! Het onderwerp van hoe lang een schaakpartij duurt, gaat nog vaker voorkomen dit verslag, kan ik alvast vertellen 😉

Okay, de wedstrijd dus, met wij 1-0 voor. Toen bleek ook nog dat de tegenstanders bij de invallers het 2e hadden gespaard. Hierdoor hadden we over het hele team gemiddeld zo’n 300 punten meer (onder andere door een 1600- en een 1700-speler op bord 9 en 10).

De wedstrijd is begonnen:

Alexander Geerts – Peter Lombaers
Peter had, naar eigen zeggen, de opening mishandeld en kan hier met 15. dxe6 Lxe6 16. Pf4 in zwaar weer komen. Na het gespeelde 15. Kb1 e5 was het ergste achter de rug voor Peter.

Even later stond het zo, en begint de witte stelling haar zwartveldige loper toch een beetje te missen. Peter had overigens besloten dat het hier sowieso gedaan was met die witte lopers en ging verder met 30….Txc2! waarna wit de diagonalen niet bijeenhoudt (noch de lijnen toen wit even later ook nog met Dxb7 de b-lijn opende).

Zo ongeveer op het moment van bovenstaande foto, realiseerde Jan zich dat er een remisevariant in zit na het geplande 7. cxd5 cxd5 8. a4 b4 9. Dxb4. Om dit te voorkomen, koos Jan een paar zetten later pardoes voor een stukoffer tegen 3 pionnen. Of dit slechts niet zo goed was, of ook echt daadwerkelijk hoog ludiek, kan ik niet beoordelen. Het bleek in elk geval dat de opmars van deze pionnen nog niet zo erg zou vlotten. Even later is dit de stelling, met daaronder de analyse van Jan zelf:

Jan Breukelman – Henk-Jan Visser
28… Tc2! is de enige zet die zwart (groot) voordeel geeft. Wits beste praktische kans is dan: 29. Txc6 Tc1+ 30. Dxc1 Dxc1+ 31. Kh2 Dc4 32. e6! Hier zat ik gedurende de partij op te vlassen. Er is maar een manier om de pion goed te stoppen. 32… Lf8! 33. exf7+ Kxf7 34. Tf6+ Ke8 35. Txg6 Dxb4 36. Tg5 met een gewonnen eindspel voor zwart met nog wat werk aan de winkel. Na het gespeelde 28… De2 29. Df1 Dxf1+ 30. Kf1 Lb5+ 31. Kg1 is het al weer bijzonder moeilijk voor zwart. Met weinig tijd ging dit snel van kwaad tot erger.

In bovenstaande stelling speelde Daan gxh6 waarna Xander g5 in de planning had. Er bleek echter een lek, want na bijv. h7+ Kh8 Lxg5! is er trammelant. Na Xanders g6 ging het in tijdnood helemaal mis. Een knap punt van Daan Zult: zoals we bij Paul Keres weten, win je niet zo maar van Xander! Chapeau voor Daan en balen voor ons en onze X-man.

Er was ergens een moment dat enkele spelers van zowel PK als van Caïssa-Eenhoorn erg benieuwd waren of Niels niet, ipv. een dame terug te slaan, een toren had kunnen slaan. Niels geeft zelf tekst en uitleg:

Mykhailo Dorokhin – Hugo ten Hertog

In onderstaande stelling kon Hugo met …La6! voordeel bereiken. Er werd …Pa4? gespeeld. Even later bleek dat c3 er toch niet af ging, en dat het paard op a4 het benauwd kreeg met die witveldige loper van wit nog op het bord.

Maar goed, een speler van 25+ moet je altijd meerdere keren verslaan in een partij. In onderstaande stelling probeert Hugo nog een laatste truc uit. Na het gespeelde h6? is het op slag remise met Txf6! Txf6 Ke7

Demre koos voor een soort van Pirc met wit en stond in no time fantastisch. Er bleven echter wat trucjes in de stelling zitten waardoor uiteindelijk zelfs een net wel of net niet gewonnen toreneindspel gespeeld moest worden. Hier het eerste fragment van Demre Kerigan – Ron Deen:

14… c5!? (dxc6 Dxc6 Dxc6 Pxc6 d5 Lxa3 dxc6 Lb2) waarna Demre voor het positionele d5 koos. Vervolgens ging het ook positioneel voortvarend. Vlak voor de tijdscontrole werd in de volgende stelling echter wat tactiek over het hoofd gezien :

Na 38. Dg5? Pxd5! 39. Dxe7 Pxe7 40. Pxe5 Pc8 waren de veertig zetten gehaald en moest er nog gewerkt worden om de vis op het droge te krijgen.

David had met wit een minuscuul plusje tegen Ardjan Langedijk. Daar zit je dan (als opponent) tegen een bijna-IM, een lange dag aankijkend tegen een iets mindere stelling zonder een druppel dynamiek in een woestijn van saaiheid. Mij niet gezien. Ardjan hield het lang droog (pun intended), maar bezweek uiteindelijk toch voor de intentie om wat activiteit te zoeken. Dat kwam hem duur te staan. Een pion werd gearresteerd, waarna het eindspel soepel gewonnen was voor David.

Paul speelde met zwart tegen Co Buysman. De partij zag er eigenlijk uit als een klassieke Paul-overwinning. Rustige opening, heel langzaam iets beter komen te staan, uiteindelijk een pionnetje winnen, en later in een diep eindspel ook de partij. Dat het dit keer tegen iemand met 645 KNSB-ratingpunten minder was, in plaats van een ratingverschil van plusminus 0, zag je er niet echt aan af.

En dan komen we als laatste bij Joris. En neem dat laatste maar heel letterlijk. Joris had de gehele partij een klein plusje tegen -inmiddels cultheld in Hoorn en omstreken- Fred Avis (1714). Joris toonde een, als je het mij vraagt, fantastische mentaliteit en heeft maar liefst 189 (!) zetten geprobeerd om van Fred te winnen. Uiteindelijk, om 19:51 om precies te zijn, eindigde de partij in pat. Officieus de langste externe partij van een PK’er ooit!

De zeeslang van Joris

 

Paul Keres 1

Caissa-Eenhoorn 1

Hertog ten, H.M. (Hugo) 2503 Dorokhin, M. (Mykhailo) 2305 z-w ½ – ½
Breukelman, H.J. (Jan) 2370 Visser, H.C.J. (Henk-Jan) 2196 w-z 1 – 0
Wemmers, X.A. (Xander) 2398 Zult, D. (Daan) 2300 z-w 0 – 1
Rademakers, E.L. (Evert) 2295 NO 0 w-z 1R – 0R
Ondersteijn, N. (Niels) 2364 Monteban, J.M. (Martijn) 2307 z-w ½ – ½
Kerigan, D. (Demre) 2397 Deen, R.J.P. (Ron) 2119 w-z 1 – 0
Lombaers, P.J. (Peter) 2355 Geerts, A.C. (Alexander) 2093 z-w 1 – 0
Kerkhof van, D. (David) 2373 Langedijk, A.M.N. (Ardjan) 2114 w-z 1 – 0
Hommerson, P. (Paul) 2256 Buysman, J.H.M. (Co) 1611 z-w 1 – 0
Kokje, J.J.I. (Joris) 2239 Avis, A.F.R. (Fred) 1714 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2355 Gemiddelde Rating: 2084 7½-2½

PK1 staat nu gedeeld 1e samen met Zukertort Amstelveen, dat met 8-2 heeft gewonnen van Philidor 1847. PK1 heeft de nummers 3 (HWP Haarlem) en 5 (Caissa-Eenhoorn) in de stand nu gehad. In de komende twee rondes staan de ontmoetingen met Wageningen (4e) en Zukertort Amstelveen (gedeeld 1e). Hier vind je de stand. De volgende ronde is alweer over minder dan 3 weken, op 23 november wanneer PK1 samen met PK3 en PK4 naar Wageningen afreist.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *