PK1SOS gaat door waar het gebleven was

Door het succes van PK1SOS vorig seizoen (en niet alleen sportief) stonden de meeste spelers alweer te trappelen om de winning streak voort te zetten. Helaas gold dat niet voor iedereen: de jonge vaders Floris en Anne konden het doordeweekse schaken niet meer combineren met andere bezigheden. Daar staat tegenover dat Adrian Schöneshöfer ons team is komen versterken.
De seizoensstart was wel wat anders dan vorig jaar; toen was de volledige basis-8 present in Bussum, ook bij de pizzeria vooraf. Ditmaal begonnen we het seizoen met 3 invallers. Het traditionele culinaire voorafje kon geen doorgang vinden, vanwege diverse spelers die nog ergens aan een borrel/receptie zaten of van ver moesten komen. Maar aangezien we 6 van de 9 wedstrijden in Utrecht spelen, hoeft de lokale horeca zich nog geen zorgen te maken.

Ook deze wedstrijd was in Utrecht; uit tegen Moira-Domtoren, waar we vorig seizoen in de slotronde met 5½-2½ van wonnen. Tim (2z) zorgde voor het eerste punt.

Hij staat hier al riant, met een paard dat ongehinderd door de witte stelling kan paraderen. Dat was echter niet meer nodig na 15. f4? Pe3 en na 16. De2 Pxf1 17. Kxf1 Lxd4 kon Tim zelfs het witte paard op b1 nog inrekenen: 0-1.
Evert (1w) had tegen clubgenoot Daan Schönberger een overwicht, maar dat was in de gesloten stelling moeilijk te verzilveren. Totdat Evert een trage, maar verwoestende doorbraak zag met de dame:

1. Df1! Da4 2. Dh1 Dxb5 3. Dh3 1-0 want de dame op e6 richt meer schade aan dan een olifant in een porseleinkast.

De invallers Victor de Vries en Guus Alberts kenden geen podiumvrees en luisterden allebei hun hoofdklasse-debuut op met een overwinning. Victor (7w) bracht het zwarte centrum, met de koning voorop, aan het wankelen en gaf met een paardmanoeuvre het beslissende zetje:

21. Pe2 Ke8 22. Pd4 Pxe4 23. Pxe6 Pc5 24. Pxc5 dxc5 25. Lf7+ Kf8 26. Le6+ 1-0
De slotcombinatie van Guus (8z) was er één voor de stappenboekjes:

De open f-lijn trekt gelijk de aandacht, maar de dame staat gepend en kan dus weinig bijdragen aan de aanval. Daarna springt 1…Lxc5 in het oog, met matdreiging, maar omdat wit dames ruilt met schaak werkt dat niet. Wat volgt is een typisch gevalletje ‘omdraai-regel’. Guus, die in zijn vrije tijd ook wel eens halters van 200 kilo omdraait, beheerst dat uiteraard als geen ander. Dus: 1…Tg1+! 2. Kxg1 Lxc5+ 0-1. Richten + uitschakelen verdediger, zal stap 4 zijn denk ik.

Met een 4-0 stand waren de matchpunten bijna binnen, maar Moira deed zeker nog wat terug. Colijn (5w) reageerde niet adequaat genoeg op een vervelende centrumpion, die zwart op tijd kon ondersteunen met een paard op c5.

De afruil daarvan maakte de stelling er niet beter op. In een wanhoopspoging om …Lxb2+ uit de zwarte combinatie-toolbox te houden, volgde 27. Pd4. Daar had zwart echter iets anders op klaarliggen: 27…Dxg4! 0-1.
Paul (6z) kwam in het voordeel, maakte het zichzelf daarna weer wat lastig, maar herpakte zich op tijd.

45. Pf4. Lijkt een logische zet, maar uiteindelijk brengt het wit in de problemen. 45…Tc1+ 46. Kh2 Ld6 47. g3 Lxf4 48. gxf4 Dg6 en hier moest wit de toren geven om niet mat te gaan. Toen Paul daarna dameruil forceerde, was het punt binnen: 0-1.

Invaller Jan Jaap (3w) speculeerde vooraf al op een wedstrijd tegen zijn naamgenoot; dat werd het niet. Wel trof hij Albertus ten Hertog, de vader van Hugo. Jan Jaap zit qua rating precies tussen de beide Ten Hertogs in, maar dat zegt doorgaans niks over de uitslag. Zo staat Jan Jaap met 2-0 voor tegen de sterkere Hugo. Je kunt bijna op je klompen aanvoelen dat pa met ruim 200 ratingpunten minder dan Jan Jaap wraak komt nemen, en jawel, dat gebeurde.

Na wat ongelukkige (met name toren)zetten heeft zwart het initiatief en een gevaarlijke pion. Jan Jaap gaat voor alles of niets: 29. Dxb7 Dxe2 30. Dxf7+ Kh6 31. Txc6 De1+ 32. Tf1 Dg3 33. Tf3 e2! 0-1. Een fraai einde.
Door de nederlaag van Leo (4z) kwam de eindstand op 3-5 voor Paul Keres. We laten Leo zelf even aan het woord:

Wit heeft in de opening een pion geofferd. Na 18. Pg5 dreigt wit met Pxh7, Pxf7 of Lxf7 de pion terug te winnen. Voor de hand ligt 18…d5, de zet die ik in eerste impuls wilde spelen. Vanwege de aanval op de witte loper heeft wit toch geen tijd voor Pxh7? Na 18…d5 19. Pxh7 Kxh7! 20. Dxf6 dxc4 21. Te1! kan zwart zich niet verdedigen tegen de witte dreigingen tegen de koning. Toen ik dat zag, speelde ik de slechte zet 18…h6? waarna wit met 19. Pe4 zijn pion terugwon met een goede stelling.

Na de vorige stelling won Tjerk een pion. Vervolgens kostte het hem moeite om de vis op het droge te krijgen. Wit koos voor een afwikkeling naar een eindspel van 2 pionnen tegen een paard, waarvan de uitkomst niet meer duidelijk was. Met de witte pionnen op de zesde rij, nadert de partij nu het einde. De stand op mijn klok was echter bedenkelijk te noemen en (over)leefde ik al ruime tijd op de 10 seconden increment. Met zeer weinig tijd op de klok overzag ik dat zwart in de deze stelling remise kan maken met: 1…Pe7 2. g7+ Kf7 3. Kh8 Pg6+ 4. Kh7 Pe7 etc.

Waar Moira vorige wedstrijd de punten pakte in de staart, deed het dat nu op het middenveld. Hoe dan ook, de kop is eraf, en doordat Amersfoort en Woerden met grotere cijfers wonnen staan we nu voor het eerst in de geschiedenis van de hoofdklasse niet bovenaan. Maar het seizoen is nog lang!

S.V. Moira-Domtoren 1

S.V. Paul Keres 1

Schönberger, D.H.B. (Daan) 2077 Rademakers, E.L. (Evert) 2272 z-w 0 – 1
Janse, E.W. (Erik) 2023 Lammens, T.J. (Tim) 2269 w-z 0 – 1
Hertog ten, A. (Albertus) 1985 Janse, J.J. (Jan Jaap) 2219 z-w 1 – 0
Hacquebord, T. (Tjerk) 1990 Houwelingen van, C.L. (Leo) 2005 w-z 1 – 0
Kraker de, J.A. (Johnny) 1919 Wakkee, J.C. (Colijn) 1964 z-w 1 – 0
Wandy, K. (Kasim) 1683 Kooij van der, P. (Paul) 1955 w-z 0 – 1
Andriessen, B.J. (Bart Jan) 1837 Vries de, V. (Victor) 1875 z-w 0 – 1
Beek van, D.J. (Jorn) 1854 Alberts, G. (Guus) 1727 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1921 Gemiddelde Rating: 2036 3-5