PK1SOS eet buikje rond

In de slotronde van Hoofdklasse A stond er alleen nog wat op het spel voor wat betreft de degradatieplaatsen. Paul Keres had zichzelf al de luxepositie verschaft door als gegarandeerd kampioen aan te treden. Maar er moest nog wel serieus gespeeld worden, want tegenstander Moira-Domtoren zat nog in stevig degradatiegevaar, zelfs met de kennis dat maar één team dit seizoen de hoofdklasse verlaat. Moira-Domtoren had alleen een paar bordpunten voorsprong op nummer laatst BSG, en ook onze stadsgenoten van OZU en De Rode Loper waren met 1 MP boven de streep nog niet veilig. Hoewel de wedstrijd voor enkele Keresianen midden tussen een lightning-, snelschaak- en rapidtoernooi in zat, konden we het dus niet als pauzenummer afdoen.

De traditie van gezamenlijke slotrondes is ook in het SOS-tijdperk behouden gebleven, en zo verzamelden 80 schakers zich op een vrijdagavond in De Bilt voor een avondje schaak. Met maar liefst 24 partijen op live-borden was de degradatiestrijd nauwkeurig te volgen, en kwamen onze partijen dus ook op het scherm.
Evert (2w) boekte in de vorige ronde de eerste overwinning, die de titel definitief in onze handen bracht, en stelde ditmaal met de eerste overwinning zijn topscorerschap veilig.

Zwart had hier 8…a6? gedaan, wat direct een stuk verliest vanwege de penning van Pd7 (de stille dreiging van 8. 0-0-0!). Via 9. e5 dxe5 10. dxe5 Ph5 11. g4 kreeg wit er ook nog een vlotte koningsaanval bij; na 20 zetten was het punt binnen.
Moira kwam langszij doordat Klaas (7z), invaller voor Floris, zich liet verrassen door een bliksembezoek over de h-lijn:

Hoe terug te slaan op g6? Klaas koos voor behoud van structuur zonder acht te slaan op de veiligheid van de koning: 18…hxg6 19. Pg5 Dd8? Nu ontneemt Klaas zichzelf belangrijke vluchtvelden: 19…Tfc8 was geboden. 20. Dh4 Te8 21. Pf2 Pc6 22. Pg4 Te7 23. Dh7+ Kf8 24. Ph6 Lxh6 25. Dh8#.

Colijn (5z) zette PK op 2-1. Hij kraakte de zwakke e-lijn uit het witte koningsgambiet en won een pion. Daarna bood wit een stuk aan voor tegenkansen:

Met 15. Te1 Txe3 16. Lg4 Txe1 17. Txe1 boekte wit een klein succesje, want in plaats van het direct winnende 17…Ld7 speelde ik 17…f5?! 18. Te8+ Kf7 19. Txc8 fxg4 en werd er een plan van aanpak gevraagd voor de operatie ‘bevrijd de damevleugel’. Dat hoefde niet te worden uitgevoerd, want wit liet de druk vrijwillig los via Tc7+ en Txb7. Dat leverde weliswaar twee pionnen op, maar de zwarte stukken kwamen tot leven en sloten een matnet.
Laurens (8w) moest in een Koningsindiër alle hens aan dek brengen om de doorbraak …g4 tegen te gaan, maar slaagde daar wel in. Op de damevleugel waren de tegenkansen niet zo aanwezig, dus een remise was het logische resultaat.

Er leek lange tijd weinig aan de hand bij Paul (6w), maar hij liet zich toch een belangrijke pion afhandig maken.

19. cxd5 Txd5 20. Lc4 Tda5. Oeps. In het eindspel buitte zwart de pluspion op soepele wijze uit. Daarmee was de stand in evenwicht: 2½-2½, en Moira dichtbij een matchpunt.

Want Tim (1z) had een zware avond tegen onze clubgenoot Daan Schönberger. Daan bereikte een droomstelling en had deze bijvoorbeeld in onderstaand fragment kunnen verzilveren, al was dat met nog 5 minuten op de klok:

Met 25. Dc4+! kan zwart kiezen tussen 25…Kh8 26. Pd6 en een inval op f7, of 25…Df7 26. Da4 en loperverlies vanwege de dreiging Lc4. Tim ontsnapte na 25. Lc4+? Kh8 26. Pd6 Pxc5 27. Pxf7+? 27. Dxc5 en 28. Dxa5 is nog steeds een stuk meer voor wit. 27…Dxf7 28. Dxd8 Lxd8 29. Lxf7. Kwaliteit achter, maar Tim activeerde zijn lopers, won de kwal terug en hield een pion en een gigantisch psychologisch voordeel over; wit gaf op.

Ook Jelmer (3z) profiteerde van tijdnood aan de overkant. In een Franse duw- en trek-stelling verzwakte wit zijn positie door de dames te ruilen:

34. De5? Dxe5 35. Txe5 Txd4 36. cxd4 Tc4. Wit stelde pionverlies uit met 37. Pe3 Txd4 38. Pxd5, maar na 38…Tc4 39. Pf6 Txf4 viel die alsnog. Met het eindspel had Jelmer vervolgens weinig moeite.
De teamwinst was daarmee binnen, en Leo (4w) kon de kers op de taart zetten. Daarvoor moest hij wel terugkomen van een pion achterstand tegen Albertus ten Hertog.

33…Pxb5 34. Txb5 Txc6 en zwart heeft twee pionnen meer, waarvan er één overblijft na 35. Lf6. Leo profiteerde van 33…Kg7? met 34. Lf4 Tb7 35. Txa7 Txb5 36. Le5+ en Albertus gaf de kwaliteit. Daarna stortte het zwarte fort langzaam in, en het einde was in stijl: een soort stikmat uitgevoerd met de zet f4+. Derhalve konden we de eindstand 5½-2½ noteren.

Sportieve plicht vervuld, en voor Moira was het wachten op de uitslag van BSG tegen Hoogland. Dit werd een ware thriller, waarin een stuk of 30 toeschouwers zich verzamelden rond het bord van Eddy van de Velden en Stephan Paternotte, plus nog een aantal rond de beamerprojectie. Stephan liet zich niet gek maken en tikte het eindspel uit, waarmee Hoogland de tweede plaats binnenhaalde, het lot van de Bussumers bezegeld was, en onze tegenstanders opgelucht konden ademhalen.
En wij mochten nog even op de groepsfoto, ditmaal zonder kledingthema:

PK1SOS kampioen 2019

PK1SOS kampioen 2019

Ik verwacht van onze trouwste supporter nog wel een opmerking in de trant van “Kleintjes meppen kunnen ze wel die jongens maar het bestgeklede team zal het nooit worden”… echter hier ligt ook niet onze prioriteit. Het was een gezellig seizoen, met een aantal interessante wedstrijden die ook wel eens verkeerd hadden kunnen uitpakken.
Maar uiteindelijk werd het all-you-can-eat met 18 MP uit 9. Ook in restaurants bevalt dat concept ons goed, zoals in De Bilt waar de 10e tapas-ronde bijna leidde tot vier verlate spelers. We hebben ons buikje rond gegeten en zijn er volgend seizoen weer bij. Hopelijk weten dan nog meer ‘zaterdag’-spelers de SOS-competitie aan te grijpen om ons tegenstand te bieden.

S.V. Paul Keres 1

S.V. Moira-Domtoren 1

Lammens, T.J. (Tim) 2265 Schönberger, D.H.B. (Daan) 2104 z-w 1 – 0
Rademakers, E.L. (Evert) 2275 Rose, K.T. (Tom) 1994 w-z 1 – 0
Sminia, J.D. (Jelmer) 2148 Janse, E.W. (Erik) 1897 z-w 1 – 0
Houwelingen van, C.L. (Leo) 2002 Hertog ten, A. (Albertus) 1995 w-z 1 – 0
Wakkee, J.C. (Colijn) 1934 Le Fèvre, W.M. (Wouter) 1861 z-w 1 – 0
Kooij van der, P. (Paul) 1949 Hacquebord, T. (Tjerk) 2008 w-z 0 – 1
Veldhuijsen, K. (Klaas) 1837 Beek van, D.J. (Jorn) 1803 z-w 0 – 1
Snuverink, L. (Laurens) 1935 Kraker de, J.A. (Johnny) 1902 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2043 Gemiddelde Rating: 1946 5½-2½

Zie ook de site van de SGS met de partijen en foto’s van de slotronde, en de Netstand-pagina van Hoofdklasse A.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.