PK1 slaagt waar Groningen faalde

In de laatste KNSB ronde maakte ASV de opwacht. Op papier een van de zwakste teams uit de klasse, maar dat weerhield ze niet om zowel Groningen en USV te verslaan. Teamleider Evert waarschuwde dus van te voren dat ze niet onderschat moest worden. Bovendien was berekend dat een 9,5-0,5 overwinning en gelijkspel van Groningen voldoende was om kampioen te worden. Kortom er stond genoeg op het spel.

Voordat we daar verder over gaan een klein uitstapje over onze teamleider. Evert is inmiddels enkele jaren teamleider en doet dat met verve. De opstelling wordt op tijd verstuurd, tactisch aangepast waar nodig en er wordt rekening gehouden met voorkeuren. Goede planning en diplomatie dat zijn de kernwoorden. Zo ontving ik donderdag een bericht of ik niet het verslag wou schrijven, want mijn masterclass was zo goed ontvangen dat men ook wel geïnteresseerd zou zijn in een “Marijn-verslag”. Zoals ik zei: een goede teamleider. Bedankt Evert!

Terug naar ASV. Nee, kampioen zijn we niet geworden, maar de wedstrijd werd wel strak gewonnen (wat Groningen en USV dus niet lukte). Typerend voor het seizoen werd de wedstrijd beslecht door punten van vaste krachten Hugo (7 uit 9), Xander (6,5 uit 9), Paul (6,5 uit 8) en Niels (5 uit 6). Alleen Jan Breukelman (6,5 uit 9) speelde remise, maar met goede reden. Remise volstond voor een norm en die werd met verve veilig gesteld. De partij was kort, krachtig en nooit uit balans. Gefeliciteerd Jan!

Remises waren er verder van de altijd oerdegelijke Willem van de Fliert, ondergetekende en de teamcaptain. Waar de eerste twee echter weinig enerverende partijen waren, had Evert een messcherpe stelling op het bord na tegengestelde rokades in een Konings-Indisch. We komen de partij binnen vlak voor de tijdscontrole.

Wit heeft twee pionnen meer, maar de koning staat onder druk. Evert ging hier verder met Pc4 gevolgd door Pxe4 Pxa5 Txa5 maar greep mis met Thf1 waarna Txa3! volgde en Evert een paar zetten later genoodzaakt was in eeuwig schaak te berusten.

Invaller John speelde ongetwijfeld een van de meest vermakelijke partijen van de dag. Op zet 13 werd een stuk geofferd, vier zetten was de vijandige koningstelling aan gort en op zet 26 was het gedaan. Kritiek moment was na 12 zetten.

De witte stukken staan perfect opgesteld. John gaat effectief te werk met 13.Ph4 f5 14. Pxf5 exf5 15. Dh5 Tf7 16. Lxf5 en speelde de pot strak uit.

Ging alles dan goed in de laatste ronde? Nee, helaas niet. Behalve dat Groningen won met 9-1 moest Wesley het enige verliespunt van de dag incasseren. Elke keer als Wesley speelt hou ik mijn hart vast. Altijd goed voorbereid tovert Wesley steevast een vlijmscherpe opening op het bord snel gevolgd door meerdere stukoffers. Snappen doe ik het zelden, maar het is altijd een interessante pot en leverde een keurige 50% score op dit seizoen. Deze keer was niet anders, alleen kwam het stukoffer in de opening een zet te laat wat niet voldoende bleek.

Voor de eindspel liefhebbers kan ik de partij van Paul (eigenlijk elke partij van Paul) aanbevelen. De kritieke stelling was net voor de tijdscontrole. Wat is de beste voorzetting? De tegenstander van Paul tastte mis met wit en verloor.

Wie twee jaar geleden had voorspeld dat PK1 het seizoen met 15 matchpunten en 54 bordpunten zou afsluiten had hier meteen voor getekend. Het zijn cijfers waar je kampioen mee wordt, sterker nog in 1B waren 14 matchpunten voldoende geweest. Toch rest voor sommigen wellicht een wrange nasmaak: het kampioenschap en de meesterklasse waren dichtbij.

Dat is echter te kort door de bocht. Het was niet lang geleden dat PK1 nog tegen degradatie vocht en de vorige jaren was de middenmoot steevast het eindstation. Nog 1 jaar in de eerste klasse geeft extra tijd om de messen te scherpen en de talenten te perfectioneren. De perfecte voorbereiding voor een PK debuut in de meesterklasse in 2020.

Marijn Otte

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *