Oranje boven!

Op 26 april moest het gebeuren in Amersfoort: het beslissende bordpunt binnenhalen namens PK1SOS voor het kampioenschap in Hoofdklasse A. De voorbereidingen voor deze kampioenswedstrijd waren al vroeg van start gegaan. Een week ervoor waren diverse opties voor de afterparty al uitgetekend, het bij de uitwedstrijd in Hoogland uitstekend bevallen wokrestaurant was al bijna gereserveerd en de dresscode voor deze Koningsnacht afgestemd.
Enige schrik was er dan ook toen SG Amersfoort meldde met veel afmeldingen te kampen en de wedstrijd te willen uitstellen. Dat konden we niet laten gebeuren. Gelukkig kon Amersfoort de gaten opvullen met spelers uit het eerste KNSB-team. Mede door de dispensatie voor Dimitri van Leent verscheen er een zeer representatief achttal op de been, zodat we wisten dat we het ook niet zomaar cadeau zouden krijgen.

Op verzoek van Laurens waren we extra vroeg bij de wok. De vorige keer was het namelijk best wel haasten als je een handvol borden opschept. Vervolgens konden de calorieën er weer af worden gelopen met een wandeling naar Amersfoorts speelzaal.
Een andere reden voor deze wandeling was het gebrek aan alternatieven, want het speelhonk van de SGA laat zich goed samenvatten als een prachtige locatie op een verschrikkelijke locatie. Wat dat laatste betreft zegt het adres Nijverheidsweg Noord 76c genoeg. Maar binnen de muren van het pand is er een perfect klimaat gecreëerd voor een avondje schaak en alles wat daarna komt. Nadat de jassen waren uitgetrokken en de laatste spelers van oranje hoeden en sjaals werden voorzien, werd het tijd om met de wedstrijd te beginnen.

Het is lekker een wedstrijd te spelen waarbij je doorlopend op championship point staat. Het duurde uiteindelijk tot half 11 voordat het beslissende bordpunt kon worden bijgeschreven. Evert (3w) had een pion meegesnoept op b7 en bleef goed staan, maar hij koos niet altijd de nauwkeurige voortzetting, waarmee zwart in de partij bleef.

Hier kon zwart het pionnenduo op de damevleugel halveren met 30…Le7 31. Ld4 Tc4 32. Lc3 Lxa3. De pionnenstructuur na 30…Tg2+ 31. Kf1 Ld6 32. Lf2 Txh2 33. Txf3 was nog meer in Everts voordeel, de zwarte toren kon snel geruild worden en het kampioenspunt was binnen!
Ondertussen ging het op andere borden, en zeker die met zwart, minder voorspoedig. Achtereenvolgens ging het mis bij Leo (4z), die in een stelling met aanval voor beide spelers de minder veilige koning had, bij Anne (2z) en in het toreneindspel van Laurens (8z). Bij verliespartijen is de animo om deze te delen niet zo groot blijkbaar, dus moeten we het maar doen met deze constateringen. Anne verving overigens Floris, die een goede reden had om niet mee te spelen, hij is namelijk onlangs vader geworden!

Met 3-1 achter was de volgende tegenvaller dat Jelmer (5w) niet tot winst kwam. Hij kreeg een kansrijke aanval na een stukoffer ‘bij gebrek aan beter’:

Een mooie dubbele drie-op-een-rij. Na 12. fxg5 f4 13. Pxf4 exf4 14. Txf4 Txf4 15. Lxf4 Pe7 kon Jelmer met 16. Df7! (idee Lc4 of Dh5 en g6) de partij beslissen. Na 16. Tf1 bleef wit voordeel houden, maar zwart verdedigde stug en tekende in het eindspel voor de gelijkmaker:

36…Pfxg6 37. hxg6 Pxg6 38. Lh5? Pxe5! waarna even later remise werd overeengekomen. Een goede prestatie dus van Guus Beltman, collega van Laurens en tevens fotograaf van de kampioensfoto.

De teamleiders van beide teams zijn elkaar de afgelopen jaren vooral achter de vergadertafel tegengekomen in het SGS-bestuur, maar ditmaal was het achter het bord. Er ontstond een wat vreemde stelling, met een koning in het midden en een zwakke, maar moeilijk aan te vallen pionnen- en paardenstelling van Colijn (6z). Wit heeft dan weer weinig goede plekken voor zijn stukken zolang hij niet nog een pion offert met e6.

23. Ld2 Tc8 24. Tg1 Tcc6 25. Df1 Dc8 26. Txg6 fxg6 . Geen 26…hxg6 omdat ik de deur dicht wilde houden voor een dame op de h-lijn. Hier blijkt Jeroen ineens de computerzet 27. Pb5! te hebben. 27…axb5 28. Lxb4 Lxb4 29. Dxb5 en wit wint het stuk terug, waarna een gelijke stelling overblijft. Door het gespeelde 27. Pa4 Pxa4 28. Txa4 bleef zwart, met behoud van initiatief, een pion voor. Uiteindelijk gaf dat de doorslag in het toreneindspel.

Paul (7w) heeft na een korte pauze de draad weer opgepakt en deed dat met verve.

Zijn tegenstander koos hier voor 18…Pf6. 18…Lc3 is hier verleidelijk, maar niet goed. Na 19. e4 Lxa5 20. Da1 Lb6 heeft zwart alles buitenspel staan. Het werd uiteindelijk een tijdnoodduel, waarin Paul via de h-lijn en de halfopen b-lijn de partij kon beslissen.
Met de stand 3½-3½ was alleen Tim (1w) nog bezig. Hij had een stevige aanval opgebouwd, maar de dames gingen eraf en zou het dan voldoende zijn?

29. f4 faalt op 29…Ld5, maar 29. e4 Txg5 30. f4 Txg1 31. Txg1+ leverde Tim een sterk pionnenduo op waar Dimitri later een stuk voor moest geven. Met enige moeite leidde dat in het eindspel tot winst: zwart kon de druk op de laatst overgebleven witte pion b2 lang volhouden, maar Tim vond toch de winnende manoeuvres.

Een zwaarbevochten overwinning dus, en onder het genot van een Willem-voor-onderweg begaven we ons weer richting station. Het was inmiddels zo laat dat het buitenprogramma voor Koningsnacht al was afgelopen. Ook een rondvaart door de Utrechtse grachten zou het niet worden; wel konden we terecht bij Paul thuis (die daar pal aan woont) waar we enkele partijen aan een kritische blik onderwierpen.
Nog één wedstrijd te gaan: de slotronde in De Bilt. Daar wacht ons de stadsderby tegen hekkensluiter Moira-Domtoren. Al zou er mogelijk nog een ‘finaledag’ kunnen komen met de andere Hoofdklasse-winnaars, maar daar is nog weinig van vernomen.

PK1SOS haalt kampioenschap binnen op Koningsnacht in Amersfoort

PK1SOS haalt kampioenschap binnen op Koningsnacht in Amersfoort

S.G. Amersfoort 1 S.V. Paul Keres 1
Leent van, D. (Dimitri) 2230 Lammens, T.J. (Tim) 2265 z-w 0 – 1
Cloet de, J.L. (Jeanine) 2002 Veltman, A.M. (Anne) 1951 w-z 1 – 0
Porte, H. (Henrik) 2159 Rademakers, E.L. (Evert) 2275 z-w 0 – 1
Reedijk, P.J. (Peter) 2067 Houwelingen van, C.L. (Leo) 2002 w-z 1 – 0
Beltman, A.R.A. (Guus) 1864 Sminia, J.D. (Jelmer) 2148 z-w ½ – ½
Schuil, J.J. (Jeroen) 1952 Wakkee, J.C. (Colijn) 1934 w-z 0 – 1
Chatinier du, A.L. (Gunie) 1931 Kooij van der, P. (Paul) 1949 z-w 0 – 1
Corpeleijn, M.F. (Maarten) 1908 Snuverink, L. (Laurens) 1935 w-z 1 – 0
Gemiddelde Rating: 2014 Gemiddelde Rating: 2057 3½-4½

2 thoughts on “Oranje boven!

  1. Gefeliciteerd!
    De eerste SOS-kampioen, een SOS-finaledag zou mooi zijn natuurlijk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.