PK1SOS op drempel van kampioenschap

Voor aanvang van de 7e en twee-na-laatste ronde meldde Leo dat het een bijzondere avond kon gaan worden. Het kampioenschap lag ineens binnen handbereik! Wel was er dan een 6½-1½ zege nodig op subtopper Zeist, dus heel groot was die kans niet. We hadden ook nog vier invallers, al wordt het team daar over het algemeen niet echt slechter van. Eerst waren het er maar drie, maar Laurens voegde zich er later bij omdat hij voor de tweede keer vader is geworden!
Het was een goede aanleiding om vooraf een etentje in te plannen, maar vanwege de (zeer interessante) masterclass van Marijn over AlphaZero werd het een kort bezoekje aan de dönerzaak om de hoek. Een vast adres van de teamcaptain, mocht hij op een donderdag de weg naar de interne weten te vinden. Ditmaal sloot de teamcaptain van PK1KNSB aan.

Dan de wedstrijd. Zoals de titel al verraadt werd het kampioenschap niet in de wacht gesleept. Aangezien de volgorde van de partijen me ook niet meer helemaal is bijgebleven, lopen we gewoon de borden langs van onder af aan.
Klaas (8w) stond aan de voet van een eindspel materieel gelijk, maar verder was er wel enige reden tot zorg. Zijn pionnen waren bijna allemaal geïsoleerd, en drie daarvan omsingelden een witte loper. Zwart wilde ook geen risico’s nemen om het fort onder vuur te nemen en zo werd het remise.
Kees (7z) had bij zijn vorige invalbeurt een blitzkrieg uitgevoerd, compleet met bombardementen op de vijandelijke koningsstelling. Ook nu zag het er overtuigend uit: zuchtend onderging wit kwaliteitsverlies, terwijl Kees zijn actieve stukken en een mooie c-lijn kon behouden. Maar moet er in de loop van de avond iets mis gegaan zijn, want het resultaat was een 0 aan onze kant. Het recherche-team tast nog in het duister wat er gebeurd is…

Met de meeste partijen nog aan de gang konden we met deze uitslagen ons geen verliespunt meer veroorloven voor de titel. Het verliespunt viel echter wel, door de nederlaag van Colijn (6w) die daarmee ook zijn 100% score kwijtraakte. Deze partij begon eveneens veelbelovend:

Doordat het zwarte paard h7 moet dekken ziet 17. Txd5 er interessant uit: ook de toren mag niet nemen wegens 18. Pxd5. Alleen, heeft wit wat na 17…hxg5 18. Txg5. Het leek mij van niet en de computer bevestigt dat: 18…Pd4 zou aan alle aanvallende intenties direct een einde maken. Toch had ik wel degelijk beter dan het gespeelde 17. Ph3?, want na 17. Pxf7! 17…Kxf7 18. Pxd5 heeft wit prima compensatie. In de partij won ik een pion na 17…Pe5 18. Pb5 Db6 19. Pxa7 Dxa7 20. Lxe5, maar na 20…d4 en een aantal zwakke zetten mijnerzijds nam zwart het initiatief snel over, met kwaliteitswinst, promotie en dus een 0-1 tot gevolg.

Tot zover het slechte nieuws. Leo (5z) leek met twee pionnen achterstand een harde dobber te krijgen om remise te houden, maar in de tijdnoodfase kreeg hij een stuk cadeau, waarmee hij de winst binnenhaalde. Gerben (4w) stond een pion achter, maar had met halfopen lijnen compensatie. Of Gerben dit ook in AlphaZero-stijl uitbuitte is me ontgaan, maar het leverde wel een punt op.

Jan Jaap (3z) merkte in een ander verslag al op dat hij de laatste tijd flink op de proef is gesteld in paard-eindspelen. Zo ook in deze wedstrijd.

Eigenlijk is het een beetje cru om, terwijl Jan Jaap het eindspel grotendeels keurig verzilverde, nou net deze mispeer te laten zien. Na 49…a4? verzuimde wit de damevleugelpionnen op te ruimen met 50. bxa4 bxa4 51. Pd1+ Kd2 52. Pb2. Jan Jaap deed dat wel na 50. b4? Pc4 51. Pg4+ Kd3 en won zo alsnog.

Tim (2w) had een ideale stelling om rustig wat te manoeuvreren met een overwicht aan ruimte, en op een gegeven moment werd het tijd dit om te zetten in materiaal:

32. Pf6+ Lxf6 33. Txf6 Kg7 34. Lxc6 en twee zetten later viel ook e6. Vervolgens wikkelde Tim af en liep de d-pion door: 1-0.

Evert (1z) voerde een strak en rechtlijnig uitgevoerd plan uit: de c-pionnen veroveren. Niet iets wat je direct als plan verwacht in deze stelling, want zwart heeft meerdere troeven in handen (f-lijn, diagonaal). Wellicht kwam het als een verrassing.

25…Ta4 26. Tf1 Tc4 27. Ta1 Txc5 28. Ta8+ Kh7 29. f4 Txc2 en met twee pionnen achter geloofde wit het even later wel.

Eindstand dus 5½-2½. Dan moet de champagne maar open na de volgende wedstrijd, op 26 april in Amersfoort. Dat kan amper misgaan, want PK heeft nog steeds maar één bordpunt nodig. Naar verluidt zal zelfs de koninklijke familie zich dat weekend mengen in het feestgedruis. Misschien moeten we, naast een restaurant, ook maar eens op zoek naar een hotel…

S.V. Paul Keres 1 Sc Zeist 1
Rademakers, E.L. (Evert) 2275 Oosten van, A. (Arend) 2077 z-w 1 – 0
Lammens, T.J. (Tim) 2265 Amerongen-Jansen van, M.J.C. (Peggy) 1941 w-z 1 – 0
Janse, J.J. (Jan Jaap) 2224 Amerongen van, A.J.M. (Arjen) 2020 z-w 1 – 0
Veltkamp, G. (Gerben) 2104 Hoekstra, IJ. (IJntze) 1937 w-z 1 – 0
Houwelingen van, C.L. (Leo) 2002 Hamers, G.J. (Gerard) 1875 z-w 1 – 0
Wakkee, J.C. (Colijn) 1934 Zuidema, R. (Roel) 1845 w-z 0 – 1
Vreeken, C.N. (Kees) 1845 Harnandan, S. (Sergio) 1822 z-w 0 – 1
Veldhuijsen, K. (Klaas) 1837 Kuiken, J.C. (Hans) 1803 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2061 Gemiddelde Rating: 1915 5½-2½

2 thoughts on “PK1SOS op drempel van kampioenschap

  1. Ik vind de grootste prestatie eigenlijk dat Colijn nog met zoveel enthousiasme over het naderende kampioenschap weet te schrijven.
    Vanaf het doorgeven van het spelersmateriaal in augustus 2018 is toch wel duidelijk voor iedereen dat dit team zonder enige concurrentie kampioen van deze poule zou gaan worden.
    Of ben ik de enige die gedacht heeft dat een ander team er met de buit vandaar zou gaan?!

    Het is jammer te moeten constateren dat i.i.g. in voorheen de SGS onderbond, deze nieuwe maatregelen tot een zekere en spoedige dood zal gaan leiden. De patiënt kan nog wat jaren tegen spartelen, maar de palliatieve fase is ingezet. Na volgend jaar is de nieuwigheid er vanaf en haken de meesten af. De schaaksport gaat terug naar de bruine cafe’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.