Promoveren hoeft niet, maar het mag wel…

Het derde team draait lekker mee in de subtop dit jaar, al komt dat vooral doordat de wedstrijden vaak net de goede kant op vallen. De uitwedstrijd tegen Putten bood kansen om aan te sluiten bij de top van de ranglijst, want de twee leidende teams speelden tegen elkaar. Een late afmelding van Rijk, wiens vleugel kennelijk onverwacht verhuisd moest worden, zorgde voor wat paniek bij de teamleider. Gelukkig is hij met pensioen, zodat hij de hele vrijdag hieraan kon besteden. Door ijverig bellen wist Kees nog net te voorkomen dat we vleugellam af moesten reizen: Mark viel in, ondanks een naderende deadline.

Dat leek even slecht uit te pakken, want na een uurtje spelen stond Mark een dikke pion achter tegen onze vriend Olger van Dijk. Olger pakte het gelukkig wat al te rustig aan en Mark won zijn pion terug met een totale afruilcombinatie. Remise.

Kees was toen al klaar: zijn tegenstander maakte een bekende fout tegen de Versnelde Draak. Kees dacht vervolgens een half uur na over welke van de twee weerleggingen hij zou kiezen. Daarna stond hij goed, maar hij voelde de tijdsdruk al en maakte direct een foutje, dat een kwaliteit had moeten kosten. Wit bood echter liever remise aan dan te proberen te winnen (wat verre van eenvoudig was geweest).

Zo ging het verder. Jan speelde een duw- en trekpartij tegen Kevin van Brummelen, waarin ze elkaar geen duimbreed toegaven. Ook in mijn partij werd de balans niet verbroken, al dachten we lang en diep na (over totaal verschillende dingen, bleek achteraf). De partij van Pieter was ook opeens remise, daar heb ik vrijwel niets van gezien.

Waar moesten de punten vandaan komen? Evert (met wit) werd geconfronteerd met een creatieve opening van Ron Flohr. De resulterende stelling was duidelijk te moeilijk voor beide spelers. Zwart kreeg het totaal niet voor elkaar om zijn twee vleugels te verbinden. Wit zag niet hoe hij de beslissende doorbraak moest uitvoeren. In plaats daarvan besloot Evert de c-pion te belegeren, en hij won hem! Helaas, het leidde direct tot eeuwig schaak.

Gelukkig hadden we Leo nog, die een dijk van een partij speelde. (Tegen Rogier Dijk). Een klassieke stormaanval op de koningsvleugel werd bekroond met een professionele afwikkeling naar een compleet gewonnen eindspel met twee pionnen meer. We begrijpen nog steeds niet hoe dit toch nog remise werd.

Leo sloeg hier toe met 20. Lxd6, want als zwart deze loper neemt volgt Ph6+ en dan stort f7 in. Dapper gespeeld, want voorlopig is het nog geen mat, maar de witte stukken zijn eerder ter plekke dan de zwarte. Zwart deed geschokt 20… Dd8, wat min of meer dezelfde stelling opleverde maar dan met de witte loper nog op het bord: 21. Ph6+ Lxh6 22. Pxf7 Dh4 23. Lg3 De7 24. Pxh6+. 

Tenslotte Max. Hij had met zwart een moeilijke stelling, leek me. Zijn d-pion was te ver opgerukt en ik dacht eigenlijk dat wit hem gewoon kon slaan. Wit nam te veel tijd hiervoor en dat gaf de zwarte koningsvleugel nog net de tijd om aan te sluiten. Deze krachtdadige aanpak leidde tot wilde taferelen met promotiekansen aan beide zijden, maar Max lag voor in de race en hij liet zich dit niet ontgaan. Winst!

Een oerdegelijke 4,5-3,5 met 7 remises dus, en omdat de koplopers gelijk speelden staan we nu gedeeld eerste! Wel met wat bordpunten achter, maar Paul Keres 3 heeft nog echte kampioenskansen.

 

PSV/DoDO Paul Keres 3   
Jong 't, E. (Ewoud)2176Kronemeijer, S. (Simon)2045z-w½ - ½
Donk van, O.J. (Olger)1929Viergever, M.A. (Max)2062w-z0 - 1
Dijk, W.R. (Rogier)2049Houwelingen van, C.L. (Leo)2002z-w½ - ½
Dijk van, O.C. (Olger)1932Uildriks, M. (Mark)1951w-z½ - ½
Flohr, R.E. (Ron)1856Heel van, E. (Evert)1976z-w½ - ½
Kortrijk, M. (Mark)1882Groot de, P.J. (Pieter)1997w-z½ - ½
Brummelen van, K.B. (Kevin)2074Prins, J.H. (Jan)1942z-w½ - ½
Wouden van der, G.L.N.M. (Gerard)1712Vreeken, C.N. (Kees)1845w-z½ - ½
Gemiddelde Rating:1951Gemiddelde Rating:19783½-4½

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.