PK1SOS dendert door

Na de monsterzege op nummer 2 Hoogland lijkt Paul Keres 1 in de SOS buiten bereik van de concurrentie te zijn beland. Maar toch… een ongeluk zit in een klein hoekje; zo was onze spannendste wedstrijd tegen Oud Zuylen Utrecht dat nu 9e staat. Op 14 februari kwam En Passant op bezoek; een middenmoter maar in potentie wel sterk. Het is de club van Jan Willem en Jasper die lekker scoren in onze interne. En ook van de gebroeders Vedder, van wie we Richard kennen van zijn altijd amusante schoonheidscommissie-prijsuitreiking tijdens het OKU. Omdat al deze spelers speelgerechtigd waren, hadden we ons voorbereid op een sterke opkomst vanuit Bunschoten, maar die bleef helaas uit. Door afwezigheid van basisspeler en kopman Richard was het team zelfs verzwakt.

PK1SOS speelde bijna in de basisopstelling; alleen Kees Vreeken viel in. Kees (8w) was ook degene die de score opende. Hij ging soepel door de Siciliaanse opening; stormde met de koningsvleugelpionnen naar voren en na twee keer met de ogen knipperen hield zwart een koning als schietschijf over op de open g- en h-lijn. Mat kon niet uitblijven: 1-0. Zo’n invaller kun je om een boodschap sturen!

Als tweede zorgde Floris (2w) ervoor dat hij zijn 100% score handhaafde. Zijn tegenstander de Kaaieman kon niet tot een goed plan komen en verbruikte zeeën van tijd. Toen Floris met wat wachtzetten naar het vijandelijke plan wilde vissen, ging het bijna mis – vissen is tenslotte ook de expertise van de Spakenburgers. Floris heeft hier net …Pxf4 toegelaten:

Met de pointe 31. Txf4 Db6+. Het blijkt niet meer dan een speldenprikje; de witte overmacht is te groot: 31. Dd4 Lxg2 32. Pxd6 Kg8 33. Txg2 Tf8 34. Pf5 Te8 35. Le7! Txe7 36. Dxf6 1-0

Door de remise van Laurens (7z) kwam En Passant voor het eerst op het scorebord. Laurens kwam moeizaam uit de ruilvariant van het Koningsindisch en kreeg in iets mindere stelling remise aangeboden. Misschien wat optimistisch door het overleven van de druk speelde hij door, maar tegen het krachtige witte loperpaar zat er niet meer in. Zeker niet toen in de slotstelling een zwart paard op a8 geposteerd stond. Omdat wit een remise wel prima vond werd dat ook de uitslag.

Colijn (6w) trof zijn collega-teamcaptain en mede-SGS-snelschaak-organisator Jasper Reichardt op bord 6. Hoewel Colijn zich in de beginfase enigszins zorgen maakte over de vroege zwarte opmars b5-b4 in de Ben-oni, leverde dat wel een schitterend wit paard op op c4. Dit beest kon tevens de witte opmars e4-e5 ondersteunen, waarna zwart met handen en voeten gebonden was aan twee witte vrijpionnen op de b- en d-lijn. Eén daarvan is zojuist geofferd om de slotcombinatie uit te voeren.

28. Pe5 Tb7 29. Pg4 Pd7. Hardnekkiger, maar nog steeds verloren is 29…Lg7 30. Dxc5. Nu komt de moker: 30. Te7! Lxe7 31. Pxh6+ Kg7 32. Dxf7+ Kxh6 33. dxe7 1-0. Wit komt groot materiaal voor.

Tim (1z) trok de teamzege over de streep. Eigenlijk was er lange tijd weinig aan de hand en hield wit de boel lang in evenwicht. Maar de volgende trippele aanval zag hij niet aankomen:

26. Pce5? Pc3 27. Txc3. 27. Db3 Pe2+ is ook geen oplossing. 27…Txc3 28. Ld7 Txd3+ en zo werd de kwaliteit zelfs een vol stuk. Even later kon Tim het punt bijschrijven.

Leo (5z) leek ook een punt te gaan bijschrijven, maar raakte op het beslissende moment een beetje in paniek.

Leo koos voor 35…Dd7?, waarna 36. De6+ Kf8 37. Dh6+ Ke8 tot herhaling van zetten leidde. 36…Dxe6 is ook nog winnend voor zwart, maar zie dat maar eens uit te buiten met minder dan een minuut op de klok. In de diagramstelling was 35…Db4+ 36. Kd1 Dxe4 de makkelijkste winst geweest.

Jelmer (4w) kreeg in deze stelling na 25…h6 de keuze tussen het slaan van twee paarden.

Hij koos het goede paard met 26. Lxe7 Dxe7, maar miste het vervolg 27. g3! Pf3 28. Pxf3 exf3 29. Dxd5+ en 30. Dxf3 en twee sterke pluspionnen. Door het gespeelde 27. Dxd5+ Kh7 28. c6? (beter 28. Dc4) werd het materieel weer snel gelijk. De onhandige stand van de witte paarden belette Jelmer in het benutten van de open lijnen, waardoor zwart iets beter kwam te staan. Toch ging het punt naar Jelmer omdat zwart – zonder dat er nou echt veel dreigde – door z’n vlag ging.

Als laatste was Evert (3z) nog bezig. Hij kwam in het voordeel nadat wit zijn sterke paard van e5 haalde om op f3 terug te slaan (het lelijke gxf3 was beter). Vervolgens bleef weinig meer van dat voordeel over toen Evert twee varianten door elkaar haalde. Het restant kon eenvoudig worden gekeept: remise. Derhalve een 6½-1½ eindstand.

De oplettende lezer zal denken: ik mis nog iets in dit verslag. Geen zorgen, ook dit keer is er weer lekker gegeten van tevoren. Zelfs zo goed, dat we van plan zijn een vaste relatie aan te gaan met dit Indonesische restaurant aan de Jan van Scorelstraat, voor onze resterende thuiswedstrijden (ook al is het er maar één). Of was het op Valentijnsdag juist de bedoeling dat dit soort ontboezemingen geheim zouden blijven?

S.V. Paul Keres 1 S.V. En Passant 1
Lammens, T.J. (Tim)2265Reichardt, R.C. (Robin)19931 – 0
Assendelft, F.W. (Floris)2360Graaf, D. (Dick)21121 – 0
Rademakers, E.L. (Evert)2275Reichardt, G.J. (Gert)1953½ – ½
Sminia, J.D. (Jelmer)2148Drent, S. (Sjoerd)19771 – 0
Houwelingen, C.L. (Leo)2002Diermen, A. (Arie)1876½ – ½
Wakkee, J.C. (Colijn)1934Reichardt, J.M. (Jasper)18811 – 0
Snuverink, L. (Laurens)1935Heuveling, G.C. (Gijs-Cor)1827½ – ½
Vreeken, C.N. (Kees)1845Dorst, R. (Rolf)17891 – 0
2096 1926 6½-1½

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *