Hoog inzetten in Hoogland

Halverwege het seizoen kwam in SOS Hoofdklasse 1A een heuse topper op de agenda. Hoogland had net als PK1 de maximale score behaald, al had het iets minder royaal de bordpunten verzameld. De wedstrijd vond plaats in het door Amersfoort omklemde dorp, op een maandagavond. De maandagavond heeft als voordeel dat onze opkomst onder basisspelers optimaal is. Net als bij de openingswedstrijd in Bussum was er geen invaller nodig.

Maandagavond heeft echter ook een nadeel. Er ontstond lichte paniek in de groepsapp toen bleek dat het enige restaurant in Hoogland dat op maandag open is, net die 14e januari een personeelsuitje had. Wat volgde was een ongestructureerde zoektocht naar een alternatief in en rond het centrum van Amersfoort. Uiteindelijk werd het een wokrestaurant pal aan het station. Het idee is dat je dan meestal 2 of 3 uur de tijd krijgt om je helemaal vol te bunkeren, maar met een krap uur zat dat er niet in. Gelukkig maar, want er moest nog honger naar de vijandelijke koningen overblijven. Hoogland is niet de tegenstander om even rustig bij uit te buiken.

Eenmaal aangekomen bleek dat de gastheren wel een personele aderlating moesten slikken: Marco Dieleman was niet van de partij. Hierdoor trof Tim (2z) de omhoog geschoven Santoso Wijono. Tim bereikte na een schijnoffer een mooie open stelling met twee gefianchetteerde lopers en hangende c- en d-pionnen om op te drukken.

Hier kraakt het al bij wit en na 18. d5 De4 viel de eerste pion. Later verdween ook f2 van het bord en won Tim een stuk en de partij door te promoveren op f1.

Floris (3w), vaste klant op bord 1 maar voor de gelegenheid even geswitcht met Evert, is goed in kleine voordeeltjes uitbuiten. Hij verbeterde zijn structuur na:

17…Dd7 18. Pe6 fxe6 19. Lxc5. Al denkend hoe hij dit in het eindspel kon verzilveren, zag Floris dat zwart plotseling de e-pion aanbood… en zwart gaf op.

Jelmer (4z) had een gelijk opgaande partij en besloot in het eindspel dat voor meer gaan dan remise niet verantwoord was. Ook omdat Evert (1w) op het punt stond om de 3½ binnen te tikken. Enigszins vergelijkbaar met hoe Tim dat deed: lopers fianchetteren, schijn-stukoffer, pionnetje winnen en promoveren. Fase 2 van dit plan werd hier uitgevoerd, grappig genoeg met dezelfde zet als de diagramstelling bij Tim:

(je kan het vervolg meespelen door de zetten op het diagram uit te voeren) 20. d5 Pxc5 21. Dd4 f6 22. Dxc5 Dxc5 23. Txc5 cxd5 24. Lxd5+ Kh8 25. Kg2 Td8 26. e4 Tb8 27. Tc7 Lf8 28. Thc1 en zwart kan geen kant meer op. Na 28…Ld7 29. Txb7 werd fase 3 bereikt en 10 zetten later fase 4, dit was tevens het einde van de partij.

Tussenstand ½-3½ voor. Aan de onderste vier borden de taak om het beslissende punt te scoren. Dat leek nog geen uitgemaakte zaak, want het zag er niet overal even overtuigend uit. Paul (6z) wilde in de opening met de terugslag …cxd5 druk uitoefenen op wits achtergebleven c-pion, maar vertrouwde het niet omdat wit met een torenoffer zijn koning in het midden stevig zou ondervragen. In de analyse bleek het allemaal niet zo gevaarlijk. Na Pauls …Pxd5 kwam wit definitief in het voordeel en het was aan de witte tijdnood te danken dat de genadeklap uitbleef.

35…Pd5 36. Txd5! exd5 37. f5. Oeps, verkeerde houtje naar f5. Na 37. Df5+ Kh8 38. d7 d4 39. Th3 Tc6 40. Dxf7 zou zwart uitgepraat zijn. 37…Txg4 0-1 was natuurlijk een ander verhaal.

Leo (5w) had een vergelijkbare partij als een week eerder tegen Woerden, maar nu ging het op cruciale momenten beter.

Zo is het prettig dat in bovenstaande stelling de witte aanval nog wat op gang wordt geholpen door 26…Pe6? (26…e6 houdt wit nog een beetje tegen). Na 27. f4 b5 28. axb5 axb5 29. f5 Pf8 30. cxb5 Dxb5 31. f6+ volgde spoedig ondekbaar mat via Pg8.

Als er ergens een bord was waar het aan PK-kant er niet overtuigend uitzag, dan was het wel bij Colijn (8z). Door mislukt openingsspel leek de teamcaptain op Hansje Brinker die met tien vingers een dijk met elf gaatjes overeind moest zien te houden. Zelfs nadat tegenstander René van Nieuwenhuizen twee van zijn actieve stukken geruild had en de ergste storm voorbij leek. De vraag in onderstaande stelling was echter vooral: wel of geen zettenherhaling?

Hoewel beide spelers dit in de partij niet zagen, wint hier 35. Pd3! Lxd4+ 36. Kh2 Lf6 37. Pe5. René had al een keer de zetten herhaald met Pg6+, en besloot na een uitgebreide ronde langs de borden, waar het op dat moment 3½-½ stond, tot 35. Pxd5?? Hierop had ik het antwoord 35…Lb5 al klaarliggen, toch kreeg ik het voor elkaar de loper op c6 los te laten. Wit kreeg daarmee alsnog de escape 36. Pe7 Dxd4+ 37. Tf2 Dxd2 38. Pg6+ remise tot zijn beschikking. Na 36. Pb4? en nog wat zetten in tijdnood ging wit plotseling mat op g2.

Laurens (7w) had een leuk valletje voor als zwart zich zou laten verleiden tot 17…Dh4:

Het zou dan verder gaan met 18. g3 Dxe4+ 19. Dxe4 Txe4 20. c5 Lxc5 21. Lxa6 Lxe3 22. Ld3 Td4 23. Tad1. Op het bord verscheen echter 17…De7 en veel schermutselingen kwamen er niet meer: remise.

De slotsom was dus een wat groot uitgevallen 1-7 overwinning op onze naaste concurrent. Hoogland ging op een gegeven moment all-in, maar dat speelde PK juist enorm in de kaart. Omdat De Rode Loper Amersfoort verraste, staan we nu 2 matchpunten los, met nog steeds Hoogland als meest directe concurrent. Op Valentijnsdag komt En Passant op bezoek in de Noteboom. Laten we maar tijdig een restaurant reserveren.


SV Hoogland 1

S.V. Paul Keres 1
Mil van, L.H.F. (Lucas)2136Rademakers , E.L. (Evert)22510 – 1
Wijono , S. (Santoso)1735Lammens , T.J. (Tim)22820 – 1
Kooijman , C.J. (Chris)2015Assendelft van, (Floris)23590 – 1
Paternotte , S. (Stephan)1994Sminia , J.D. (Jelmer)2150½ – ½
Officier , T.G. (Tom)1989Houwelingen van, (Leo)20050 – 1
Doorn van, H.F. (Hans)1914Kooij van der, P. (Paul)19780 – 1
Dol , N.J. (Niels)1809Snuverink , L. (Laurens)1938½ – ½
Nieuwenhuizen van, R1895Wakkee , J.C. (Colijn)19240 – 1
193621111-7

Persoonlijke uitslagen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.