Ook in de SOS is PK1 Herbstmeister

Het is alweer een week geleden dat PK in de SOS-competitie DBC ontving. De (De?) Biltenaren waren eerder dit seizoen al langsgekomen voor een bekerwedstrijd, waarin zij met een kleine nederlaag werden uitgeschakeld. En toen deed de top 4 van ons team niet mee, dus hoewel men ongetwijfeld revanche had willen nemen in de competitie, was op voorhand al duidelijk dat dat een lastige opdracht zou gaan worden.
Onze voorbereiding op de match vond zoals gebruikelijk in een restaurant plaats, ditmaal bij de Japanner aan de Westerkade. De Westerkade is meegezogen in het kielzog van de veryupping van Rotsoord. Waar het enige café enkele jaren geleden moest wijken voor het nieuwe station Vaartsche Rijn, is de horeca nu weer terug in de straat met meerdere hippe adresjes. Uiteraard met exotische gerechten en dranken, al is volgens Laurens het Japanse bier eigenlijk gewoon Grolsch.
Natuurlijk verandert er in elk stationsgebied wel iets, maar waar het helemaal niet meer bij te houden is, dat is natuurlijk Utrecht Centraal. Zeker als je hier een jaar niet geweest bent, zoals Floris. Zie er dan maar eens tijdig achter te komen dat de OV-fietsen tegenwoordig verstopt zijn onder de trappen naar het Jaarbeursplein. Uiteindelijk heeft Floris nog op tijd de maaltijd kunnen halen.

In de wedstrijd ging het voorspoediger met Floris (1z). Hij trad aan tegen oud-Keresiaan Jan Schepers.

Wit heeft hier pion c4 al verloren omdat de dekking via Tc1 niet werkte wegens een dubbele aanval. Floris is nu klaar om het af te maken, zeker nu wit niet het gevaar niet met 25. Tc3 nog probeert tegen te houden: 25. Txc7? Txe3 26. fxe3 Txe3 27. Tg1 Te2+ 0-1.
Ook op de andere topborden kwamen de punten al snel binnen. Tim (2w) had al vroeg in de partij een solide pluspion op c6 staan, die daar kwam omdat zwart bang was voor een dubbele aanval.

Commentaar van Tim: 8…cxd5 9. Dc6 is niet het einde van de wereld. Zwart kan namelijk Ta8 offeren om de dame in te sluiten: 9…Dc7! 10. Dxa8 0-0 11. Pc3 La6 12. Dxf8+ Lxf8. Dit leek me tijdens de partij beter voor wit: de torens dreigen ooit via de open lijn binnen te dringen. Maar bij nadere inspectie blijkt de zwarte stelling best stevig en is het niet makkelijk om aan te tonen dat wit hier iets concreets heeft. Met het gespeelde 9…Pb8 gooit zwart de handdoek daarentegen eigenlijk al in de ring.
Evert (3z) moest nog even zijn koning in veiligheid brengen, lokte Lxh6 uit en bracht het derde PK-punt binnen via een fraai paardoffer:

21…O-O 22. Lxh6? c3 23. De3 Pc4! 24. bxc4 Lxh6 25. Dxh6 Dc5 26. Td5 Dxg1+ 0-1

Halverwege de avond deed DBC wat terug. Invaller Klaas Veldhuijsen (8w) had in de beker nog een belangrijke winst behaald; ditmaal kwam hij niet verder dan remise. De vorm van Paul (7z) is een beetje grillig, en hoewel hij op weg leek naar een soepel puntje ging het in het eindspel mis.

Hier was 31…Tg2+ sowieso een nuttige zet; het biedt opties om na 32. Kh1 met de koning te gaan wandelen, of om op pionnen te gaan jagen (32…Tf2). Na 31…Tc3? en vlotte torenruil zag het er remise-achtig uit, maar Paul liet zich nog verleiden om de koningsvleugelpionnen te verzwakken. Weliswaar heeft wit een witveldige loper, maar alles op zwart zetten is dan niet per se goed; de koning wandelde zo naar binnen. In de tijdnoodfase trok wit de winst naar zich toe.

Het laatste woord was weer voor de thuisploeg, waar Jelmer (4w) ons op 4½ bracht. Hij won de a-pion, maar de tegenstander kon daardoor spel creëren en had met een noodgedwongen offer wat gevaarlijke rommelkansen. Jelmer doorstond deze zonder problemen, al liet hij één kans voor zwart om naar een gelijke stelling te ontsnappen toe; die werd echter werd gemist.
Colijn (6w) kwam met groot voordeel uit de opening, maar hielp zwart terug in de partij door een verkeerde getimede opmars in het centrum. Even later leek stukwinst in de maak:

Ik had hier 26. De1 op het oog, waarna zwart een stuk verliest doordat hij de dekking van Pd5 moet opgeven. Plotseling viel mijn oog echter op de reactie 26…Pf4, dat toch wel enige complicaties met zich meebrengt. Slaan op f4 kan natuurlijk niet, dus wat te doen tegen dreigingen als Dxg5 en Pe2+? Het antwoord: niks, gewoon laten gebeuren. Na 27. axb6 Dxg5 (dat is 1) 28. De3 Pe2+ (en dat is 2) 29. Dxe2 Lxe2 30. Lxg5 Lxd1 31. Txd1 axb6 32. Lxb7 heeft wit een superieur eindspel. Ik zag te veel beren en vervolgde met 26. Dg4 Pf6 27. Dh4. Wit pakte in het vervolg de 7e rij terwijl zwart een vrije e-pion creëerde, dus er gebeurde nog genoeg tweesnijdends. Tot zwart vrijwillig de lichte stukken ruilde; de twee witte pluspionnen gaven toen de doorslag.
Laurens (5z) kreeg een solide centrum, zeker nadat de witte pion van e5 gratis kon worden opgehaald. De afronding had wel wat strakker gekund. Hoewel Laurens al twee keer …Ta2+ had gespeeld, staat het vervolg van de partij in het teken van herhaaldelijk deze zet missen:

Hier is 54…Ta2+ en torens ruilen gevolgd door 56…Kc7 en b5 ophalen eenvoudig gewonnen. In de partij had wit nog aan remise kunnen ruiken als hij na 54…Ta5 55. Tf6+ Ke5 56. Txh6+ Lxb5? 57. Lxb5 Txb5 de zet 58. Th7 had gespeeld, maar Laurens behield zijn a-pion en liet het verder niet meer spannend worden. Ook in plaats van 56…Lxb5 had 56…Ta2+ gewonnen: 57. Kc1 d3 58. Lf3 Kd4.
Toch weer een overtuigende overwinning; al was ook DBC tevreden met 1½ uit 3 voor hun invallers. Net als het vlaggenschip op de zaterdag mogen we ons ‘Herbstmeister’ noemen, en zal het in de volgende wedstrijd duidelijk worden wat dit waard is. Half januari treffen we medekoploper Hoogland, die op ons alleen wat bordpunten achter staat.

S.V. Paul Keres 1 S.V. DBC 1
Assendelft van, F.W. (Floris) 2359 Schepers , J. (Jan) 1919 z-w 1 – 0
Lammens , T.J. (Tim) 2282 Smit , M. (Manuel) 1918 w-z 1 – 0
Rademakers , E.L. (Evert) 2251 Dam , T. (Thijs) 1979 z-w 1 – 0
Sminia , J.D. (Jelmer) 2150 Kooy , O.F. (Onno) 1833 w-z 1 – 0
Snuverink , L. (Laurens) 1938 Laan van der, B. (Ben) 1829 z-w 1 – 0
Wakkee , J.C. (Colijn) 1924 Tooren van, B.F. (Bart) 1666 w-z 1 – 0
Kooij van der, P. (Paul) 1978 Dujardin , F.P.M. (Frank) 1634 z-w 0 – 1
Veldhuijsen , K. (Klaas) 1909 Faber , J.A.J. (Joop) 1504 w-z ½ – ½
Gemiddelde Rating: 2099 Gemiddelde Rating: 1785 6½-1½

One thought on “Ook in de SOS is PK1 Herbstmeister

  1. Het is maar goed dat professor Elo niet meer onder ons is; hij zou de jongetjes en meisjes een stevige oorwassing verkopen. Slechts 6.5 tegen een team met gemiddeld 300 per bord aan krachtsverschil?!
    Nee, ik voorzie vroeg in het nieuwe jaar een extra bijeenkomst van bestuur en andere hoge heren hoe dit team in de resterende wedstrijden wel op de rit te krijgen.

    Daarnaast is het toch erg jammer te moeten constateren dat DBC van eens een sterke provinciale club met 5 externe teams en jarenlang een stabiele middenmotor in de 3e klasse knsb zo is afgegleden.
    Een mix van doodziekte en afnemende interesse maakt het dat diverse voorheen sterke provinciale verenigingen op instorten staan. Jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.