PK1 verslaat Philidor 1847 en is Herbstmeister

Om kwart over 10 werd er verzameld om naar het verre noorden af te reizen voor de uitwestrijd tegen Philidor 1847. De treinen lagen er uit dus we moesten met de auto. Niels en ikzelf spraken op het station af om met Jan mee te reizen vanaf Amsterdam, en de rest bij Xander. Xander en Wesley reden vanaf daar. We hadden 11 man want Peter was in het land en zodoende was ik non-playing teamcaptain en tevens stand-in. Dat laatste leek vooral nodig te zijn wanneer Marijn, de bankier, te druk zou zijn met werk. Een week van tevoren bleek dat dit nog net kon voor Marijn dus dat leek allemaal geregeld. Daags voor de wedstrijd kwamen echter ineens allerlei verzoekjes binnendruppelen. Zoals: “Evert ik ga vrijdagavond uit, ik app je ’s nachts of ik zaterdag mee doe”. Op de dag zelf kwam er ook nog een speler achter dat we met 11 man waren (wat ook gewoon in de email stond, whatsapp etc.) en heeft toen nog tevergeefs een slotoffensief ingezet. Enfin, Team Afsluitdijk (Jan, Niels en ik) die per ongeluk over Lelystad is gereden (echt jammer, wanneer rijd je nou over de afsluitdijk? Laatste keer voor mij was denk ik met PK1-SOS speler Anne Veltman onderweg naar het NK Jeugdschaken in Schagen in 2006?) was er ruim op tijd en in de ruime kantine was er nog tijd voor een koffie of twee. Een paar minuten voor 1 waren de andere auto’s er ook dus alles was rond. De klokken gingen aan en er bleken ineens 3 spelers te missen. Wesley, Paul en Demre. Roken? Even gechekt maar niemand te zien. Misschien wat eten halen? Groot gelijk zou ik zeggen. Ik had zelf inmiddels net verzocht aan het barpersoneel om de frituur aan te slingeren want ik wou zo wat kippige nuggets (ja zo heet dat in Leeuwarden blijkbaar) een een broodje hamburger speciaal gaan bestellen. Zo rond klokslag half 2 kwamen Paul, Wes en Demre dan toch binnenlopen met wat broodjes en na wat gegrom van de TL werd er snel achter het bord plaatsgenomen en waren alle 10 borden bezig.

Laten we beginnen bij onze Portugese troef en bekerheld Peter. Die aanstaande donderdag een masterclass geeft over de Noteboom opening, alvorens het Noteboom thema toernooi. Peter is hier met zwart aan zet en d5 staat aangevallen:


Het verreweg meest interessante moment van deze partij is toen zwart hier Pe7 kon spelen en hoe het dan staat na Txe7+ Lxe7 Lxd5. Pion voor de kwaliteit, P+L vs. T+L met ongelijke lopers levert interessante dingen op zoals jullie weten van Hugo’s masterclass! c4 hangt, b7 hangt en f7 hangt maar die laatste is een dubbelpion. Aangezien we de c4 en b7 pion graag willen behouden in deze stelling is b5! misschien wel de beste zet. Na Lxa8 Txa8 heeft zwart prima compi voor zijn pion. Peter had, terecht, geen zin om Txe7+ over zich af te roepen en deed Ta5 en de partij werd even later remise in een eindspel met ongelijke lopers. ½-½

Demre had binnen no time zijn half uur minder in een half uur meer omgezet (pun intended) en kwam in deze stelling met wit aan zet:

Het is duidelijk dat wit heel mooi staat. Maar hoe verder? Er volgde Dh5+ g6 Dxc5 Db6 Txf8+ Txf8 Lxd6 en wit heeft prachtige stukken. Even later stond er een paard op c5 met de loper nog steeds op d6. Zwart kon weinig en uit treur bood hij zijn Toren maar op b7 aan om zo toch hopelijk een keer dat paard van c5 te kunnen krijgen. Demre won even later. 1½-½.

Jan speelde met wit op 1 een rustige partij en was aan zet in de volgende stelling:

Wit staat iets aangenamer. Hier werd gekozen voor cxb5 axb5 Txc6 Dxc6 Lxb5 Dc2 Lxe8 Dxb2 La4 Dxa2 en niet veel later werd in een eindspel met ongelijke lopers het punt gedeeld. 2-1

Niels heeft dit seizoen al twee keer geremiseerd op bord 6 en is daarna 5 weken naar Zuid-Afrika op vakantie gegaan. Ook in R3 (Joris ½) en R4 (Andy 0) lukte het niet om op bord 6 te winnen. Zou het nu dan toch? Niels is zwart, wit is aan zet:

Na een zet als e4 staat wit prima en is er een gelijke stelling. Wit had echter iets dynamischer voor ogen en er volgde Da4 Pxd5 Pg5 Ld7 Dh4 Pf6 f4 met een goede stelling voor zwart maar het blijft spannend. Niels gaf even later zijn pion terug, ruilde dames en won het eindspel soepel. De bord 6 challenge is gehaald! 3-1

Joris kwam met wit in de volgende stelling, en is aan zet, en kwam voor een moeilijke keuze:

Wit staat mooi, maar zwart is actief en dreigt allemaal trucjes met Txb2 etc. Een leuke variant is Pxc5 Txb2 Dxb2 Pf3+ Txf3 Dxb2 Pxd7 Tc8 (op een andere torenzet volgt Tf2 en op Dxa2 volgt Pxf8) Tfe3 Dxa2 Pf6+ Kf7 Te7+ Kf8 (Kxf6 T1e6# 1-0) Pxh7+ Kg8 Pf6+ Kf8 ½-½. Joris koos voor Pc3 en bleef de hele partij wat beter staan, maar toen zwart de kans had om eeuwig schaak te maken moest Joris in remise berustten. 3½-1½.

Wesley stond de hele partij iets beter. Hij kwam op een gegeven moment een pion voor te staan. Dat was weliswaar een dubbele en tevens geïsoleerde b-pion. Over tijd breidde Wesley rustig zijn voordeeltje uit en uiteindelijk kostte het zijn tegenstander een stuk om de voorste van de 2 b-pionnen tegen te houden. 4½-1½

Paul was hier met zwart aan zet:

b4! is prachtig hier. Pxc4 Dc5 Lf1 Tfc8 is niet aan te raden. Echter als je goed staat is het soms moeilijk kiezen en Paul koos voor het eveneens heerlijke Tfc8 axb5 c3! bxc3 Txc3 en won even later de e-pion en tevens de b-pion terug met behoud van activiteit. Er werd nog even heel kundig zetten herhaald om dichter bij de 40e zet te komen en even later was de winst een feit. 5½-1½.

Hugo heeft een aantal overtuigende overwinningen geboekt en ook nu leek het al snel de goede kant op te gaan. Misschien nog wel voor de 10e zet deed wit al de prachtige, maar waarschijnlijk niet heel goede, Dd1-a4+ & Lf3-d1 zettencombinatie. Hugo stond met zwart heerlijk. De tegenstander van Hugo bleek echter bijzonder vernuftig. Niet alleen op schaaktechnisch vlak de rest van de partij, maar ook op mentaal vlak. Een paar zetten later werd namelijk Ld1-e2 gedaan en alweer met hetzelfde stuk zetten is vaak een heel moeilijke keuze. Zijn tegenstander zat duidelijk in cirkel 1, zoals we dat kennen van de masterclass van David, en dit heeft hem een remise tegen de beste schaker van Utrecht opgeleverd! 6-2

Xander speelde tegen Eddie Scholl. En mensen, Eddie Scholl is niet zo maar iemand, maar de Nederlands kampioen van 1970 en heeft een prachtige Wikipedia pagina! Vandaag de dag nog een meer dan bekwame schaker en stond min of meer de gehele partij gewonnen tegen Xander. Meestal als ik naar Xander kijk dan denk ik, waarom speel ik niet zulke openingen. Zo degelijk, zo goed. Dat enthousiasme was deze keer iets minder. Vooral de f2-f3 van Xander met een Dame op Eddie b6 die naar de pion op e3 loerde waren de meningen over verdeeld.
Echter, Xander is zoals menigeen weet een van de taaiste spelers die Nederland rijk is dus de partij was nog lang niet over. Funny fact: Xander heeft zowel de zet Pa4-b2 als Ph4-g2 in deze partij gespeeld. Dit weetje wou ik jullie niet ontnemen. Xander hield stand en het stond 6½-2½. Hier is nog een mooie actiefoto:

Voor de extra dramatiek heb ik de laatste 2 partijen even gedechronologiseerd want de partij van Marijn en zijn tegenstander Jippe Kamstra is echt heel erg extreem. Als ik nog een keer een Mega Madness Masterclass 2 ga geven dan passeert deze gegarandeerd de revu! Laat ik met deze stelling beginnen, Marijn is zwart en zijn tegenstander is hier aan zet:

Allereerst lijkt het alsof de tegenstander van Marijn het verslag van de vorige ronde heeft gelezen. Want hij kwam hier met een mooie dubbele paardinval op f5 net zoals Joris de vorige ronde. Pf5+ gxf5 Pxf5+ Kh8 Dh6 Lf3 en wit wint het stuk terug. Gelukkig viel het na Lc8 Lxh5 Lxf5 exf5 nog enigszins mee. Even later stond het zo met Marijn met zwart aan zet:

Het verhaal gaat dat Marijn hier een kleine interne tweestrijd gehad. Een blond engeltje op de ene schouder “komop Marijn, het is wel weer best geweest, geef op en laten we gaan” en een roodharig duiveltje genaamd Simon Williams op de andere schouder die zegt “Mr. FM Otte, I’m so dissapointed in you, you didn’t push harry today…”. Uiteindelijk is Marijn toch bezweken onder de druk van de verleiding van het pushen van harry. h5!

Dit is toch fan-tas-tisch dames en heren!

Ik ga deze prachtstelling die volgt niet van te veel onbelangrijke details voorzien (zoals een analyse). Maar wat bleek nu, het duiveltje was blijkbaar zo trots op Marijn te zijn dat hij harry gepushed had. Dat hij plots oversprong naar de schouder van opponent Jippe! Die vervolgens in de verleiding werd gebracht om niet gxh5 1-0 te spelen! Prachtig, ook die bezweek en na g5 bleef de stelling spannend!

Hier is nog een foto van even later:

Nog even later stond het zo met wit aan zet:

In deze stelling kan wit eeuwig schaak geven met Dd5+ Kh8 Dh5+ en was de puntendeling een feit. Wat een prachtpartij! 7-3

De 3 spelers die wat laat begonnen en het pechbord 6 hebben het verschil gemaakt! De rest speelt remise.

Philidor 18473 - 7 Paul Keres
Migchiel de Jong (2321)½ - ½Jan Breukelman (2363)
Bas van der Lijn (2236)½ - ½Hugo ten Hertog (2486)
Eddie Scholl (2202)½ - ½Xander Wemmers (2450)
Jeroen Weggen (2192)½ - ½Peter Lombaers (2364)
Addy Lont (2239)0 - 1Demre Kerigan (2370)
Jan Hania (2149)0 - 1Niels Ondersteijn (2358)
Erik Sparenberg (2249)0 - 1Wesley Vermeulen (2239)
Auke van der Heijde (2135)0 - 1Paul Hommerson (2213)
Jan Boersma (2124)½ - ½Joris Kokje (2215)
Jippe Kamstra (2101)½ - ½Marijn Otte (2168)
Gemiddelde rating: 2195Gemiddelde rating: 2323

We konden met een goed gevoel weer huiswaarts keren. 10MP na 5 rondes en alleen aan kop. 9 Februari komt de nummer 2 Groningen op bezoek en dat zal een belangrijke ronde worden!

Het verslag van Philidor 1847 valt hier te lezen. De mooie actiefoto’s van de wedstrijd, die ik ook voor dit verslag heb gebruikt, zijn gemaakt door Eelke Heidinga. Waarvoor dank!