Stadgenoot legt geen rode loper uit voor PK1SOS

Na twee ronden had het doordeweekse PK1 zowel een maximale als een minimale overwinning achter de naam staan. De opdracht voor ronde 3 was om daar ergens tussenin te gaan zitten. Na OZU wachtte ons opnieuw een Utrechtse tegenstander: De Rode Loper. Uit de ruim voorhanden zijnde eetgelegenheden aan de Amsterdamsestraatweg werd een keuze gemaakt, en zo pikten we onder het genot van met zalm verrijkte frietjes nog de laatste zetten mee van Carlsen-Caruana.
De ware schaakbingewatcher kon, omdat De Rode Loper over live-borden beschikt, na Carlsen-Caruana moeiteloos overschakelen op Wallace-Sminia en nog 15 potjes uit de SOS-competitie (DRL3 speelde ook). De wedstrijdleider vermeldde nog dat dit de eerste ontmoeting tussen eerste teams van De Rode Loper en Paul Keres ooit was. In de KNSB zal dat kloppen, SGS-snelschaken wellicht ook, in de SGS-viertallencompetitie zeker (daar doet PK namelijk nooit mee). In de hoogtij-jaren van het schaakvoetbal hadden wij en zij meestal maar één team, dus dat telt vast niet mee. Anyway, wellicht geeft het komende jubileumboek hier nog inzicht in. Terug naar de wedstrijd: Tim en Paul waren er bij ons niet bij en werden vervangen door Gerben en Anne.

Laatstgenoemde (6z) moest wegens een zieke thuis het etentje voorbij laten gaan, en kwam ook iets later de speelzaal binnen na een korte dwaling in Utrecht-Oost. Tot overmaat van ramp liep de partij ook niet zoals gewenst: eerst mocht de tegenstander een wit paard op e6 posteren en een zet later verdween de zwarte dame door insluiting van het bord: 1-0 voor de gastheren. Uit piëteit met het slachtoffer geen diagram. Toch bleef Anne de rest van de avond het team bijstaan, een echte teamspeler!
Evert (2z) bracht de stand weer in evenwicht. Zijn tegenstander ging iets te voortvarend op pionnenjacht en kwam er ook daadwerkelijk twee voor:

De laatste was echter giftig: het paard kwam op b7 buitenspel te staan en Evert kon ‘m ophalen met 18. Df3 Tb8. Snel daarna was de partij voorbij (19. c6 Ld5 is ook onvoldoende voor wit).
Laurens (7w) had geen trek in de complicaties van de Grünfeld, en liet het aan zwart om in het centrum te slaan. Dat leverde een stelling op waarin het evenwicht niet echt werd verbroken. Na ruil van lopers en torens werd Laurens’ isolani op d4 steeds kwetsbaarder en kwam de aangereikte remise niet slecht uit.
Leo (5w) moest alle zeilen bijzetten om remise te houden. Een vijandelijk kwaliteitsoffer pakte goed uit, met twee pionnen, een koningsaanval en sterk paard op e5 als compensatie. Onder tijdsdruk offerde Leo de kwal terug, en kwam deze stelling op het bord:

Na 31. h3 Dh5 32. Kg2 Pe5 33. Df2 Dg5+ 34. Kh2 Pd3 werd het punt gedeeld via 35. Df8+ en eeuwig schaak. Toch bleek dat wit hier nog een grote kans gemist had: het paard aanvallen met 31. Tg1! was veel sterker omdat dekken geen zin heeft (31…Dh5 32. Txg4 Dxg4 33. Dxh6#…) en zwart dus aan de noodrem moet gaan trekken met bijv. 31…Dxh2+.

Hoewel de stand nog in evenwicht was (2-2), gaven de overgebleven borden weinig reden tot paniek. Colijn (8z) had al enkele pionnen veroverd, en het wachten was op de laatste stukkenruil. Na de eerste pion had wit nog wel tegenspel kunnen creëren:

De aanpak met 15. Ph4 Dh5 16. Pf3 bleek het niet helemaal te zijn; dit was het moment voor 15. d5. In de partij switchte de dame naar a5, en door ruil van wits loper met het naar d5 omspeelde paard was het vervolg niet ingewikkeld meer.

Jelmer (4z) had het nodige ruimtevoordeel bereikt met zwart, en dat leverde een pion op in deze wirwar:

25. De2 (ruimte scheppen via Pb3 was nodig) a6 26. Pd6 Lxd6 27. exd6 Txd6. Even later, na flink wat afruilen, wilde wit de zwakte van c3 opheffen via 34. c4, maar door 34…bxc4 35. Txd4 La6 en kwaliteitswinst was het pleit beslecht: 2-4.

Gerben (3w) kwam in een koningsgambiet terecht waarbij zwart via het pionoffer 12…g5 waarschijnlijk aan een aanval wilde gaan werken. Hier kreeg hij echter de tijd niet voor: wit was met het sterke pionnencentrum er veel eerder bij. In deze stelling werd het tijd te gaan oogsten:

27. Te6 Db2 28. Dc4 bxc5 29. Lc3 Da3 30. Te7+ Pxe7 31. Txe7+ Kg6 32. Tg7+ Kh5 en met het simpele 33. Dxf4 stond zwart machteloos tegen mat.

Op bord 1 – waar op papier het krachtsverschil het grootst was – hield Henk Dissel zich lang staande tegen Floris (1w). Floris kwam een kwaliteit en een pion voor, maar gaf dit materiaal ook weer terug om voldoende spel te behouden. Het resulteerde in dit betere eindspel:

Na 50. h7 leidden de verre vrijpion en de kwetsbare stand van de zwarte damevleugelpionnen tot de winst: het paard moest geparkeerd worden op h8, de loper controleerde op h5 het promotieveld van de d-pion en de witte koning kon pepernoten rapen op de b-lijn.

Uiteindelijk dus toch nog een zege, die netjes tussen de voorgaande twee wedstrijden in zit. Maar De Rode Loper is zeker niet opgerold, wetende dat het gemiddelde ratingverschil ruim 200 punten was. Op 13 december wacht DBC, dat zal zinnen op revanche na de bekernederlaag eerder dit seizoen. Rest mij nog DRL te bedanken voor de uitzending op liveborden, dat het maken van een verslag enorm vereenvoudigd heeft!

U.C.S. De Rode Loper 1 S.V. Paul Keres 1
Dissel , H. (Henk) 1932 Assendelft van, F.W. (Floris) 2359 z-w 0 – 1
Bonne Boizan , E.L. (Ernesto Luis) 1967 Rademakers , E.L. (Evert) 2251 w-z 0 – 1
Können , T.D. (Timo) 1866 Veltkamp , G. (Gerben) 2131 z-w 0 – 1
Wallace , M. (Mitchel) 1759 Sminia , J.D. (Jelmer) 2150 w-z 0 – 1
Knight , D. (David) 1898 Houwelingen van, C.L. (Leo) 2005 z-w ½ – ½
Kamminga , J. (Jaap) 1824 Veltman , A.M. (Anne) 1978 w-z 1 – 0
Nijland , H. (Hans) 1808 Snuverink , L. (Laurens) 1938 z-w ½ – ½
Bergenhenegouwen van, V. (Victor) 1813 Wakkee , J.C. (Colijn) 1924 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1858 Gemiddelde Rating: 2092 2 – 6

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.