Enkele stellingen PK1 – OZU1 (SOS competitie)

Afgelopen donderdag heeft, in de SOS competitie, PK1 met 4.5 – 3.5 van OZU1 gewonnen in de Hoofdklasse A.
Een verslag van OZU, met onder andere de partij van Tim, kan hier gelezen worden.
Hieronder enkele fragmenten van de partijen van Jan Jaap, Anne en Paul.

  • De button rechtsonder geeft aan of wit of zwart aan zet is;
  • Als blind een variant volgen je te veel wordt: je kan in het diagram zelf zetten spelen. Met de pijlen op je toetsenbord kan je teruggaan;
  • Met Ctrl B kan je het bord omdraaien.

Jan Jaap Janse – Sander Blok

In deze dynamische stelling staat zwart prima, maar grijpt hier mis: b3? Txb3 Txd4? Dg2 en Jan Jaap dreigt mat op g7 en de loper op b6 blijft hangen. 1-0

Anne Veltman – Jan Maarten van den Boogaart

Jan Maarten kwam hier met het prachtige Ld2+! Kxd2 Txb2+ Ke3 Txa2 Pe4 Lxe4 Kxe4 Txa3 en zwart moet hier gewonnen staan. Anne speelde hier c5 om de witveldige loper te activeren en het zwarte centrum aan te tasten. Met flink wat vlieg- en stuntwerk lukte het Anne uiteindelijk een belangrijk halfje veilig te stellen. 1/2-1/2

Paul van der Kooij – Bertrand Weegenaar

Paul heeft met wit een erg fijn eindspel bereikt. De beste kans voor zwart is waarschijnlijk Le6 Kd4 Kf8 f4 Ke7 Lf3 Kd6 en dat moet wit het volgende zien: f5! Lxf5 Lxd5 met een dubbele aanval op b7 en f7. Er volgde b6? Kd4 Le6 f4 Kg7 Ld3 (even de koning veld g6 af nemen en meteen zelf f5 dreigen) f5 Le2 (dit is wel leuk gespeeld. Nu gaat de loper alsnog naar f3!) f6 Lf3 wit won even later. 1-0

One thought on “Enkele stellingen PK1 – OZU1 (SOS competitie)

  1. Tja, Ook de jonge ende talentvolle jongemannen van vroeger zijn onderhevig aan erosie en sleets aan het worden. Ik kwam rond 19.40 uur even een medicinaal sapje halen en toen ik rond 20.15 weer vertrok leek mij o.b.v. de kille cijfers een 7-1 toch wel een minimale uitslag, ondergrens zo u wilt noemen.
    Als ik naar bovenstaande stellingen kijk, zijn er rond de klok van 22.15 een paar kortsluitingen geweest, een tijdstip waarop de meeste van die jonge vadermoordenaars een dipje krijgen. ik herken het wel van mijn teamgenoten uit het Biltsche schaakverleden; niet de tegenstander is het gevaarlijkst maar de klok. Is een partij rond 21.45 uur niet duidelijk gewonnen, dan volgt er meestal een harde nul omdat het hoofd in slaap sukkelt.
    Ondanks dit alles zal PK1 toch met maximale mp’s en een karrevracht aan bordpunten kampioen gaan worden. Ik begrijp nog steeds niet goed wat hier nu precies leuk aan is; het lijkt me voor zowel de sterkere als zwakkere speler geen leuke uitdaging. En als je met je oude studievrinden of sportvrinden wat leuks wilt doen ga te je toch gewoon met de bierfiets naar een bananenbar. Dat schijnt tegenwoordig een hippe bezigheid te zijn.

    Succes allen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.