Nieuw bloed: PK1 in de Hoofdklasse

Vanaf dit seizoen is een hoop anders. Een nieuwe naam van de competitie. Een nieuw geografisch bereik van de competitie. Een nieuwe naam van de hoogste klasse. Een nieuw reglement voor het opstellen van spelers. Bij zoveel vernieuwing kan SV Paul Keres, dat tenslotte een nieuwe voorzitter en een nieuwe speellocatie heeft, niet achterblijven.
In de nadagen van het zaalvoetbalteam Die moet erin! werd het idee geboren om samen de regionale schaakcompetitie te bevolken, nu dat niet meer betekent dat je de landelijke competitie moet opgeven. In KNSB-competitie speelt iedereen al jaren mee, voor verschillende clubs verspreid over het halve land. Ook bij het schaakvoetbal bleven deze hechte banden met de clubs waar men was opgegroeid, zelfs bij de dubbelleden, stevig standhouden.

Zo ontstond er dus een tweede versie van “PK1”, waar nog een goede naam voor verzonnen moet worden. De appgroep heet PK1 SOS, waarbij de laatste afkorting staat voor Sgs-Osbo-Sbo, of (voor wie alvast verder kijkt) de Samen Organiserende Schaakbonden. Het kan echter ook geïnterpreteerd worden als een waarschuwend signaal: let op, gevaarlijke tegenstander!
Zoiets moet ook Florian Wagener, de BSG-teamcaptain (en ex-Keresiaan) gedacht hebben, toen hij concludeerde dat de hoogste ratinghouder van zijn team nog onder de laagste ratinghouder van Paul Keres bleek te zitten. Helemaal nodig was dat niet, want een deel van de Bussumse kanonnen zat in de bovenzaal een interne pot te spelen. Misschien schuiven deze spelers in latere jaargangen nog aan, het is tenslotte allemaal nog, inderdaad, nieuw.
Met 8 ervaren KNSB-spelers en een gemiddelde rating van ruim 2100 gaan we als torenhoog favoriet deze competitie in. Het seizoen werd nog lekker geopend met een etentje bij de lokale Italiaan. Daar werden nog twee naderende gezinsuitbreidingen medegedeeld. Een goede start van de avond!

De eerste beslissing viel bij Tim Lammens (2z). De al jaren voor Apeldoorn spelende koele kikker met een verwoestend schot in het rechterbeen, zette de partij rustig op.

Wit ging echter snel de fout in met 19. Dd1, waar 19. De1 noodzakelijk was.
19…Pxe3 20. Pf3 Lxf3 0-1.

Evert Rademakers (3w) verdubbelde de marge door met twee paarden het centrum te pakken, en vervolgens te profiteren van een overbelaste pion b7 en een halfopen c-lijn. Want na 18. Pe4 volgt 19. Pxc6.

Paul van der Kooy (6z) heeft net als Leo van Houwelingen geen recent (zaal/schaak)voetbalverleden, maar zijn volgende zet voelt hier wel als een splijtende pass door het centrum.

Na 25…e4 26. h3?! exf3 Pxf3 27. De4+ viel de e-pion en dat was voldoende voor winst.

Leo (5w) buitte een bekende fout in de Caro-Kann uit en haalde het punt soepel binnen nadat hij het loperpaar overhield tegen twee paarden:

Floris van Assendelft (1w) is binnen dit team het enige nieuwe lid van Paul Keres. Op zaterdag speelt hij vierde klasse voor het nieuwe Groningse team LOS, en ook in de SOS Hoofdklasse zal hij weinig tegenstanders tegenkomen die in de buurt komen van zijn rating 2358. Toch hield de Bussumse kopman lang stand in de wat onorthodoxe opening. Uiteindelijk gaven de zwaktes bij de zwarte koningsstelling, mede door een beer van een loper op h1, de doorslag.

Er is ook nog een vijfdeklasser (voor Lekstroom) actief in het team, en dat ben ik zelf (8z). In de opening liet ik wit niet geheel bedoeld het centrum pakken, maar zat er nog voldoende tegenspel in. Op een gegeven moment won ik met de onderbreking 28…Lc3 de pion van c4. Daarvoor moest het paard wel d6 verlaten en werd de pion op d5 levensgevaarlijk:

Als wit de pion op c6 krijgt heeft hij voldoende compensatie, maar het dwingende 32. Tb7 werd niet gespeeld en op 32. Tc7 Dxc6 volgde 33. Txc6 waarna zwart niet bang hoefde te zijn voor verlies van c5: 33…Le7 34. Pd3 Td8 35. Pxc5 Pe5 en kwaliteitswinst. Witte pion geneutraliseerd en op a1 of b1 komt spoedig een dame.

Met een tussenstand van 6-0 was het de vraag of ergens nog een beleefdheidshalfje ging vallen. Degene die het diepst moest gaan om dat te vermijden was Laurens Snuverink (7z).

Het begin van een leuk eindspel voor de neutrale toeschouwer, helaas wegens tijdnood geen verdere notatie. Laurens miste een keer a6-a7, met een niet te verhinderen gedekte promotie omdat Ta8 altijd vrij schaak kon geven. In het vervolg moest hij moest uit het mat over de h-lijn blijven en tijdig de toren tegen de c-pion offeren om met zijn verre f- en g-pion de partij te beslissen. Het ging wel allemaal net goed.

Jelmer Sminia (4w) was ondertussen een ander toreneindspel aan het winnen. Dat ging met twee pluspionnen iets soepeler, hoewel Jelmer even misgreep met een onreglementaire zet (de twee minuten op de klok zijn simpel toe te voegen na het lang ingedrukt houden van de startknop; toch handig om te weten).

Zo prijkt er dus een 8-0 op het scoreformulier; zulke scores kennen we nog wel uit onze schaakvoetbal-ervaringen. De andere tegenstanders in de Hoofdklasse (zo heet de voormalige Promotieklasse nu) zijn sterker, dus we zullen zien hoe het seizoen verder uitpakt. Eerst maar eens op zoek naar een leuk restaurant nabij de Noteboom.

BSG 1 S.V. Paul Keres 1
Piel , R.J. (Ruben) 1871 Assendelft van, F.W. (Floris) 2358 z-w 0 – 1
Kieboom , B. (Bert) 1864 Lammens , T.J. (Tim) 2301 w-z 0 – 1
Velden van de, E. (Eddy) 1856 Rademakers , E.L. (Evert) 2239 z-w 0 – 1
Balke , B. (Bert) 1822 Sminia , J.D. (Jelmer) 2156 w-z 0 – 1
Arensman , J. (Joan) 0 Houwelingen van, C.L. (Leo) 2001 z-w 0 – 1
Weidema , R. (Rik) 1789 Kooij van der, P. (Paul) 1994 w-z 0 – 1
Wagener , F.O.O. (Florian) 1811 Snuverink , L. (Laurens) 1946 z-w 0 – 1
Tijssens , R. (Rob) 1773 Wakkee , J.C. (Colijn) 1924 w-z 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1827 Gemiddelde Rating: 2115 0 – 8

3 thoughts on “Nieuw bloed: PK1 in de Hoofdklasse

 1. Fijn verslag!

  Er moet dus nog een naam voor het team verzonnen worden, dat bij de ALV nog Paul Keres 5 genoemd werd.
  – PK1 SOS
  – PK1 door de week
  – PK1 regionaal
  – (hardleers) PK5
  – …

 2. Allemaal erg leuk en nieuw en bovenal schijnbaar leuk voor dit team van oud-bekenden, maar aan dit soort Koningsclub-achtige toestanden in die leuke en nieuwe opzet is er toch vrij weinig aan voor de tegenstanders en naar ik aanneem voor de eigen spelers ook niet.
  9 potjes tegen 1850 vond ik met mijn 2175 al niet veel aan, laat staan dat een Floris of Tim het leuk vindt.
  Of zijn het echte liefhebbers?
  Enfin, 63 bordpunten zou deze competitie moeten gaan lukken. Er komt geen team in de buurt van dit geweld, en iemand van dit PK team zal toch wel een keer een halfje of 2 gaan laten liggen.
  Alvast gefeliciteerd met dit kampioenschap! Promotie naar de knsb 6e klasse?!

 3. Die nieuwe PK site is overigens wel erg leuk geworden! Hulde aan de webmaster of degene die hier mee aan de slag is gegaan!
  Overigens is een im in de oude promotieklasse van de SGS geen unicum;
  Ik meen rond 2008 anno domino 2 keer een im achter het bord te hebben getroffen;
  Tegen Zeist 1, Dick van Geet, en tegen Amersfoort, ik ben de naam even kwijt, zo’n scharrelaar die hier een tientje en daar een vijfje probeert bij elkaar te blitzen. Het zou dus erg leuk en erg nieuw zijn als uit het echte PK1 de 4 im’s nog een rondje willen aanschuiven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.