PK2 start 2018-19 als de bliksem

Na de promotie, die moeizamer verliep dan het ene matchpunt verlies doet vermoeden, mag het tweede nu een treetje hoger acteren. Zoals gememoreerd was het tweede het jaar ervoor gedegradeerd met slechts een schamel matchpunt. Te groot voor het servet, te klein voor het tafellaken? Er zijn redenen om te hopen dat het ons dit seizoen in de 2e klasse beter zal vergaan. Een aantal aanwinsten uit het eerste, derde en vierde zorgt voor nieuw bloed in het team. De basisopstelling luidt:

 

Jan Jaap Janse 2197
John Cornelisse 2167
Raymond de Rooij 2164
Willem van de Fliert  2136
Daan Schönberger  TL 2110
Bert Both 2101
Hein Piet van der Spek  2081
Anton Rosmuller  2063
Elmer van Veenendaal 2050

Negen man dus, met Erik Oosterom als reserve. Jan Jaap, Raymond en Willem komen van het eerste, Anton wipt over van het derde en John heeft het kopmanschap van het vierde overgedragen. Af en toe zullen teamleden bij het eerste invallen, maar de verwachting is dat er geen spelers van bijv. PK5 (hoewel PK5 alias SOS PK1 best sterk is. Het wordt wennen dit seizoen) nodig zullen zijn.

We zijn ingedeeld in 2B, het noordwesten. Qua verplaatsingen valt dat goed te doen, de tegenstand is echter vergeleken met de andere poules behoorlijk. Het tweede zit qua rating ongeveer in het midden. Het kan alle kanten opgaan, op de heenrit in de trein was als realistische doelstelling het linkerrijtje vastgelegd. Waarbij natuurlijk niet verder dan de volgende wedstrijd  gekeken wordt. Er zit veel ervaring in het team en we gaan ons niet bezondigen aan onder- of overschatten.

Die volgende wedstrijd was zaterdagochtend AAS uit Aalsmeer. Niemand van ons had er ooit tegen gespeeld. Alternatieve Aalsmeerse Schaakvereniging. Qua naam zou je denken dat het eind 60, begin 70 opgericht is. Op de website is niets van de geschiedenis terug te vinden en het is er niet van gekomen om het na te vragen. Verleden jaar waren ze gedegradeerd uit de eerste klasse en het team was intact gebleven, zodat we in de eerste wedstrijd meteen een pittige strijd tegemoet konden zien.

Nadat we in de trein overeenkwamen dat Engelsen geen Duitsers zijn, Anton driemaal zijn ongelijk erkende en de bus ons op een provinciale weg achterliet, trokken we het stadje Aalsmeer in. Hier bleek dat eveneens niemand der onzen ooit in het centrum van Aalsmeer geweest was. Toch leuk dat je met schaken buiten je bubbel komt. Opmerkelijk was de stilte in de winkelstraat. Dezelfde Etossen, Hema’s en Blokkers als in Utrecht, maar geen muziek. Speellocatie was een Doopsgezinde kerk waar dezelfde oorverdovende stilte heerste. Een zaaltje op maat voor acht tafels, een minikeuken. Een geschikte entourage voor een geconcentreerd middagje schaken.

De wedstrijd begon in een redelijk evenwichtige krachtsverhouding. AAS miste van hun twee 2300 + -spelers Rudolph (een Duitser, geen Engelsman) en Raymond versterkte het eerste. Al snel gebeurde er op bord 1 echter iets wat behoorlijk bepalend was voor het verloop van de strijd. Een fotootje.

 

John met de rode leiderstrui voerde de witte stukken aan tegen Jeffrey van Vliet (2355). Er is iets goed misgegaan bij de zwarten. d4 is niet aan te tasten na e3. Ik stuurde dit plaatje naar de PK1-app (zo gaat dat tegenwoordig).

Evert: Daar zal wel ergens Lxa6 gespeeld zijn!

Xander: Ik denk dat JoCo voor Pxb7 is gegaan

Paul: Maar waarschijnlijk beide

En zo was het inderdaad gegaan. Zwart heeft geen ruimte om a en b te stutten. Hij staat met zijn rug tegen de muur. John zette de torens op de a-lijn, het paard van f3 maakte een driesprong naar a5. De zwarte torens stonden op b8 en c8. Pxb7 en Lxa6 en doek.

Wim was het enige bord dat echt minder stond. Het leek alsof hij een tempo of vier achter liep, misschien te diepzinnig spel. Het kostte een stuk en een partij. Anton stond moeizaam tegen angstgegner Ad van den Berg, die op gevoel erop los manoeuvreerde, doch niet verloren. Af en toe moet er concreet gerekend worden en hierin was Anton beter bij de les. Waardoor hij een krap maar knap halfje binnenhengelde. Had Anton toch nog een keer gelijk (spel) deze zaterdag.

Ondertussen was Hein Piet remise overeengekomen in een zettenwisseling waarop je de etiketten correct, rustig en ook saai kan plakken. Of degelijk, laten we degelijk doen.

Bij Jan Jaap was er een moment dat aantoont dat het seizoen nog jong is.

Met wit vervolgde JJJ hier met 1. Pxd5 Na …Txe6 sloeg hij met 2.Pxe6 de toren en haalde opgelucht adem toen zwart 2.. Txe6 deed en niet 2..Pxd5 3. Bij de analyse werd Pxd5 daarom verketterd. Pas zondag zag triple J dat 2.Pxf4 de goede zet was geweest. Die tot dezelfde stelling leidt als in de partij.

Met een overmacht aan pionnen voor de kleine kwaliteit werd de klus geklaard. De scherpte zal vanzelf weer komen 😉

Ook bij mij slecht rekenen, maar of dat dit seizoen of ooit goed komt?!

Zwart, Bert dus, aan zet.

Een stelling waar lang over te prakkiseren valt. Het allereerste wat ik bedacht had, was 1..Pxe5 2.Lxe5 Pe4 3.Pxe4 Lxe5 Zwart heeft het loperpaar, maar ik begon na een lange rokade en c3 positionele spoken te zien. Daarna bekeek ik 1.. Pxd5. Slaan op d5 is ok na Pxe5. Op 2. Pxd7 kan Lxc3 3.bxc Dxd7 en het is geen probleem dat de zwartveldige loper weg is. Opeens merkte ik echter 2.Pxf7 op en vond daar niets tegen. In de Springhaver spotte John 2..Lx3 3. bxc Da5! en alles is in orde.

In de partij volgde na 1. Pxe5 Lxe5 daarom het ‘luie’ Da5. De andere plannen waren beter (maar ook weer niet beslissend). Even later liet Jasper van Eijk een dubbelaanval op b2 en h4 toe en ging zijn eindspel verloren.

Daan had al een nuttige remise toegevoegd. Door een ongelukkig zetje zat hij tot in het paardeindspel in lichte problemen, die hij bekwaam oploste.

4½-2½  Als gebruikelijk was Elmer nog als laatste bezig. Zijn loper op f4 stond de hele partij te shinen. Een beetje kietelen, wat aanschroeven. Puntje drukken.

 

Het wedstrijdformulier, handgeschreven. Hoe lang nog?

https://www.nosbo.nl/knsb

 

Eten zouden we uit sociale overwegingen in Utrecht doen. In plaats van de Chinees besloten we stoutmoedig en buitenbubbelig Va Piano, een hippe Italiaan bij het CS, met onze aanwezigheid te vereren. Een persoonlijk chipkaartje maakt het afrekenen in ieder geval makkelijker en het eten was oké. En daarna verfden we de stad rood.

De volgende wedstrijd is thuis tegen Kennemer Combinatie 2. Ook dat is een sterke opponent: het is fijn dat we twee matchpunten op zak hebben. En 5½ bordpunt waardoor we niet alleen in het linkerrijtje staan, maar ook nog ’s bovenin.

 

(285) van Eijk,Jasper – Both,Bert [A45]
Externe AAS-PK2, 15.09.2018

1. d4 Nf6 2. Bf4 d6 3. Nc3 Nbd7 4. Nf3 c5 5. d5 g6 6. e4 Bg7 7. Qd2 O-O 8. h4
h5 9. e5 dxe5 10. Nxe5 Nxe5 11. Bxe5 Bf5 12. Bd3 Bxd3 13. Qxd3 Qa5 14. O-O Rad8
15. Qf3 Ng4 16. Bxg7 Kxg7 17. Rfe1 Rd7 18. Rad1 Nf6 19. a4 Rfd8 20. Re5 Qb4 21.
b3 Qxh4 22. g3 Qg4 23. Qg2 e6 24. Rd3 exd5 25. Nxd5 Nxd5 26. Rexd5 Rxd5 27.
Rxd5 Rxd5 28. Qxd5 Qc8 29. Qe5+ Kg8 30. c3 b6 31. Kg2 Qe6 32. Qb8+ Kg7 33. Qxa7
Qxb3 34. a5 bxa5 35. Qxa5 Qd5+ 36. Kh2 Qf5 0-1

2 thoughts on “PK2 start 2018-19 als de bliksem

  1. Ik had de merken kunnen vermelden.
    Schaakbord: Granada 1990 990 Peseta’s
    Schaakstukken: Van der Meiden 1985 Fl. 19,50

    Zie nu dat de totaalscore niet op het ondertekende wedstrijdformulier staat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.