logo
Rondeverslag ronde 12

(klik hier voor alle partijen)

Met 14 partijen, plus nog PK5 dat Vianen2 op bezoek had, was het weer een dolle boel. Ik was een beetje laat met de boodschappen die Dieuwke voor de bar nodig heeft. Dieuwke:"Hehe ben je daar eindelijk met de wijn, Meneer Wientjes staat op springen." Dat kon uiteraard niet zonder gevolgen blijven, ons oudste lid bleek ontketend te zijn.

Tijdens het spelen hoorde ik het zo bekende geluid:"Nou ik geef het op hoor".Maar even later zag ik Jeroen nog steeds spelen en hij stond nog straal verloren ook! Hoe dat kon gebeuren kunnen jullie hier van Jeroen zelf vernemen in een verslag van zijn partij tegen Meneer Wientjes.
"Deze keer trof ik (samen met Frank Heinen) de heer Wientjes wél aan in het verzorgingstehuis. Door wind en regen werd de 94-jarige naar De Sjuut begeleid. Daar kon de eerder voorspelde wedstrijd 'Bollaart - Wientjes' eindelijk plaatsvinden. Wientjes gaf op in een stelling die helemaal niet verloren voor hem was. Ik wilde voorkomen dat mijn tegenstander na een half uurtje spelen alweer terug moest en na een kleine hint van mij werd er doorgeschaakt. In het eindspel liet ik de aandacht even verslappen en werd verrast door een kwaliteitsoffer dat ervoor zorgde dat Wientjes een pion kon laten promoveren, waarna hij mij keihard mat zette. Op de terugweg naar 't verzorgingstehuis vernam ik dat de heer Wientjes volgende week 95 wordt, een vervroegd verjaardagskado'tje dus." Extra wijntje voor Meneer Wientjes volgende week dus.

Tevens het verslag van Jeroen van een partij uit ronde 2 van 7-9-2005 (Bollaart-Verlinde (1-0)): "Mijn aanval (19. Pxh7) deugt volgens Fritz (en nu ook volgens mij) van geen kanten (zoals Ed Verstraete al had gezien) maar ik kon Erik overtuigen dat 19. ... Pxc1 niet goed was ivm Pf6+ (we geloofden allebei dat dat mis zou gaan voor zwart). 27. ...,De7 zag ik pas aankomen toen ik 27. h4 had losgelaten. Daarna staat Erik beter maar hij onderschat mijn gerommel op de koningsvleugel en zijn 36. ...Ta7 is een tijdnoodblunder waar ik goed van kon profiteren."

Verder stonden het topduel Konings-Fliert (0-1), Janse-de Haan (0-1), en Floor- vd Tuuk (1-0) op de rol.

Konings-Fliert (0-1): Het vonnis luidt, dat de lange rochade van Frans niet goed was (Wim), hij verloor een kwal en de partij.

Janse-de Haan (0-1): Eric bromde iets van: "Slechte partij"; hm Jan Jaap heeft zo zijn eigen ideeen. Mislukt openings-experiment zullen we maar zeggen. Mij lijkt het een siciliaantje met een tempo meer voor zwart.

Floor- vd Tuuk (1-0): Mijn voorspelling van vorige week heeft Dirk kennelijk vleugels gegeven, want Jaap had ondanks een eigen vondst (6..Pf5) weinig in de melk te brokkelen. En op de zet 8 h4 was zelfs Jaap trots. Na 11..g6 gaat het snel bergafwaarts; gek genoeg geeft Fritz na 11..Pe5 12 Dxd7-Pxd7 13 Pxd4-Pxd4 14 Txd4-c6 gelijk spel. De switch 20 Dh1 is mooi. Dirk aan kop!!

Fokkink-Schipper (1-0) ging na een onconventionele siciliaan over in een redelijk gelijkstaand eindspel. Rijk kreeg de overhand en in de diagramstelling (de beruchte 40e zet natuurlijk weer) wint 40..f4. Na (40..Pe5) werden de damevleugel-pionnen van Wan actief en na ongetwijfeld meer tijdnood ellende verloor Rijk zelfs. Wan is cool; daar moet je niet tegen in tijdnood komen.

Vreeken-van Heel (1-0). Net als Bobby ooit, speelt Kees graag Lc4 tegen de siciliaan. Het pionnetje dat Evert meegraait op e4 blijkt toch wel giftig (zie ook de analyse van Kees bij de partij). En na 15 Dh5 wordt de zwarte stelling vakkundig opgerold. Goeie partij van Kees.

Peeters-Jacobs (1-0). Beetje jammer dat ik 10..Dxd4 11 Lf4-Pd7 12 Td1-Pxe5 heb gemist, dan was de partij anders gelopen mannetje ;) (har,har). Dacht risicoloos op winst te kunnen spelen: even Tf4 opvangen en b5. Zie hoe Bas het mooi uitmaakt. De zet 14..Pc7 was veel beter geweest,maar ik was bang voor Tf4. Goeie partij van Bassie.

Groet Eric Jacobs

(partijen worden getoond met toestemming van beide spelers)