logo
Rondeverslag ronde 11

(klik hier voor alle partijen)

Nu ook met foto's! (genomen door Rolf Dijksterhuis, en bewerkt door Devianti Handojo)

Ons oudste lid was helaas verhinderd dit keer. Jeroen Bollaart verkeerde in de veronderstelling dat zijn tegenstander meneer Wientjes zou zijn (Heb je daarom van schrik van Mart verloren?), en was zo vriendelijk hem op te halen. Echter, meneer Wientjes lag te slapen. De wijn heb ik maar opgedronken. Toen ik na de ronde boven ging kijken trof ik een zeer geanimeerd gezelschap aan, geen wonder: 15 winstpartijen en slechts 2 remises! Dit moet haast een record zijn.Hier en daar waren de druiven wel zuur denk ik. Misschien daarom ook dat door sommigen het oh zo mooie nieuwe clubblad op de bar is achtergelaten. Repent,remorse and reform gentlemen.

Het topduel Janse-Konings (remise) ging geheel volgens hun bekend stramien. Frans heel stoïcijns:"Waarom doe je dit, ik snap die zet niet". 3J contra: "Alles gaat er af op de damevleugel en je wordt mat gezet op de koningsvleugel". Goeie strategie van 3J (à la Pillsbury): gesloten stelling, wit doet een keer g2-g4 en zwart komt met b5-b4. Alles ging er af op de damevleugel, maar het mat op de koningsvleugel bleef uit. Misschien toch ergens beter voor zwart, speel maar na. Beiden blijven de lijst aanvoeren.

Tuuk-Smits (1-0). Zoals in het clubblad te lezen valt: Jaap is op oorlogspad. Hij was zichtbaar tevreden over zn prestatie. Begrijpelijk, Mark is een sterke speler. Misschien is de Aljechin niet geschikt tegen een speler als Jaap. Meest-PK-kampioen Jaap op +5.

Weiermann-Floor (0-1): Met 13 ..f4 wil Dirk iets aantonen. Waarom geen 14 Lxf4 gespeeld? Andreas geeft 16 Dxd4 een dubbel vraagteken. De zet 20 ..Pb4! levert Dirk een pion op, waarna de pionnen niet meer te stoppen zijn. Niet zo'n goeie dag voor de anders zo degelijke Andreas, maar wel een mooi voorbeeld van hoe het Konings-Indisch in de voorhand (of is het eigenlijk een Pirc in de voorhand?) tegengespeeld kan worden. Let op Dirk; ik voorspel dat ie meedoet voor de titel dit jaar.

van Heel-Both (0-1). Eindigde met een blunder (Zeitnot?). Als ik het goed begrepen heb staat zwart steeds iets prettiger. Altijd een zware kluif die Both. Het wielerseizoen is weer een beetje voorbij(?), dus hem zien we hopelijk meer spelen.

Verstraete-van Oosten (1-0). Beide kemphanen waren er achteraf van overtuigd dat zwart het allemaal wat handiger had kunnen spelen (9..Pd7 is niet de beste), maar met Fritz bij de hand valt het wel mee voor zwart: 17..Ld7 18 h3-h4 19 Lxh4- De3! en het staat gelijk. Na het gespeelde 17..Pd3 stortte de zwarte hut steeds verder in. Jaap speelde wat masochistisch door met een toren minder, maar mat was onvermijdelijk. Alleen jammer dat je 22 Lg7 en een zet later 23 Dxg6+ hebt gemist Ed. Toch rot zoiets.

Colijn-Ome Ros (0-1) of: Waarin Anton de merites van het loperpaar uit de doeken deed bij zijn neefje. De post-mortem was weer genieten geblazen.

Verlinde-Kiers (remise). Erik kwam een kwaliteit voor, de achtergrond heb ik niet gezien. In ieder geval leek het allemaal niet best voor Conrad, maar in een eindspel met een pion voor de kwal en alle pionnen op de koningsvleugel was niets te halen voor wit. Ambachtelijk verdedigd, remise derhalve. Beiden hadden er vrede mee.

Teuben-van Eck (0-1). Mooi gooi en smijtwerk van Grote Jan (17 ..Tg5), maar desondanks weinig voordeel. Fritz geeft 20 h4-Tg6 21 h5-Tg5 22 e4-Lxe4 23 Dh3 met groot voordeel voor wit. Op direct 20 e4 kan Tg6 volgen. Tja je moet er maar op komen. De zet 29 Td3 kost Kleine Jan een stuk en de partij. Hij kon er niet minder om lachen gelukkig. Na Sckaeckhen komt bier.

Om met mijzelve te besluiten: Damegambiet, goeie stelling, stuk kwiet, stuk terug, remise eindspelletje, toch gewonnen, knor knor. Sorry Rolf.

Groet Eric.