PK2 onverwacht op kop

Afgelopen zaterdag was de 4e ronde, terwijl een weergave van de 3e ronde nog niet op het web gezet is. Een dubbelverslag derhalve van het wedervaren van het tweede team. Eerst even een schets van de situatie waarin we ons bevinden.

Vorig seizoen is het 2e na een aantal jaren gedegradeerd naar de derde klasse. Door de promotie van het het 4e zijn er nu drie teams in de 3e klasse. Tijdens de ALV sprak de wedstrijdleider als doelstelling uit de teams te spreiden, zodat de zes PK-teams in de 1e, 2e en, 3e klasse KNSB, promotieklasse en 1e en 2e klasse SGS een oogje in het zeil kunnen houden. Een ambitieus voornemen dat het 4e gelijk al de eerste ronde saboteerde door met 6½-1½ te winnen. Cluborders verplichtten het 4e de volgende ronde topbord John Cornelisse aan het 2e af te staan, dat al in de tweede ronde tegen de op papier grote concurrent DSC3 moest. Want het 2e moet dus promoveren. Daan heeft over deze 4-4 geschreven.

De derde ronde was thuis tegen het met PK4 meegepromoveerde En Passant 2. Zonder Dick de Graaf, het zou goed te doen moeten zijn. De praktijk bleek echter weerbarstig. Bij Hein Piet ging iets goed fout en ik schoot zelf een zo grote bok (gewoon niet rekening gehouden met mooie fianchettoloper die paard slaat, zoiets gebeurt vaker) die mijn stelling in een dermate ruïne veranderde dat het kordate verdere optreden van mijn tegenstander een genade was. De overige borden zagen er niet overdreven florissant uit. Toen ik na een tijdlang mijn hoofd tegen een blinde muur beuken terugkwam, bleken we however verrassend 4½-2½ voor te staan! Erik, Simon, Hein Piet en Daan hadden hele punten gepakt en Marijn een halve. Wesley kon daardoor rustig remise afslaan en proberen een mindere stelling om te draaien. Het ijzer bleef helaas ongebroken en liet lege handen achter.

Kijk, zoveel tijd hoeft het schrijven van een verslag dus niet te kosten. Na afloop gingen we toch maar niet bij de tapaskelder onder de Winkel van Sinkel eten vanwege magere recensies, doch bij Camping Ganspoort. Het gebied rond de Watertoren bij Rotsoord ontwikkelt zich tot een hotspot waar het bruist van activiteiten en elan en daar wilden wij wel een graantje van meepikken. Prima, een rustig plekje is wel aan te raden, want akoestisch is het etablissement niet handig ingericht, maar gelukkig was ons een plek in de hoek toebedeeld. Het 4e dat hun wedstrijd al apart in De Blauwe Kamer (we hadden onderdak in het Rode Kruisgebouw) speelde, zat ondertussen afzijdig van de rest van de club elders in de stad op pizza’s te kauwen: wrokkig, verbitterd, verstoten.

Met 5 uit 3 stonden we op bordpunten achter op DSC3 en op matchpunten op ASC. De Amstel uit Uithoorn was de volgende promovendus. Trein naar Breukelen en dan met de bus door de rechterboezem van het Groene Hart naar het plaatselijke wijksteunpunt. Het is altijd weer een verrassing waar je terechtkomt. Dit gebouw bestaat uit een toilettengroep en een kleine zaal met een bar, een toegedekt biljart, acht tafels op een rijtje en een groepje tafels bij de bar voor analyse. Witgestucte muren. Op een schouw een verzameling bekers gewonnen met stoelhonkbal, waar Uithoorners kennelijk zeer bedreven in zijn. Het heeft al met al wat van een ouderenhonk. Om binnen te komen moet er op een bel gedrukt worden, waarna een schuifdeur met een knopje van binnen geopend moet worden. Er is de middag zeven keer op de bel gedrukt, alle keren door Wesley terugkomend van zijn rokertje. Aanwezig waren deze middag, naast de 16 schakers, de TL/WL en de supporter. Vermeldenswaard is nog de complete zelfbediening aan de bar. De spelers haalden niet alleen zelf hun consumpties en vinkten deze aan, maar na afloop mochten ze ook zelf in de kassa graaien om af te rekenen. Zulk vertrouwen bestaat alleen nog in Uithoorn.

Voor de tweede keer hadden wij geen invallers nodig. Het ratingverschil was mede daardoor ruim in ons voordeel, maar beleefd als we zijn, lieten we daar niets van blijken. Mijn bord was lange tijd de enige waar iets van een voordeeltje te zien was, terwijl het hier en daar ronduit link uitzag. Het was eigenlijk gewoon een slechte wedstrijd en we moeten er maar niet te veel woorden aan wijden. Marijn was het eerste klaar. Zijn bedoeling was het centrum aan te tasten, maar dat kwam er niet van. Het remiseaanbod kwam gelegen. Daan kreeg een aparte Londoner tegen met 1.d4 Pf6 2.Lf4 g6 3.Pc3 en besloot hier tot d5. Zoals Ding onlangs tegen Carlsen deed, maar waar Daan spijt van had. Te degelijk spel leidde tot een saaie remise. Ik stond een pion voor, maar reageerde met h3 foutief op h7-h5. Na h5-h4 werden mijn pionnen aangetast en de compensatie die mijn opponent al had, groeide. Na wat slechte zetten in tijdnood kon ik zelfs een stuk verliezen, maar in plaats daarvan kwam er een ontoereikend offer. Met nog een paar zetten te gaan voor de tijdcontrole, leek me remise een wijs besluit, vertrouwend op dapperdere teamgenoten.

Best zag het er dus niet uit, maar dat was het de vorige ronde ook niet. Erik zat uit alle macht een gepende pion te keepen en slaagde daarin. Een vierde remise. Hein Piet had ondertussen door wat met zijn paard te pielen een geweldige aanval over zich afgeroepen. Als iemand daar nog het hoofd bij weet koel te houden is het gelukkig Hein Piet. In de analyse mocht zwart alles winnen: moeilijk was het niet. Nu werd de aanval afgeslagen en bleef Hein Piet het nodige materiaal voor. Met Simon liep het eveneens goed af. In de opening offerde Simon een pion, wat prima geweest zou zijn als zijn dame en loper niet geruild zouden worden. Een toreneindspel met pion minder werd niet zonder hulp naar winst geconverteerd.

En dan was er nog een ‘correcte’ partij bij. In een Grünfeld neutraliseerde Wesley netjes de aanval en wikkelde af naar het voordelige eindspel dat daarop de beloning is. Ook hier was de toreneindspelbehandeling van De Amstelspeler niet optimaal. Een aandachtspuntje voor hen, zoals te zien was bij Elmer. Met de tussenstand 5-2 was hij bezig een verloren toreneindspel in een soort van leven te houden. Elmer had zwart en heeft slechter gestaan dan de plek waar we beginnen. Zijn klok kroop daarbij af en toe gevaarlijk naar de nul, een keer gaf hij 0:01 aan. Een onderhoudend schouwspel voor de 16 toeschouwers nu de spanning er verder toch af was.

Elmer aan zet. Het ziet er totaal verloren uit, maar de zwarte koning heeft nog wel een middenrijk. Het plan is om met hem. zijn korte pootjes ten spijt, te pendelen tussen de pion op f3 en de pionnen op de damevleugel. 1.. Kd3 2. Kf2 Kc2 Op Kd2 volgt a4, b4 etc. 3.Ke1+ 3. Ke2! Kxb2 4. Kd3 en de e- en f-pion worden opgepeuzeld.  ..Kd3 4.a4? Dit is een versnelde versie, de zetten werden hier herhaald meen ik met Kf2. Wit gaat voor de winst. Ik weet niet of hij het uitgeteld had, in welk geval er sprake is van een rekenfout. ..Ke3 5.b4 Kxf3 6.Tg5 e4 7. a5 bxa 8.bxa

8…e3 9. a6 Ta7? Tc7 wint 10.g7? Na 10.Ta5! moeten beide partijen pas op de plaats houden ..Txa6 et cetera.

De 6-2 met vier remises en vier enen oogt degelijk, maar was het niet. De volgende wedstrijd moeten we er gelijk bovenop knallen en niet wachten op het laatste kwartier. Dit en andere zaken overdenkende tippelden wij naar het centrum van Uithoorn. Pappagallo was ons aangeraden en dat bleek een verrassend goede tip te zijn. Vrolijke meisjes in de bediening, ruim bemeten pizza’s en een voortreffelijke panna cotta. Toen we erachter kwamen dat we door onverwacht verlies van DSC 3 en ASC de kop overgenomen hadden, smaakten de drankjes des te meer. Dankzij het hernieuwde verlies van het 4e staan zij gedeeld onderaan en gaat het ook met de andere clubdoelstelling de goede kant op.

Na De Amstel spelen we de volgende ronde tegen Boven IJ. De filosofische kwestie die Wim van de Fliert en ik ooit bespraken over wat er het eerst was, de Amstel of het IJ, is hiermee eindelijk uit de wereld.

De Amstel Paul Keres 2        
Konst , R. (Rik)2053Both , A. (Bert)2149½ - ½
Lommel van, P.R. (Patrick)2025Vermeulen , W. (Wesley)22540 - 1
Hendriks , T.R. (Theo)1954Otte , M.W. (Marijn)2157½ - ½
Kok , C.H. (Carel)1898Oosterom , E. (Erik)2102½ - ½
Brugge , J.J. (Jan)1873Spek van der, H.P. (Hein Piet)20740 - 1
Marincic , O. (Olivier)1700Schönberger , D.H.B. (Daan)2083½ - ½
Snijders , J. (Jasper)1853Kronemeijer , S. (Simon)19510 - 1
Hoorn van, Y.A. (Ysbert)1831Veenendaal van, E. (Elmer)20670 - 1
189821052 - 6