Conversie lidmaatschap SGS naar nieuwe digiklok opnieuw gelukt

Achter mijn bureau gezeten heeft het me wat tijd gekost om een begin te maken met dit bericht. Laat ik de lezer alvast maar waarschuwen dat dit stuk een beetje zuur gaat zijn en mijn eigen mening is en niet dat van het bestuur of andere PK-leden.

Dit stuk is dan ook voornamelijk gericht aan de SGS om serieus na te denken over het snelschaakkampioenschap voor clubteams, want zoals het nu gaat is het ten dode opgeschreven. Het aantal deelnemers daalt al jaren gestaag en om dit evenement nieuw leven in te blazen zou kunnen worden gedacht aan de volgende punten.

Locatie
Toen ik voor het eerst mee deed kon je over de hoofden lopen. Dit jaar was dat totaal anders. Ten opzichte van vorig jaar was het aantal teams alweer terug gelopen van 27 naar 24.
Waar ligt dat dan aan? Nou, ik denk onder meer aan de locatie. Niets ten nadele van de gastvrijheid van En Passant. Voor een KNSB-wedstrijd Sas van Gent – Sissa de ideale plaats, maar voor dit soort kampioenschap een beetje een uithoek. De stad Utrecht is toch het meest centrale en makkelijkst te bereiken plaats. Is het zo, dat de SGS aan de clubs vraagt om dit te organiseren? Zo ja kan de SGS dat dan niet zelf?

En waarom altijd in Bunschoten? Is En Passant de enige club die dit evenement wil organiseren?
Nou ja, altijd…. volgens mij een aantal jaren geleden ook een keer in Giessenburg (ik herinner me een mooie zaal), maar dat is dan een uitzondering. Zijn de andere clubs dan zo apathisch en vinden ze het allemaal wel best? Clubs als Paul Keres (USG) en Moira-Domtoren (Rode Kruisgebouw) hebben ruimte genoeg, al zijn dat de clubs die ook vaak overkoepelende evenementen (centrale speelronde (PK), Grand-Prix(Moira)) organiseren, dus als die zeggen ‘nu even niet’, dan is dat ook te begrijpen.

Format
De hoofdgroep mag het doen met 2x 5 minuten, de B-groep met 10 minuten. Waarom dat verschil? Ik vermoed dat er een paar mastodonten zijn die 5 minuten te snel vinden. Volgens het reglement is 10 minuten snelschaken, maar voor mij persoonlijk is 10 minuten veel te veel. Ik ben gisteren nimmer in tijdnood geweest (ik had al weer een paard weg gegeven of gewonnen) voordat dat kon gebeuren. Op het internet overkomt mij tijdnood bij 5-minuten potjes geregeld en dat is toch een deel van de charme van dit formaat. En of je nu potjes weggeeft in 10 minuten of 5 dat maakt ook niks uit. Of toch wel? In ronde 8 gaf mijn tegenstander na ampel 30 seconden en 8 zetten pardoes een paard weg. Kan eens gebeuren, maar dan moet je vervolgens bijna een half uur wachten voordat je weer aan de slag kunt.

Waarom niet alles in een grote groep Zwitsers gooien? PK3 kreeg dit jaar 2x een bye, mede ook omdat ze zo slecht schaakten, maar toch. Ik kom niet naar dit evenement om mijn tijd te moeten verdoen met wachten en dit jaar voelde het vooral als wachtschaak. Voor zover ik heb kunnen zien werd de SGS vertegenwoordigd door slechts 2 man die de boel moesten regelen. Dat deden ze goed, maar het kost wel tijd.

Grote Zwisterse groep. Het heeft nadelen: als je Bunschoten als locatie neemt zou dat kunnen inhouden dat je tussen de gebouwen moet pendelen, maar gezien het afnemen van het aantal deelnemers zou het me niet verbazen dat het volgend jaar in een gebouw kan. Voordeel is wel dat bij evenveel potjes (in de B-groep waren er dat dit jaar 10) je ergens in de middag kunt beginnen, heb je ook nog wat aan je ochtend.

Verder kun je nog kijken naar kleinere teams, 4 i.p.v. 6 spelers (het is sowieso al een teken aan de wand dat veel vereniging maar 1 team (6 mensen) kunnen afvaardigen) en in het verlengde daarvan meer groepen. Als je er dan toch een hele dag’happening’ van wilt gaan maken. Voorrondes in een grote Zwitserse groep en na 10 ronden een herindeling (dit jaar had dat mooi gekund met 6 groepen van 4 of 4 van 6).

Misschien kun je ook nog nadenken over het loslaten van het club-aspect. Voor mijn gevoel zijn alle clubs een beetje murw gebeukt door het jarenlange PK-geweld. Een ander team-format met een wat evenwichtiger ELO-verdeling (toch een graadmeter) zou kunnen helpen.

Tijd van het jaar
Het snelschaakkampioensschap wordt afgewerkt in oktober/november. Zoals gisteren is het dan vaak koud, nat en guur. Garant somberen. Waarom niet eens verplaatsen naar het eind van het seizoen in mei/juni. Kans op beter weer. Als je dan verliest en je ziet buiten het zonnetje schijnen is het al snel minder erg en kun je buiten met een pintje even bijkomen met wat zonneschijn op je kop.

Over de dag zelf:
Traditiegetrouw werd PK1 weer kampioen, maar in tegenstelling tot andere jaren dit keer zonder ook maar noemenswaardige tegenstand. En Passant, waar in vorige jaren nog wel eens een IM of GM werd ingevlogen was dit jaar een tandenloze tijger en werd als ik me niet vergis zelfs een keer met 6-0 ingeblikt. Dik tien jaar geleden was een club als Utrecht ook nog prominent aanwezig, maar inmiddels gefuseerd tot OZU bracht het nu een derderangs team op de been, dat figureerde in de B-groep. Ik bedoel, zelf Ed van Eeden ontbrak! Nou, als dat geen groot, luidruchtig teken aan de wand is dan weet ik het ook niet meer.

PK2 deed wat het moest doen. Gewoon meedoen en hopen op kleine stuntjes, zoals dat vorige jaren nog wel eens gebeurde door grote broer PK1 dwars te liggen of juist te helpen door concurrenten (match)punten af te snoepen. Dit jaar werden ze vierde in een totaal afgebrokkelde kampioensgroep.

De kneusjes van PK (waaronder uw scribent) deed het dit jaar nog minder dan vorige jaren. Ook opvallend aan dit evenement, PK is al jarenlang het enige team dat 3 groepen afvaardigt, ook omdat we een grote vereniging zijn, maar toch. Meedoen in de B-groep is niet altijd een pretje. In deze groep vele nr-1 teams en als je dan als team zelf zo rond de 1700 elo bivakkeert dan zijn pandoeringen eerder regel dan uitzondering. Jeroen Bo. ving de klappen op aan het eerste bord. De rest schuifelde zo zijn puntjes bijeen. Jordy begon met 5 uit 5 geloof ik (duidelijke Vermeulen-genen!), maar viel daarna terug. Rene aan bord 4 begon met 0 uit 2, niet omdat hij slecht schaakte, maar omdat hij door miscommunicatie er simpelweg nog niet was. Roel ramde 2 man vakkundig door de vlag (al zag hij dat zelf niet zo) en Klaas speelde een ongelukkig toernooi.

En omdat we het over schaken hebben, het potje dat ik in de laatste ronde speelde.


[Event "SGS Snelschaak"]
[Site "?"]
[Date "2017.11.11"]
[Round "10"]
[White "?"]
[Black "?"]
[Result "1-0"]
[PlyCount "33"]

1. e4 e5 2. f4 exf4 3. Nf3 d6 4. Bc4 Nf6 5. Nc3 a6 6. O-O Be7 7. d4 O-O 8. Bxf4
Bg4 9. Qd2 h6 10. Rae1 Bxf3 11. Rxf3 b5 12. Bd3 Nbd7 13. Bxh6 gxh6 14. Qxh6 Nh7
15. e5 Ng5 16. Rg3 f6 17. Rxg5+ *