Een pootje gelicht

Hoe staat het derde team van PK ervoor? Dat was de grote vraag voor aanvang van de derde ronde van de KNSB-competitie. In de vorige twee ronden werd tegen op papier zwakkere tegenstanders dure bord- en matchpunten gemorst en het vooruitzicht was voor afgelopen zaterdag ook niet geweldig, omdat we weliswaar op bijna oorlogssterkte moesten aantreden tegen de soevereine koploper Oegstgeest ’80.
Oegstgeest heeft op de eerste twee borden twee kanonnen , die in de hoogste klasse niet zouden misstaan. En als de andere borden het op hun heupen krijgen is dit team kampioenswaardig.

Op het laatste moment moest ik Mark bereid vinden de plaats van Leo in te nemen, die een opkomende griep niet wist te onderdrukken en zaterdag het bed moest houden. Mark is het derde team niet vreemd en werd op bord 7 bijna de matchwinner. Helaas liet hij de winst in de late uren glippen, waardoor Joris in een toreneindspel met twee losse pionnen (de c- en e-pion) voor de 4 – 4 moest zorgen. Gelukkig wist hij dit eindspel uiteindelijk te winnen (bruggetje bouwen onder opoffering van één van de pionnen).

Daarmee verklap ik dus al de uitslag van deze wedstrijd, maar dat ging dus niet zonder slag of stoot.

Dat Anton en Pieter kop van jut waren, was dus voor aanvang al bekend. Pieter had die ochtend een gasaanval thuis overleefd, maar die van Nebosja Nikolic was hem aan bord twee te machtig. Fred Slingerland aan bord een had aan Anton een zware kluif, maar wist hem uiteindelijk toch te verschalken.

Intussen had Kees aan acht de derde winst van dit seizoen te pakken. Hoe hij dat flikt is mij een raadsel, maar ga zo door!
Frank aan bord zes heeft nog niet helemaal de smaak te pakken en moest al snel zijn koning omleggen toen hij een stuk achter raakte.

Na verloop van tijd was de tussenstand 1 – 3 (Pieter, Kees, Frank en Anton waren dus al klaar) en ondanks vele remiseaanbiedingen moest ik aan bord vijf wel doorspelen tegen de vader – Wilfried Binnendijk – van mijn vorige tegenstander – Daan Binnendijk -. Ik hoopte dat in het eindspel van K-D-L-7pi tegen K-D-P-7pi in een gesloten stelling mijn paard sterker zou zijn, maar werd verrast door een loperoffer voor twee pionnen recht in mijn koningsstelling. Ik kreeg het niet voor elkaar om mijn paard actief te krijgen en kon met mijn dame – gelukkig – eeuwig schaak of een betere stelling afdwingen. Mijn tegenstander besloot mijn remiseaanbod aan te nemen (1,5 – 3,5).

Evert aan bord drie speelde tegen Joop Piket en, zo hoorde ik van de NPC van Oegstgeest, mocht zijn handen dichtknijpen met de overwinning, die hij in zijn schoot geworpen kreeg, toen Joop een vol stuk blunderde (2,5 – 3,5).
Daarna volgde dus de eerder beschreven apotheose van Mark en Joris.

De gedetailleerde uitslag:

Paul Keres 3 Oegstgeest '80  
Rosmuller , A.J. (Anton)2035Slingerland , F. (Fred)23140 - 1
Groot de, P.J. (Pieter)2043Nikolic , N. (Nebojsa)23340 - 1
Heel van, E. (Evert)1999Piket , J.J. (Joop)20971 - 0
Leertouwer , J. (Joris)2042Niet de, G.M. (Gert-Michiel)21061 - 0
Prins , J.H. (Jan)1930Binnendijk , W.G. (Wilfried)1826½ - ½
Wilschut , F. (Frank)1995Leeuwenburgh , E. (Evert)19990 - 1
Uildriks , M. (Mark)1971Bent van der, G. (Gideon)1851½ - ½
Vreeken , C.N. (Kees)1831Wagemans , E.P.M. (Ed)18481 - 0
Gemiddelde Rating:1981Gemiddelde Rating:20474 - 4

Hopelijk hebben wij met deze uitslag genoeg moraal opgedaan, om de volgende wedstrijd (uit tegen Caissa 4) tot een nog beter einde te brengen.
Jan
TL PK3