Zeist in de SGS-beker nipt verslagen

Net als vorig jaar is Zeist onze tegenstander in de bekercompetitie van de SGS. Doordat verschillende spelers zijn opgeschoven naar hun eerste team verwachten we dat de tegenstander op papier zwakker is dan vorig jaar.

Op dinsdagavond 11 januari 2011 spelen we op het vertrouwde adres, Maria-oord op de Hortensialaan, tegen vier gemotiveerde Zeistenaren.

De wedstrijd begint iets later dan gepland. Dit omdat Colijn het speellokaal maar moeilijk kan vinden; de straten in deze wijk, de bloemenbuurt misschien?. vlakbij het centrum van Zeist, lijken inderdaad nogal op elkaar. Op het vierde bord ontvouwt zich een boeiend theoretisch gevecht in de Sjesnokov-variant van het Siciliaans. Op bord twee staat onze witspeler Bas Peeters na de opening een stuk voor. Op bord 1 en 3 zijn de stellingen meer in evenwicht.

Bas is voor 22.00 uur klaar met zijn partij: 1-0 voor Paul Keres. Niet veel later volgt Klaas Veldhuijsen met een strakke partij tegen het neefje van Anand, Sergio Hernandan. 2-0 Voor ons, en de stellingen op 1 en 3 beloven nog anderhalf punt op te leveren. Gebeurt dat dan? Nee, niet echt.

Op het eerste bord besluiten de spelers, Colijn en Roel Zuidema, tot een remise. Daarmee is de wedstrijd in het voordeel van Paul Keres beslist.
Wouter van der Bilt besluit wat materiaal te offeren voor een sterke aanval tegen de zwarte koningsstelling. Hij dreigt mat in één. Omdat zijn tegenstander geen kans om te bedenken dat hij een vluchtgaatje kan maken voor de bedreigde koning, geeft deze op. Bij sommige jeugdige Zeistenaren leidt dit enig gegrinnik; voor de wedstrijd is er nog betoogd door Zeistenaren en Keresianen dat je pas moet opgeven als er geen hoop meer is.

Echt spannend is de wedstrijd nooit geweest. Maar dat mag de pret niet drukken. Op naar de tweede ronde.