De oudjes moeten nog op stoom komen

Wie gek is op records kon zaterdag 7 oktober 2017 terecht in het Leidse Denksportcentrum, waar het oudste PK-team ooit speelde. Wellicht ook het oudste KNSB-team ooit, maar dat kan ik niet hard maken. Paul Keres 3 zit sowieso al in de oudste KNSB-klasse van dit seizoen met een gemiddelde van 46 jaar. Voornamelijk te wijten aan PK 3, dat in de basisopstelling 57 lentes telt.

Nu wilde het toeval dat in Leiden de ‘jonkies’ Joris Leertouwer, (invallen in PK1), Leo van Houwelingen (invallen in PK2) en Frank Wilschut ontbraken. Hun vervangers voldeden ruimschoots aan de leeftijdsnorm: Conrad Kiers(70), Mark Uildriks (56) en Rijk Schipper (55) waren maar al te graag van de partij en schroefden het gemiddelde op tot ruim 65.

Het voordeel van ouderdom is wijsheid, kennis en ervaring, maar de nadelen kunnen ook hard aantikken: gebrek aan conditie en stressbestendigheid en een steeds moeizamer functionerend geheugen. Dat bleek in de eerste twee wedstrijden duidelijk. Want tegen teams die we op rating moesten kunnen hebben, bakten we er niet veel van. De Waagtoren 2, ook nog eens geplaagd door een drietal invallers, ontfutselde ons al een matchpunt, LSG 4 zelfs twee.

Dat lag niet aan de twee oudsten van het stel, die zuinigjes met hun krachten omsprongen en al na zo’n twee uur spelen klaar waren. Pieter de Groot moest daartoe met zwart in een KI -er de overbezette c-lijn neutraliseren en dat lukte. Ikzelf kreeg vanuit de volgende stelling een probleem voorgeschoteld:

Zwart geeft stikmat in 15 zetten

…. en laat ik nou zwart hebben: 1…..c5 2.Pf3 Pc6 3.d4 cxd4 4.Pxd4 g6 5.Le2 Lg7 6.c3 Pf6 7.Dc2 0-0 8.0-0 d5 9. Pxc6 bxc6 10. e5 Pe4 11.f4 Db6+ 12.Kh1 Pf2+ 13.Kg1 Ph3+

Wit gaf het hier op. Iets te vroeg, maar wel binnen het kwartier.

Gelukkig voor LSG was de rest van het team aanzienlijk sterker. Anton Rosmüller met wit op bord 1, had van z’n overwinning op mij in de interne zoveel zelfvertrouwen gekregen, dat hij dacht een drierijensysteem in een klap tactisch te kunnen kraken.

14.f4 geeft een plusje voor wit, maar Anton zag iets op de diagonaal b1-h7 en de ongedekte zwarte dame en speelde 14.e5!? Zwart doet het nu direct fout 14…dxe5? (aangewezen was 14…exd5) 15. dxe6? Helaas, er zat nog een ander motief in de stelling: de ongedekte torens op a7 en f8 en dus geeft 15.a5! wit groot voordeel. In de partij volgde 15…f5! en nu gaat pion e6 zonder compensatie verloren. Daar kwam later nog een tweede boer bij en dat vond Anton meer dan zat.

Rijk (zwart) had een onnodig moeilijke middag. Na 15 zetten NI stond het zo:

Bekend verhaal: kun je de isolani grondig blokkeren dan is zwart oké. Lukt dat niet dan gaan met de zet d5 alle sluizen open. 15…Pd5 is de aangewezen zet, maar Rijk speelde 15…Ph5? Nu trok na 16.Lb1 f5 (16..g6 17.Txe6) 17.d5 een orkaan over z’n stelling die niet onder deed voor Irma, Maria, Jose of hoe ze allemaal ook mogen heten.

Ook bij Jan Prins zag het er somber voor ons uit. Wellicht lijdt hij aan een Arjen Robben-complex of –syndroom. Als captain waakt hij over ons als een kloek over een ren overjarige scharrelkippen, maar dat gaat (en ik citeer Johan Derksen) “een beetje ten koste van z’n eigen spel” en “dat is al maanden zo” (citaat Jan Prins). Tegen De Waagtoren moest hij buigen voor een Vlaar (Shannon) en in Leiden voor het Loperpaar. Jan had een mooi pionnencentrum, waaronder een potentiële vrije, maar de lopers vraten stelselmatig al z’n pionnetjes op. Toen de teller op drie stond hield Jan het voor gezien.

Met nog drie partijen bezig moesten we een 3,5-1,5 achterstand zien goed te maken. Dat lukte net niet. Mark had een (te) klein plusje in een Skandinaviër verworven en Conrad moest zich via een tot Spaans verworden Philidor-verdediging nauwkeurig verdedigen tegen Frans Erwich. Daarmee was ons lot bezegeld en hielp Pauls goede overwinning op oud journalistenkampioen Remmelt (New in Chess) Otten niet meer.

Paul (wit) heeft deze stelling bereikt via een GI. Beide koningen liggen onder vuur, maar Paul heeft een pion meer, speelde het nuchtere 24. Tg3! en won bekwaam.

En zo konden al voor de eerste tijdcontrole alle formaliteiten worden afgehandeld. Een kwestie van krachten sparen, want de meesten van ons moesten daarna nog flinke stukjes lopen en/of fietsen.

Het is te hopen dat we ons herstellen, anders vrees ik dat op de eerstvolgende ALV het onvolprezen Koot & Bie-lied zal worden aangeheven: “Ouwe lullen moeten weg, ouwe lullen moeten weg, ouwe lullen staan alleen maar in de weg.”

LSG 4Paul Keres 3
Reinier FeinerAnton Rosmuller10
Jan HellenbergPieter de Groot½½
Remmelt OttenPaul van der Kooij01
Patriek TrompRijk Schipper10
Folkert-Jan GeertsemaMark Uildriks½½
Frans ErwichConrad Kiers½½
Daan BinnendijkJan Prins10
Juri AgaianKees Vreeken01